Ημερομηνία: Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020
Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Mentoring, Εκπαίδευση, ΝέαTo Women On Top συμμετείχε στην εβδομάδα #IamRemarkable της Google τον Νοέμβριο με ένα live speed mentoring session, στο οποίο μέντορες του δικτύου μας απάντησαν σε ερωτήματα που προβληματίζουν πολλές γυναίκες σε σχέση με την επαγγελματική τους ζωής. Τα ερωτήματα ήταν τόσα πολλά που δεν πρόλαβαν να απαντηθούν live - και επειδή δεν μας αρέσει να αφήνουμε αναπάντητες ερωτήσεις - αφήνουμε εδώ γραπτά τις απαντήσεις από καταξιωμένες επαγγελματίες και μέντορες του Women On Top.
Τις παρακάτω ερωτήσεις τις απαντά η Γαλήνη Ηλιοπούλου. Η Γαλήνη είναι Εργασιακή Ψυχολόγος και εργάζεται ως Senior Consultant σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού στη συμβουλευτική εταιρεία ICAP. Έχει εκπαιδευτεί στο business coaching και διαθέτει ευρεία εμπειρία στην αξιολόγηση και ανάπτυξη υπαλλήλων και στελεχών.
- Έχω σπουδάσει και έχω εργαστεί χρόνια σε ένα αντικείμενο, το οποίο "παράτησα" όταν έγινα μητέρα για να δουλέψω σε ένα άλλο, σαφώς λιγότερο "εντυπωσιακό". Τώρα ανακαλύπτω ότι, παρότι δεν σχετίζονται φανερά, βρίσκω κοινά σημεία και θέλω να δημιουργήσω μια εξέλιξη στο νέο αντικείμενο, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις των αρχικών σπουδών μου. Δεν είμαι σίγουρη πώς μπορώ όμως να το κάνω και ποιος μπορεί να με βοηθήσει σε αυτό;
Έχει ενδιαφέρον πάντα ο συνδυασμός των γνώσεων και των εμπειριών. Συνηθίζω συχνά να λέω ότι τίποτα το οποίο μαθαίνουμε ή με το οποίο ασχολούμαστε δεν πάει χαμένο, όσο και εάν αρχικά δείχνει να μην αξιοποιείται πλήρως ή άμεσα. Προκύπτει κάποιο σημείο στο χρόνο που η γνώση αυτή ή η εμπειρία εμφανίζεται μπροστά μας και μπορεί να αξιοποιηθεί.
Αντιλαμβάνομαι επίσης το πώς (δυστυχώς τις περισσότερες φορές) οι γυναίκες αναγκάζονται να αλλάξουν πράγματα στην επαγγελματική τους ζωή, λόγω των αλλαγών που προέρχονται από τη μητρότητα, τη νέα αυτή ιδιότητα που αποκτούν. Δεν μου είναι εντελώς σαφές από την ερώτηση αν στην δική σου περίπτωση το νέο αντικείμενο ήταν προϊόν επιλογής σου ή όχι, καταλαβαίνω όμως από τον χαρακτηρισμό του λιγότερου “εντυπωσιακού” ότι μάλλον δεν ήταν στις πρώτες σου προτεραιότητες, αλλά μάλλον συμβάδιζε καλύτερα με τις νέες υποχρεώσεις σου ως εργαζόμενη και μητέρα.
Στο πάντρεμα αυτό που θέλεις λοιπόν να επιχειρήσεις είναι σημαντικό να καταστρώσεις πρώτα ένα σχέδιο. Θα βοηθούσε αρχικά να γράψεις κάτω τις σκέψεις σου για το πώς φαντάζεσαι ότι θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή αυτό το πάντρεμα. Άσε στην αρχή την φαντασία σου ελεύθερη για το πώς φαντάζεσαι ότι αυτό μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.
