TITLethel.aggelatou

Η Έθελ Αγγελάτου σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε δωρέαν τη συμμετοχή σου!


Η Έθελ Αγγελάτου δραστηριοποιείται ως LinkedIn Trainer & Corporate, Employer & Personal Branding Coach, αναδεικνύοντας το Corporate & Personal Branding των χρηστών της πλατφόρμας. Έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 6.000 άτομα μέσω ενδοεταιρικών hands-on workshop και συνεδρίων, ενώ έχει συνεργαστεί με πάνω από 70 οργανισμούς, εταιρείες και συλλόγους. Με αφορμή το πάθος της για την πλατφόρμα του LinkedIn και την ορθή λειτουργία της, ίδρυσε την εταιρική της σελίδα στο LinkedIn και το Facebook, καθώς και το forum LinkedIn Greek Community στο Facebook, προκειμένου να ενώσει και να ενημερώνει τους Έλληνες στη χρήση του LinkedIn. Παράλληλα, απασχολείται ως Corporate & Employer Branding Coach και Σύμβουλος HR τα τελευταία 10 έτη, καθώς και ως Αρθρογράφος Συμβουλευτικών Άρθρων (έντυπο/ηλεκτρονικό τύπο), καλύπτοντας θέματα αντιμετώπισης της ανεργίας, personal branding, Social Media και επιχειρηματικότητας. Κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής της πορείας έχει εργαστεί σε Recruitment Agencies και HR Departments, στους τομείς στελέχωσης, προσλήψεων, επικοινωνίας και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Είναι κάτοχος MSc in Human Resources Management του Cardiff, University of Wales, BSc in Business Administration του DEREE - The American College of Greece και πιστοποιημένη Social Media Professional από την STAREGISTER_Intl. Στα Speed Learning Sessions του Leave A Legacy θα μοιραστεί μαζί σου, μέσα σε 10’ τα σημαντικότερα μυστικά για το πώς να χτίσεις το προσωπικό και επαγγελματικό σου brand στο ίντερνετ.

Όταν ξεκίνησες την πορεία σου ήξερες/φανταζόμουν που θα σε οδηγούσε;

Η δουλειά μου με διάλεξε και, στην πραγματικότητα, προέκυψε και από το χαρακτήρα μου, κάτι που εγώ δεν είχα την ωριμότητα να εντοπίσω τότε. Συνειδητοποίησα τελικά ότι δεν έχει σημασία τι σπουδάζεις, έχει σημασία να ζεις την κάθε ανάσα, ώστε να έχεις τη δυνατότητα τα πράγματα που σου συμβαίνουν και τις λέξεις-κλειδιά που λένε κάποιοι άνθρωποι μπροστά σου, να τα αντιλαμβάνεσαι και να καταλαβαίνεις πού σε πάνε. Όλοι έχουμε πολλά και κατάλληλα επαγγέλματα, όπως έχουμε και πολλούς κατάλληλους συντρόφους -και όχι απαραίτητα έναν και μοναδικό έρωτα ζωής. Υπάρχουν πολλοί έρωτες και πολλά επαγγέλματα για σένα και έχουν διαφορετικό πρόσωπο και χαρακτηριστικά για να κερδίσουν το πάθος και την αφοσίωσή σου.


Τι ήταν αυτό που σε βοήθησε να κάνεις τα πρώτα σου βήματα;

Δύο πράγματα με βοήθησαν και τα δύο ήταν ολόιδια: από την αρχή της πορείας μου έψαχνα να βρω κάποιον μέντορα, τότε όμως δεν υπήρχε το WoT ή το Job Pairs ούτε κανένας άλλος οργανισμός που θα μπορούσε να με βοηθήσει να τον βρω. Αυτό που μου έδειξε τελικά τι να κάνω ήταν δύο ατυχήματα που έπαθα, το ένα το 2009 και το δεύτερο πέρυσι το καλοκαίρι. Και τις δύο φορές βρέθηκαν στη ζωή μου δύο άνθρωποι οι οποίοι δεν ήταν μέντορές μου αλλά εξελίχθηκαν σε τέτοιους και οι οποίοι διέθεταν το ίδιο χαρακτηριστικό, την ανιδιοτέλεια. Και οι δύο αυτοί άνθρωποι μου έδειξαν, από την πρώτη στιγμή σχεδόν, ότι προκειμένου να ξανασταθώ στα πόδια μου και να ξαναπερπατήσω θα πρέπει να κάνω ένα επάγγελμα που θα διαφέρει από το αποστειρωμένο recruitment που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Κι έτσι κατάλαβα ότι μπορώ να συμπεριλάβω στη δουλειά μου πράγματα που αγαπούσα και τα οποία νόμιζα ότι δεν μπορούσα να συνδυάσω με τη δουλειά μου: τον εθελοντισμό, το coaching εφ’ όρου ζωής, τη συμβουλευτική. Γι’ αυτό και έφτιαξα τη δική μου επιχείρηση, για να κάνω τα πράγματα όπως ήθελα στην Ελλάδα.

Ποια είναι η σκέψη που σου δίνει δύναμη να προχωράς παρά τις δυσκολίες;

Είναι μία φράση την οποία μου ξαναείπε ο πατέρας μου (έμπορος, αυτοδημιούργητος) πρόσφατα, αφού πρώτα με μεγάλωσε με αυτήν: όλα θα γίνουν. Αν δουλεύεις, αν αγαπάς τη δουλειά σου και αγαπάς αυτό που κάνεις, όλα θα πάνε καλά. Έφτιαχνα μία μέρα ένα excel με τα πάγια έξοδα μου ως μικρή επιχειρηματίας. Όταν το είδε ο πατέρας μου, μου είπε να το σβήσω, μου είπε πως είναι λάθος να ασχολούμαι με αυτό. Όταν διαμαρτυρήθηκα, μου εξήγησε πως όσο υπολογίζω τα έξοδα, χάνω χρόνια από τη ζωή μου. Αν δουλεύω και αγαπώ αυτό που κάνω, τότε όλα θα βρουν το δρόμο τους. Αν θέλεις να επιχειρήσεις, θα πρέπει το ρίσκο να είναι μέσα στο χαρακτήρα σου. Εκτός απ’ αυτό, όμως, θα χρειαστείς αποφασιστικότητα και εργατικότητα για να εξασφαλίσεις ότι θα δουλέψεις σκληρά και ότι όλα θα γίνουν.


Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;

“Θα ανησυχήσεις για το πρόβλημα όταν αυτό έρθει σε σένα”. Καλό το risk assessment, αρκεί να μη φτάσεις στο σημείο του ανεκδότου με το γρύλο και πεθάνεις, τελικά, προσπαθώντας.