TITLEJO-0100

Τι έγινε στο Design Jam του Women On Top για την ισότητα στις επιχειρήσεις;

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νέα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 21 & 22 Φεβρουαρίου, στο Athens Digital Lab, το Design Jam για την ισότητα στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκε από το Women On Top, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer Ελλάδας και Κύπρου, υπό την αιγίδα της ΓΓΟΠΙΦ.

Το άνοιγμα του Design Jam χαιρέτησαν ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ισότητας και της συμπερίληψης για την αποδοτικότητα και τον αντίκτυπο των επιχειρήσεων, καθώς και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία αναφέρθηκε στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν επαγγελματικά.

Ακολούθησε πάνελ με τους εκπροσώπους των εταιρικών χορηγών του Design Jam, τον Ιάκωβο Καργαρώτο, Αντιπρόεδρο της εταιρείας Παπαστράτος S.A., και τη Βάσω Πουλή, CEO της εταιρείας Commit Global, αλλά και τη Μελίνα Δασκαλάκη, Πρόεδρο της ΕΑΤΑ, και την Janina Sundermeier, Assistant Professor of Digital Entrepreneurship, η οποία είχε αναλάβει το συντονισμό του Design Jam. Στο πάνελ, ομιλητές και ομιλήτριες μοιράστηκαν σημαντικές απόψεις και στοιχεία σε σχέση με δράσεις που ήδη υλοποιούν οι οργανισμοί τους για την ισότητα, αλλά και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν προς την επίτευξη του στόχου αυτού. 

Στη διάρκεια του Design Jam, σχηματίστηκαν 9 ομάδες, αποτελούμενες από γυναίκες και άντρες από τους χώρους της τεχνολογίας, του design, του HR, της διοίκησης επιχειρήσεων και όχι μόνο. Μέσα σε 28 ώρες οραματισμού, συνεργασίας και σχεδιασμού, οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες συνέλαβαν, άρχισαν να αναπτύσσουν και παρουσίασαν, με την υποστήριξη καταξιωμένων μεντόρων, καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που στέκονται, ακόμα και σήμερα, εμπόδιο στην καλλιέργεια μιας ισότιμης και συμπεριληπτικής κουλτούρας στο πλαίσιο επιχειρήσεων και οργανισμών. 

Στο τέλος του διημέρου, η κριτική επιτροπή του Design Jam, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Women On Top, του Ιδρύματος Konrad Adenauer, της ΓΓΟΠΙΦ, των εταιρειών Παπαστράτος S.A. και Commit Global, αλλά και των οργανισμών Invelop Skills, Own Your Story και Start-up Lab που πρόσφεραν τα έπαθλα για τα μέλη των νικητριών ομάδων, βράβευσαν δύο από τις καινοτόμες προτάσεις που παρουσιάστηκαν.

________________________________________________________________________

1η θέση

Δημιουργία ενός διαδικτυακού κόμβου πηγών και πληροφοριών σε σχέση με τη βία και την παρενόχληση στην εργασία, για θύματα, εργαζόμενους/ες, παρατηρητές/τριες και οργανισμούς υποστήριξης

2η θέση

Δημιουργία μιας εργαλειοθήκης υποδομών και ευελιξίας, για εταιρείες και εργαζόμενους/ες που θέλουν να υιοθετήσουν έναν υγιή συνδυασμό επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής

3η-9η θέση

Ανάπτυξη μιας πλατφόρμας mentoring για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας του matching και της παρακολούθησης των συνεργασιών mentoring, η οποία θα περιλαμβάνει και e-learning λύσεις, για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των γυναικών στο εταιρικό περιβάλλον.

Ανάπτυξη εφαρμογής για το φιλτράρισμα online σχολίων, βίντεο και εικόνων, με στόχο την προστασία γυναικών από τη διαδικτυακή παρενόχληση.

Ανάπτυξη ενός παιχνιδιού με κάρτες, σχεδιασμένου να υποβοηθήσει την ενδοσκόπηση, την ενσυναισθητική σκέψη και τη συζήτηση περί ορίων στο πλαίσιο συγκεκριμένων ομάδων στο εταιρικό περιβάλλον.

Δημιουργία μιας εφαρμογής βασισμένης στην Ευελιξία, τη Συμπερίληψη και την Υποστήριξη, που στόχο θα έχει να διευκολύνει τον προγραμματισμό των βαρδιών των εργαζομένων και, ταυτόχρονα, να τους προσφέρει λύσεις για τη φροντίδα των εξαρτώμενων μελών.

Σχεδιασμός ενός κρυφού παιχνιδιού “Μαφίας”, που θα παίζεται μεταξύ εργαζομένων με στόχο την αντιμετώπιση των έμφυλων στερεοτύπων στο εργασιακό τους περιβάλλον.

“Αμαζόνες”: δημιουργία ενός παιχνιδιού ρόλων και δράσης, σχεδιασμένου με στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον.

Δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα υποστηρίζει σύγχρονες μεσαίες επιχειρήσεις να προωθήσουν την έμφυλη διαφορετικότητα στα προϊόντα, τις υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό τους, αποκομίζοντας ταυτόχρονα απτά οφέλη στο επίπεδο των πωλήσεων, της μείωσης κόστους και της ικανοποίησης των πελατών τους.

______________________________________________________________________

“Ήταν τεράστια χαρά για εμάς να βλέπουμε άτομα από τόσο διαφορετικές αφετηρίες να συναντιούνται και να επενδύουν χρόνο, ενέργεια, δεξιότητες και έμπνευση στην προσπάθεια να βρουν και να υλοποιήσουν λύσεις που δεν υπάρχουν ακόμα, για ένα θέμα που μας αγγίζει καθημερινά, όλους και όλες” δήλωσε η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Women On Top. “Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις ιδέες και την έμπνευση που προέκυψαν από το Design Jam ώστε να μπορούμε και ως οργανισμός να προσφέρουμε καινοτόμες αλλά υλοποιήσιμες λύσεις, σε εταιρείες και οργανισμούς που θέλουν να κάνουν την ισότητα πράξη”.

“Το Ίδρυμα Konrad Adenauer είναι θερμός υποστηρικτής των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλα τα άτομα” δήλωσε ο Henri Bohnet, Διευθυντής του Ιδρύματος Konrad Adenauer Ελλάδας και Κύπρου. “Μεταξύ των ευρωπαϊκών ομολόγων της η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια την χαμηλότερη απόδοση όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις κλειδιά. Αυτό που χρειάζεται αυτή την στιγμή είναι περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις που θα εμπνεύσουν άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Υποστηρίζοντας το Design Jam θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις ελληνίδες επιχειρηματίες και γυναίκες από κάθε υπόβαθρο να κάνουν το επόμενο βήμα και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για την αλλαγή αυτή”.

Δείτε εδώ φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

[Photo credits: Ηλίας Τζόιδος]

Για περισσότερες πληροφορίες: info@womenontop.gr