Στη συνέχεια, γράψε όλα τα κοινά στοιχεία που έχεις εντοπίσει ότι υφίστανται στα δύο αυτά αντικείμενα. Δες ποια από τα στοιχεία αυτά αποτελούν ήδη δυνατά σου σημεία, τα οποία έχεις εξελίξει μέσα από την εργασιακή σου πορεία μέχρι στιγμής. Αντίστοιχα, δες ποια από τα στοιχεία αυτά θεωρείς ότι θα μπορούσες να εξελίξεις περαιτέρω, κάτι που θα σε βοηθούσε και στο πάντρεμα. Και βρες τρόπους να εξελιχθείς σε αυτά (σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, διάβασμα και μελέτη, παρακολούθηση των εξελίξεων του νέου κλάδου μπορεί να εντάσσονται σε αυτές τις κινήσεις).
Μετά πρέπει να καταγράψεις τα βήματα που θα σε οδηγήσουν προς το στόχο. Σε αυτή την πορεία, τι είναι αυτό που θα σε βοηθήσει και τι είναι αυτό που μπορεί πιθανόν να σταθεί εμπόδιο. Για όσα εμπόδια εντοπίσεις, γράψε τις πρώτες σου σκέψεις για το πώς θα μπορούσες να αντιπαρέλθεις ή να ξεπεράσεις αυτά τα εμπόδια.
Τέλος, σε όλη αυτή την πορεία, είναι χρήσιμο να εντοπίσεις ένα άτομο το οποίο έχει ήδη καταφέρει αυτό το οποίο εσύ επιδιώκεις. Ένα άτομο που θα προέρχεται από αυτό το πεδίο και θα έχει ασχοληθεί με τα αντικείμενα που αναφέρεις. Θα μπορούσες να προσεγγίσεις αυτό το άτομο ώστε να ζητήσεις τη βοήθειά του/της ή τις πολύτιμες συμβουλές του/της. Σε αυτή σου την προσπάθεια, το Women on Top θα μπορούσε να σε υποστηρίξει, στην αναζήτηση της κατάλληλης μέντορα, οπότε ρίξε μια ματιά στο site www.womenontop.gr.
- Ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να λάβει υπόψη της μια γυναίκα που βρίσκεται στην μέση ηλικία πριν αλλάξει καριέρα;
Είναι αλήθεια ότι οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί δύναμη και θέληση. Προφανώς η θέληση για αλλαγή προκύπτει από κάποια ανάγκη. Και για να προχωρήσουμε στην αλλαγή πρέπει πρώτα να έχουμε πειστεί εμείς οι ίδιες ότι κάτι θα κερδίσουμε από τη νέα κατάσταση την οποία θα δημιουργήσουμε για εμάς. Επομένως, το πρώτο και σημαντικό βήμα είναι να πείσουμε πρώτα τον εαυτό μας και να είμαστε ξεκάθαρες για τα οφέλη της αλλαγής. Η σιγουριά αυτή θα μας προσθέσει δύναμη και θέληση για την αλλαγή.
Στη συνέχεια, καλό είναι να σκεφτούμε πώς αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει τους άλλους γύρω μας: την οικογένειά μας, τον επαγγελματικό μας και τον προσωπικό μας κύκλο. Και να εντοπίσουμε ποιους/ποιες μπορούμε να αξιοποιήσουμε ως συμμάχους σε αυτή την διαδικασία της μετάβασης που θα μας οδηγήσει στην αλλαγή.
Μετά, θα πρέπει να αξιολογήσουμε πόσο κοντά ή μακριά βρισκόμαστε από αυτή τη νέα κατάσταση στην οποία θέλουμε να μεταβούμε. Ποια πράγματα από την μέχρι στιγμής επαγγελματική πορεία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να χτίσουμε επάνω τους. Μπορεί αρχικά το νέο αντικείμενο να φαίνεται αρκετά μακρινό, όμως είναι σίγουρο ότι υπάρχουν δεξιότητες, γνώσεις και εμπειρίες που διαθέτουμε ήδη από την εργασιακή μας πορεία, τα οποία αποτελούν στοιχεία πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να εξελιχθούμε περαιτέρω και στο νέο πεδίο. Αυτά τα στοιχεία μπορούμε να τα καταγράψουμε. Αντίστοιχα, μπορούμε να αναλογιστούμε ποια είναι τα πράγματα που μας λείπουν και να σκεφτούμε τρόπους με τους οποίους θα καταφέρουμε να καλύψουμε ό,τι δεν κατέχουμε ήδη.
