TITLThe Island Open Studios Day 2015

Η Ντίνα Ντζιώρα σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε δωρέαν τη συμμετοχή σου!


Η Ντίνα έζησε και εργάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στην πόλη Μπρίστολ από το 2004, είναι σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης και πρόσφατα επέστρεψε στην Αθήνα για να εργαστεί στο Βρετανικό Συμβούλιο ως συντονίστρια πολιτιστικών δεξιοτήτων (cultural skills). Η επαγγελματική της εμπειρία επικεντρώνεται στη διαχείριση, δημιουργία και ανάπτυξη συστημάτων, καθώς και την παραγωγή, διοίκηση και προγραμματισμό πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει εργαστεί σε διάφορες ομάδες, με ποικίλους στόχους σε στενά χρονοδιαγράμματα και προϋπολογισμούς. Πιστεύει στην ισχυρή γυναικεία εκπροσώπηση σε περιβάλλοντα διαχείρισης και στην ενδυνάμωση των νεαρών γυναικών ώστε να επιτύχουν μέσα από το έργο τους στον τομέα του πολιτισμού και της διαχείρισης. Έχει εργαστεί σε συνεργασία με καλλιτέχνες, τοπικές κοινότητες και οργανισμούς και έχει επίσης αναπτύξει διάφορες δημιουργικές επιχειρήσεις από την εκκίνηση τους και προγράμματα εργασίας στον πολιτιστικό τομέα. Ως μέντορας στο Leave A Legacy, θα απαντήσει στις ερωτήσεις σου σχετικά με το πώς μπορείς να βρεις μία δουλειά στο εξωτερικό και πώς είναι να εργάζεσαι έξω από την Ελλάδα.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή;

Υπάρχουν πάντα περισσότερα πράγματα να μάθεις, πάντα περιθώριο για να αναρωτηθείς για αυτά που ήδη γνωρίζεις, να κάνεις ερωτήσεις και να ανανεώσεις τις γνώσεις και τις απόψεις σου. Βρες ανθρώπους που προσεγγίζουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο με εσένα ή εμπνέονται από τα ίδια πράγματα και καλλιέργησε αυτές τις επαγγελματικές ή και προσωπικές σχέσεις για συνεργασία, υποστήριξη και κοινή γνώση.


Νιώθεις ότι οι γυναίκες υποστηρίζουν η μια την άλλη στη δουλειά;

Πιστεύω ότι αναμφίβολα σήμερα οι γυναίκες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο η μία την άλλη στους χώρους εργασίας. Οι γυναίκες πλέον είναι πολύ πιο ενημερωμένες για τις ευκαιρίες, τα δικαιώματα και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ τους και τις επιδιώκουν περισσότερο. Επίσης όλο και περισσότερο βλέπουμε σημαντικά παραδείγματα υποδειγματικής ηγεσίας από δυναμικές γυναίκες, που καλλιεργούν αυτό το απαραίτητο πνεύμα συνεργασίας μέσα στις ομάδες τους. Σίγουρα επίσης υπάρχει και ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανδρικού πληθυσμού που υποστηρίζει τις δυναμικές πρωτοβουλίες συνεργασίας ανάμεσα σε γυναίκες και ενθαρρύνει τις συνθήκες για αυτές τις συνεργασίες να αποδώσουν θετικά!


Τι άποψη έχεις για τη σχέση μεταξύ πάθους και δουλειάς; Είναι απαραίτητο το πάθος για να έχει μια γυναίκα μια πορεία που θα τη γεμίζει επαγγελματικά; Είναι αρκετό;

Σίγουρα είναι σημαντικό στοιχείο το πάθος – σε βοηθάει να ξεπερνάς τις καθημερινές δυσκολίες και αποτυχίες και να συνεχίζεις με αφοσίωση και δυναμισμό. Αλλά το να έχεις πάθος ή μία φυσική τάση προς κάποια κατεύθυνση δεν είναι ποτέ αρκετό και επίσης , κατά τη γνώμη μου, αποτελεί και μια λίγο “τεμπέλικη” στάση! Πρέπει συνεχώς να ενημερώνεσαι για τον τομέα που έχεις πάθος, να αναζητάς ευκαιρίες συνεργασίας και περαιτέρω εκπαίδευσης. Να είσαι ενημερωμένη για τις τρέχουσες εξελίξεις του τομέα σου και να αναζητάς ευκαιρίες να υποστηρίξεις νέους επαγγελματίες και να τους μεταφέρεις το πάθος σου! Επίσης καλό είναι να μην έχεις μόνο ένα πάθος και να μην είναι μόνο επαγγελματικό! Μπορείς να έχεις πάθος ένα χόμπι, μία χώρα, έναν άνθρωπο και αυτό να σε γεμίζει και πιο σφαιρικά στη ζωή σου, μαζί με την καριέρα σου.


Η δουλειά σου σε διάλεξε ή τη διάλεξες;

Αναρωτιόμουν κι εγώ το ίδιο για χρόνια. Νομίζω ότι τελικά με διάλεξε! Ποτέ δεν είχα ένα συγκεκριμένο πάθος για παράδειγμα να γίνω γιατρός ή δασκάλα και πάντα αναρωτιόμουν εάν ποτέ θα το βρω. Πάντα ήξερα ότι με ενδιέφερε πολύ να ασχοληθώ με τα κοινά και ήθελα να δουλέψω με διαφορετικές ομάδες πολιτών. Τελικά ο πολιτισμός και η διαχείριση πολιτιστικών προγραμμάτων προέκυψε από μία δουλειά στην Αγγλία πριν από 13 χρόνια. Εκεί είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μία πολύ ενεργή, δυναμική και γενναιόδωρη ομάδα διοίκησης του προγράμματος, η οποία μου έμαθε πάρα πολλά και μου άνοιξε την πόρτα στις επόμενες ευκαιρίες και την προσωπική μου αγάπη για τον πολιτισμό!