TITLDespina Mantessi

Η Δέσποινα Μάντεση σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Η Δέσποινα είναι ψυχολόγος με βασικό ενδιαφέρον την εφαρμοσμένη ψυχολογία, δηλαδή την πρακτική εφαρμογή της επιστήμης της στην καθημερινή ζωή. Η φιλοδοξία της είναι να υποστηρίζει άτομα και οργανισμούς να αναπτύσσονται διαρκώς, αξιοποιώντας τις ανθρώπινες δυνατότητές τους (γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαπροσωπικές, κλπ). Τα πρώτα 20 χρόνια της καριέρας της δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του HR (Human Resources), μια πορεία που τη βοήθησε να κατανοήσει σε βάθος το επιχειρηματικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα συστήματα. Αυτήν την περίοδο συνεργάζεται με εταιρείες συνεισφέροντας στην ανάπτυξη και υλοποίηση σύγχρονων πρακτικών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, που φιλοδοξούν να εξισορροπούν τις ανάγκες οργανισμού-εργαζομένων και να κινητοποιούν θετική συναισθηματική δέσμευση., Παρέχει επίσης συμβουλευτική υποστήριξη σε ατομικό επίπεδο, για θέματα καριέρας, επαγγελματικής εξέλιξης και προσωπικής ανάπτυξης. Στα Speed Mentoring Sessions του Leave A Legacy θα απαντήσει στις ερωτήσεις σου σχετικά με το πώς μπορείς να βρεις την πρώτη σου δουλειά, χωρίς απαραίτητα να έχεις προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία.

Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;


«Κι αυτό θα περάσει». Η συμβουλή αυτή ακούγεται προφανής στις δυσκολίες, ίσως και κοινότοπη, αλλά βρίσκω ιδιαίτερη αξία στην εφαρμογή της στις καλές στιγμές, που δυστυχώς κι αυτές φθίνουν με το χρόνο. Όταν λοιπόν είμαι καλά, φροντίζω πάντα να φέρνω στο μυαλό μου αυτές τις 4 λέξεις, ώστε να αναγνωρίζω την προσπάθειά μου, να απολαμβάνω ενσυνείδητα το θετικό αποτέλεσμα, να ξεχωρίζω τι με οδήγησε σε αυτό και να συντηρώ το θετικό συναίσθημα όσο το δυνατό περισσότερο. Όταν πάλι δεν είμαι καλά, μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.

Ποιο είναι το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου που σου δίνει δύναμη να προχωράς παρά τις δυσκολίες;


Η ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μου και τους άλλους. Προσπαθώ να βλέπω τα πράγματα όπως έχουν και όχι όπως θα ήθελα να είναι, να ακούω αυτό που προσπαθούν να μου πουν και όχι να κρύβομαι πίσω από δικαιολογίες ή άμυνες. Προσπαθώ επίσης οι αντιδράσεις μου είναι αυθεντικές χωρίς όμως να τους λείπει η καλοσύνη, γιατί η αλήθεια είναι σκληρή κάποιες φορές και η καλοσύνη, απέναντι στον εαυτό μας και τους άλλους, είναι απαραίτητη για να μπορείς να συμφιλιωθείς με την κατάσταση, να μάθεις από αυτήν και να πας παρακάτω.

Πώς ήταν η αυτοπεποίθηση σου όταν ξεκινούσες τη δουλειά;


Στο πάτωμα… γιατί είχα την απαίτηση από τον εαυτό μου να τα κάνει όλα τέλεια ενώ διένυα την καμπύλη της μάθησης, και “μάθηση” με “τελειότητα” δεν πάνε μαζί. Ξενυχτούσα για να προετοιμαστώ και την επόμενη μέρα απέφευγα να μιλήσω για να μην πω κάτι λάθος. Στην πορεία συνειδητοποίησα ότι δε μπορείς να προετοιμαστείς για τα πάντα, ότι ο φόβος του λάθους έχει ως αποτέλεσμα να χάνεις ευκαιρίες και ότι οι αποτυχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα. Η αυτοπεποίθησή μου άρχισε να ανεβαίνει όταν είδα τον εαυτό μου να διαχειρίζεται επιτόπου τα λάθη του και να τα βγάζει πέρα αυθόρμητα στα δύσκολα.

Πώς θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο, αν δεν έχει ιδέα τι θέλει να κάνει στη δουλειά;


Θα τη συμβούλευα να καταγράψει τα δυνατά της σημεία και τα πράγματα με τα οποία της αρέσει να καταπιάνεται, και μάλιστα με λεπτομέρειες. Η επιτυχία ξεκινάει από την αυτογνωσία, γιατί όταν ξέρεις καλά τι είσαι και τι μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο, σίγουρα θα βρεις το δρόμο σου. Αυτή η καταγραφή βοηθά συχνά να προσδιορίσουμε το προσωπικό μας όραμα, και όταν ξεκαθαρίζουμε την κατεύθυνσή μας από μέσα προς τα έξω, έχουμε τη δύναμη να επιμένουμε και να μην τα παρατάμε στις δυσκολίες (που πάντα υπάρχουν).