Κάτι ακόμα σημαντικό είναι να αναλογιστούμε τι θα χάσουμε αφήνοντας πίσω το παλιό μας αντικείμενο, όπως επίσης τα «οικονομικά μας αποθέματα». Πόσο αντέχουμε χωρίς ενδεχομένως να έχουμε τα ίδια έσοδα από το νέο αντικείμενο και εάν διαθέτουμε δίκτυ ασφαλείας (είτε από προσωπικά αποθέματα, είτε από οικονομική στήριξη δικών μας ανθρώπων), το οποίο θα μας στηρίξει το πρώτο χρονικό διάστημα, εάν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, ή μέχρι να δουλέψει πλήρως ο μηχανισμός που σχετίζεται με το νέο αντικείμενο.
Η αλήθεια είναι ότι (δυστυχώς) η νοοτροπία που υπάρχει στην κοινωνία μας, δεν είναι πολύ ανοικτή σε αλλαγές, πόσω μάλλον όταν τα άτομα που θέλουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους δεν βρίσκονται στα πρώτα στάδια της επαγγελματικής τους πορείας. Εάν όμως πάντα στηριζόμαστε μόνο στη γνώμη των άλλων και πώς εκείνοι/εκείνες κρίνουν τις επιλογές μας, τότε ποτέ δεν θα οδηγηθούμε σε αλλαγές που είναι όμως σημαντικές για εμάς.
- Πώς αλλάζουμε επαγγελματικό αντικείμενο μετά από δέκα χρόνια καριέρας; Πώς το βλέπουν οι recruiters αυτό;
Η αλλαγή επαγγελματικού αντικειμένου απαιτεί θέληση και δύναμη, όπως κάθε αλλαγή στη ζωή μας. Για να προβούμε σε μία οποιαδήποτε αλλαγή, σημαντικό πρώτο βήμα είναι να πείσουμε τον εαυτό μας για αυτή την αλλαγή. Τι είναι αυτό που μας ωθεί στην αλλαγή; Τι θα κερδίσουμε από τη νέα κατάσταση; Πώς αυτό το όφελος από τη νέα κατάσταση αντισταθμίζει τις πιθανές απώλειες που απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή, με την υφιστάμενη επαγγελματική μας κατάσταση;
Πολύ σημαντικό μέρος της διαδικασίας είναι επιπλέον να επιλέξουμε το νέο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει. Θα πρέπει να βάλουμε κάτω τις εναλλακτικές και να τις ιεραρχήσουμε. Για κάθε εναλλακτική που εξετάζουμε, μπορούμε να κάνουμε μία SWOT ανάλυση, εντοπίζοντας τα δυνατά σημεία μας (Strengths), τις αδυναμίες μας σε σχέση με το νέο αντικείμενο (Weaknesses), και στη συνέχεια ποιοι παράγοντες που υπάρχουν στο περιβάλλον και στην αγορά αυτή τη στιγμή μπορούν να αξιοποιηθούν ως ευκαιρίες (Opportunities) και ποιοι λειτουργούν σαν πιθανές απειλές (Threats) στη νέα μας κίνηση. Με την ανάλυση αυτή, μπορούμε να καταλήξουμε στο νέο αντικείμενο που θα συγκεντρώνει τα περισσότερα θετικά, μεταξύ των διαφόρων εναλλακτικών. Και πάνω σε αυτά τα θετικά θα πρέπει στη συνέχεια να χτίσουμε περαιτέρω, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουμε τα αρνητικά, ή εξελίσσοντας τον εαυτό μας, ώστε τα αρνητικά αυτά σημεία μας να πάψουν να λειτουργούν ως ανασχετικοί παράγοντες στην προσπάθειά μας.
