TITLIMG_0226

Πώς μπορεί μια κοινότητα επιχειρηματιών να υποστηρίξει τη δική σου ανάπτυξη;

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιχειρηματικότητα, Νέα

Η Δάφνη Ζαρμπή είναι συνιδιοκτήτρια και Chief operating officer (COO) στην εταιρεία DACON Property Development SA. Η Έλενα Μίχαλου είναι ιδιοκτήτρια και Managing director στην εταιρεία DIASTASIS S.A. and Owner, DIASTASIS S.A. Μιλάνε και οι δύο με μεγάλο πάθος για τις επιχειρήσεις τους.

Τα πρόσωπά τους, όμως, φωτίζονται όταν αναφέρονται στην κοινότητα εκείνη που τις έχει υποστηρίξει, τους τελευταίους μήνες, στο να διαχειριστούν τις προκλήσεις της πανδημίας, να αναπτύξουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να νιώσουν ακόμα πιο δυνατές ως επαγγελματίες αλλά και ως μέλη μιας δυναμικής όσο και δεμένης ομάδας.

Η κοινότητα αυτή είναι το ελληνικό chapter του Entrepreneurs’ Organization (ΕΟ), που δέχεται ως μέλη του ιδιοκτήτες και ιδιοκτήτριες επιχειρήσεων με τουλάχιστον 1εκ. ευρώ ετήσιο κύκλο εργασιών και τουλάχιστον 2 άτομα προσωπικό. Η Δάφνη με την Έλενα είχαν πολλά να μοιραστούν μαζί μας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΕΟ και το πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει και άλλες γυναίκες επιχειρηματίες να εξελιχθούν.

Σε τι στάδιο της επιχειρηματικής σας πορείας σας «βρήκε» ο ΕΟ;

Έλενα: Προσωπικά έγινα μέλος στον ΕΟ μέσα στην πανδημία, η οποία είχε επηρεάσει -και συνεχίζει να επηρεάζει- έντονα την εταιρεία αλλά και τον κλάδο μας. Ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί πολύ, έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε μειώσεις εξόδων και δουλεύουμε πια σε ένα πολύ πιεσμένο περιβάλλον. Μπήκα, λοιπόν, στην ομάδα σε μία φάση όπου ένιωθα ότι αρκετά πράγματα τα ξεκινάω από την αρχή και ότι χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζομαι τα ζητήματα της επιχείρησης. Και η συμμετοχή μου εκεί με έχει ήδη βοηθήσει πολύ σε όλες αυτές τις αλλαγές. Μέχρι τότε έψαχνα, παρακολουθούσα σεμινάρια, αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς ψάχνω και τι χρειάζομαι -προσπαθούσα ακόμα να ξεσκαρτάρω την πληροφορία. Όταν «ήρθε» ο ΕΟ, βρήκα ανθρώπους να ρωτήσω για τα ζητήματα που με απασχολούσαν, κοινωνικοποιήθηκα, άκουσα καινούρια πράγματα -ήταν σαν να έμπαινα σ’ έναν καινούριο κόσμο.

Δάφνη: Εγώ μπήκα τυχαία στον ΕΟ, χάρη σε έναν φίλο που ήταν μέλος του και με ενέπνευσε να το δοκιμάσω κι εγώ. Ο Ανδρέας μου μίλησε για τις αξίες και τις αρχές του οργανισμού, το να αφήνεις δηλαδή τον εαυτό σου κάπως απ’ έξω και συμμετέχεις στα δρώμενα βάζοντας στην άκρη το εγώ σου, και μου εξήγησε πώς γίνεται το μοίρασμα των εμπειριών, με τις οποίες εμπνέεις και εμπνέεσαι. Από τη στιγμή που μπήκα, το πιο σημαντικό για μένα είναι το αίσθημα το ότι ανήκω σε μια ομάδα, στην οποία μοιράζομαι τα προσωπικά και τα επαγγελματικά μου προβλήματα. Στις ομάδες του ΕΟ μόνο μοιραζόμαστε, δεν δίνουμε συμβουλές, γιατί το να συμβουλεύεις τους άλλους έχει μεγάλη ευθύνη και συχνά σε οδηγεί στο να κάνεις προβολές δικών σου πραγμάτων, ενώ το μοίρασμα εμπειριών καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη. Πλέον αυτό προσπαθώ να το εφαρμόσω και στην προσωπική μου ζωή.

Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για τις δραστηριότητες και τις διαδικασίες που συμβαίνουν εκεί;

Δάφνη: Ο ΕΟ σου δίνει πολλές δυνατότητες να συμμετέχεις σε πολύ διαφορετικές δραστηριότητες, στις οποίες αναπτύσσεις διαφορετικές δεξιότητες, ζεις έντονες εμπειρίες και δημιουργείς δυνατούς δεσμούς. Ένα βασικό κομμάτι της διαδικασίας είναι το Φόρουμ, δηλαδή μια κλειστή ομάδα 6-9 ατόμων ανθρώπων με τους οποίους συναντιόμαστε σε μηνιαία βάση και μοιραζόμαστε ζητήματα, επιχειρηματικά και προσωπικά, που μας απασχολούν. Aκολουθούμε μια συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με βάση τη μέθοδο Gestalt, ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα και ισότητα στη διαδικασία και να απολαμβάνουν όλοι και όλες τα ίδια δικαιώματα μοιράσματος εμπειριών. Στο Φόρουμ τηρείται πάντα η εχεμύθεια, η οποία δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας, ώστε να ενθαρρύνονται τα μέλη να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερο συναίσθημα στις συζητήσεις τους. Εγώ πρόσφατα μοιράστηκα ένα προσωπικό πρόβλημα που με βασάνιζε πολύ και ένιωσα πολύ μεγάλη ανακούφιση, αλληλεγγύη και συμπαράσταση, γιατί η ομάδα με βοήθησε να δω 7 διαφορετικές πτυχές του προβλήματος: ο καθένας είχε να μοιραστεί μια δική του σχετική εμπειρία. Στη συνέχεια μοιραζόμαστε επίσης updates για το πώς νιώθουμε, που βρισκόμαστε σήμερα, τι θέλουμε για το μέλλον…

Έλενα: Εκτός από το Φόρουμ, στον ΕΟ έχεις ένα μονοπάτι από σεμινάρια, διαδικασίες και ανάληψη θέσεων για τη δική σου ανάπτυξη, το οποίο μπορείς να ακολουθήσεις αν το επιθυμείς. Εγώ, για παράδειγμα, είμαι μέλος του ΕΟ Accelerator για νέους και νέες επιχειρηματίες, και λειτουργώ ως coach τους, σε επίπεδο accountability κυρίως, στο αν δηλαδή είναι συνεπείς σε αυτό που έχουν δεσμευτεί να κάνουν για την επιχείρησή τους. Για να το κάνω αυτό, περνάω μια εκπαίδευση, η οποία με βοηθάει και στη δική μου επαγγελματική και προσωπική ζωή. Αντίστοιχα μπορεί κάποιο μέλος να μέντορας, member of the board κλπ.

Αυτό που περιγράφετε δεν ταιριάζει με το στερεότυπο που έχω στο μυαλό μου, για μια «λέσχη» επιχειρηματιών, συνήθως ανδροκρατούμενη, όπου όλα είναι σκληρά, επιθετικά, επικρατεί μόνο το εγώ και ο ανταγωνισμός.

Έλενα: Έχεις δίκιο. Η κοινωνία μας και η δουλειά μας είναι όντως ανδροκρατούμενες, στον ΕΟ όμως δεν το νιώθεις όμως αυτό. Μπορεί προς το παρόν οι άντρες μέλη να είναι περισσότεροι, όμως μέσα από τη διαδικασία που συμβαίνει εκεί νιώθεις πόσο απαραίτητη είναι η θηλυκή πλευρά που έχουμε όλοι μέσα μας. Καταλαβαίνεις ότι αν καταφέρουμε να την βγάλουμε και να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της εταιρείας μας και των συνεργατών μας, μόνο καλό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι άντρες μέλη του ΕΟ θέλουν γυναίκες στα φόρουμ που διοργανώνουμε, γιατί θέλουν να ενισχυθεί η γυναικεία πλευρά που τους βγάζει εκτός του comfort zone τους. Κι εγώ, ως μέλος, από την άλλη κατάλαβα πόσο πρέπει αντίστοιχα να ενισχύσω το λογικό, «ανδρικό» μου κομμάτι, γιατί ειδικά τώρα που πρέπει να πάρω δύσκολες αποφάσεις, χρειάζεται να αναγνωρίσω το συναίσθημα αλλά να στηριχτώ και στη λογική.

Δάφνη: Δεν είναι απλά ότι οι γυναίκες μπορούν να ανήκουν σε μια κοινότητα όπως ο ΕΟ. Στην πραγματικότητα μας ταιριάζει πάρα πολύ, γιατί η διαδικασία εκεί αναπτύσσει πάρα πολύ τα χαρακτηριστικά που ανέφερε η Έλενα και τα οποία, τελικά, ταιριάζουν σε όλες και όλους.


Εδώ μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον ΕΟ και τις δραστηριότητές του. Αν δεν πληροίς ακόμα τα κριτήρια για να ενταχθείς στον οργανισμό, μπορείς να ενημερωθείς για τις δράσεις του ΕΟ Accelerator εδώ.