TITLGrania

Η Δρ. Ευφροσύνη Γκρανιά-Κλώτσα στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Η Δρ. Ευφροσύνη Γκρανιά – Κλώτσα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία και τα Λοιμώδη Νοσήματα στη Φιλαδέλφεια και το Σικάγο των ΗΠΑ. Ολοκλήρωσε το Μάστερ της στην Επιδημιολογία στο Σικάγο και έχει κάνει Διδακτορικό πάνω στις σχέσεις των χρόνιων ιογενών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών παθήσεων, στον διαβήτη και τη θνησιμότητα. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Δημόσια Υγεία, καθώς και στην Ιατρική Εκπαίδευση και τη Γονιδιωματική Ιατρική. Διορίστηκε ως Επιμελήτρια στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων τον Σεπτέμβριο του 2005 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge και έγινε Διευθύντρια της Κλινικής τον Οκτώβριο του 2008.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει στην επαγγελματική σου ζωή εν μέσω πανδημίας; Ποια/ες είναι η στρατηγική ή οι στρατηγικές που χρησιμοποιείς για να παραμείνεις λειτουργική και ισορροπημένη αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από πολλές προκλήσεις για μένα. Πρέπει να ισορροπήσω την προσωπική μου ζωή, να διαχειριστώ ένα καινούριο εργασιακό περιβάλλον για μένα και τον σύζυγό μου που είμαστε και οι δύο γιατροί πρώτης γραμμής, να βοηθήσω τα παιδιά μας να μάθουν να δουλεύουν μόνα τους στο ηλεκτρονικό σχολείο κατά τη διάρκεια της εφηβείας, να προστατέψω την υγεία μου, αυτή των συναδέλφων και της οικογένειάς μου και την ψυχική υγεία των μεγάλων σε ηλικία συγγενών μας. Η στρατηγική που έχω διαλέξει είναι να αποφεύγω την τελειομανία. Αν μπορείς να δεχτείς ότι θα είσαι απλά λειτουργική αλλά όχι τέλεια σε ό,τι κάνεις τελικά ο χρόνος διαστέλλεται προς οφελός σου.

Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;

Η πιο σωστή συμβουλή ήταν αυτή που άκουσα από τον πατέρα μου, που κουβαλούσε την εμπειρία μίας πολύ μακριάς και επεισοδιακής ζωής. «Όσο και να προσπαθήσεις, δεν μπορείς να ελέγξεις όλες τις παραμέτρους που επηρεάζουν τη ζωή και την καριέρα σου». Η τύχη παίζει πάντοτε σημασία. Δεν έχει νόημα να διαμαρτυρόμαστε για τυχαία γεγονότα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όπως λόγου χάρη, η πανδημία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ογδόντα πέντε χρόνων στην Ελλάδα (η μέση διάρκεια ζωής μίας γυναίκας σήμερα) συνέβη ένας παγκόσμιος πόλεμος, παραπάνω από ένας εμφύλιος, οικονομικές κρίσεις, διεθνείς κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις και τουλάχιστον πέντε πανδημίες.
Και μία ακόμη συμβουλή «Η επιτυχία φέρνει περισσότερη επιτυχία (success brings success)». Όχι απαραίτητα μόνο επειδή οδηγεί σε άλλες ευκαιρίες αλλά κυρίως γιατί αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Προσπαθώ, λοιπόν, να μην απογοητεύομαι από τις αποτυχίες. Όσο ανεβαίνει κανείς στην ιεραρχία, τόσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός. Επιτρέπω στον εαυτό μου τέσσερις αποτυχίες για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια.

Συνηθίζεις να βάζεις στόχους και να ακολουθείς συγκεκριμένη στρατηγική ή ακολουθείς τις περιστάσεις και όσα συναντάς στον δρόμο σου; Γιατί;

Βάζω πάντοτε βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους αλλά είμαι προετοιμασμένη ότι κάποιοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι θα πρέπει να εγκαταλειφθούν. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φθάσεις στον μακροπρόθεσμο στόχο. Επίσης οι
βραχυπρόθεσμοι στόχοι πρέπει καμιά φορά να θυσιαστούν για να κυνηγήσεις κανούριες ευκαιρίες που περιμένουν.

Ποια είναι η σκέψη ή ο στόχος ή το χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου που σου δίνει δύναμη να προχωράς παρά τις δυσκολίες;

Το πείσμα. Όταν δεν είμαι σίγουρη τι πρέπει να κάνω για το επόμενο βήμα προσπαθώ να γνωρίζω καινούριους ανθρώπους και να εκπαιδεύομαι σε κάτι καινούριο που θα μου δώσει νέα γνώση που θα είναι χρήσιμη στην αγορά εργασίας.