Μετά είναι σημαντικό να θέσουμε σε λειτουργία όλους τους μηχανισμούς που έχουμε στην διάθεσή μας για να καταφέρουμε να πείσουμε και τους γύρω μας για τη νέα προσπάθεια. Και εδώ σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις σχετικές αποφάσεις που αφορούν την επιλογή μας για μία θέση που αφορά το νέο αντικείμενο. Είναι σημαντικό να ενεργοποιήσουμε το networking μας – πραγματικό ή και virtual (ένεκα και της εποχής).
Βέβαια, παρά τις προσπάθειές μας να αναδείξουμε την καταλληλότητά μας για το νέο αντικείμενο, που σίγουρα θα πρέπει να περιλαμβάνει τα λεγόμενα transferable skills (τις γνώσεις και δεξιότητες που έχουμε ήδη αναπτύξει και μπορούμε να μεταφέρουμε από τον προηγούμενο επαγγελματικό μας βίο), θα υπάρχουν άνθρωποι που θα δυσκολευτούν να μας εμπιστευτούν σε κάποιο νέο ρόλο. Είναι αλήθεια ότι τα στελέχη που ασχολούνται με την επιλογή κινούνται κατά κύριο λόγο στο comfort zone τους: θεωρούν ότι έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι επιτυχημένο το άτομο που θα επιλέξουν για μία θέση, εάν το άτομο αυτό διαθέτει παρελθοντική εμπειρία στο ίδιο αντικείμενο. Και σίγουρα αυτό σχετίζεται και με τη νοοτροπία που υπάρχει και στην ελληνική κοινωνία, που δεν είναι συνήθως ανοικτή σε αλλαγές.
Από την άλλη, κάποιοι/ες recruiters που είναι πιο ανοικτοί/ές και άτομα με μεγαλύτερη ευελιξία σκέψης, «ακούν» συνήθως και ορισμένες εναλλακτικές υποψηφίων- outsiders. Εσείς δεν έχετε παρά να πείσετε για το πώς η προηγούμενη εμπειρία σας με τις δεξιότητες που έχετε αποκτήσει σχετίζεται με απαιτήσεις του νέου αντικειμένου και να αποδείξετε ότι έχετε στο μεταξύ προχωρήσει σε όποιες εκπαιδευτικές και αναπτυξιακές κινήσεις απαιτούνται που σας έχουν φέρει σε σημείο να διεκδικείτε τη θέση (σεμινάρια, εκπαιδεύσεις στο νέο αντικείμενο, διάβασμα και μελέτη, εθελοντική εργασία στο νέο αντικείμενο, παρακολούθηση των εξελίξεων του νέου κλάδου μπορεί να εντάσσονται σε αυτές τις κινήσεις). Και ασφαλώς να ενεργοποιήσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και δεξιότητες επιρροής που παίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις αλληλεπιδράσεις στην επαγγελματική και προσωπική ζωή σας για να πετύχετε τους στόχους σας!
Πιστέψτε στον εαυτό σας, προετοιμαστείτε κατάλληλα για το νέο πεδίο και μεταφέρετε τον ενθουσιασμό και το πάθος σας για τη νέα αρχή και στους άλλους!
Αν θέλεις κι εσύ να ωφεληθείς από ένα speed mentoring session μπορείς να το εξασφαλίσεις εδώ υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μιας νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα βοηθήσει κι άλλες γυναίκες να ενδυναμωθούν επαγγελματικά και να επιτύχουν τους στόχους τους.
Εμείς πιστεύουμε πως όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε αυτού του είδους την υποστήριξη, τη δικτύωση και τη γνώση. Αν το πιστεύεις κι εσύ, βοήθησέ μας να τους το προσφέρουμε.
Γιατί όλες μαζί μπορούμε καλύτερα.