TITLAristotelis-1640x1093-Site_feature

Γυναίκες του Δήμου Αριστοτέλη | Το α’ μέρος της μεγάλης έρευνας του Women On Top για τις επαγγελματικές και επιμορφωτικές ανάγκες των γυναικών της περιφέρειας

Κατηγορίες: Έρευνες, Νέα

Το Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας που υλοποίησε ο οργανισμός Women On Top με την υποστήριξη της Ελληνικός Χρυσός, για την κατανόηση των επαγγελματικών και επιμορφωτικών προκλήσεων και ευκαιριών που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον Δήμο Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σχεδιάστηκαν προσεκτικά και υλοποιήθηκαν 6 δίωρα διαδραστικά και βιωματικά διερευνητικά εργαστήρια, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 50 γυναίκες όλων των ηλικιών από χωριά του Δήμου Αριστοτέλη, ύστερα από ένα ανοιχτό κάλεσμα που πραγματοποίησε ο οργανισμός προς τις κατοίκους της περιοχής. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να μοιραστούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή και τον τρόπο που βλέπουν το μέλλον τους, και στη συνέχεια να εντοπίσουν πιθανές λύσεις για τις προκλήσεις αυτές, καθώς και βοηθούς που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προτάσεών τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας πεδίου που παρουσιάστηκαν τοπικά είναι πλέον διαθέσιμα και στο ευρύ κοινό.


Διαβάστε τα αναλυτικά αποτελέσματα του α’ μέρους της έρευνας.

Τα συμπεράσματα αυτού του πρώτου μέρους της έρευνας ανέδειξαν ως κυριότερες κατηγορίες προκλήσεων για τις γυναίκες κάθε ηλικίας τον φόβο της ερήμωσης της περιοχής τους, την έλλειψη υποδομών , την απουσία επαγγελματικών και επιμορφωτικών προοπτικών, τα ζητήματα ψυχικής υγείας (άγχος, μοναξιά, εθισμοί), καθώς και το μειωμένο κοινωνικό κεφάλαιο που εντοπίζουν στις κοινότητές τους (δυσπιστία, έλλειψη κοινωνικής ενεργοποίησης και συνεργασίας).

Οι ίδιες οι γυναίκες, όμως, φέρνουν στην επιφάνεια και έναν πλούτο προτάσεων γύρω από πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μεσο-μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Δίνοντας έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, την ενίσχυση του τουρισμού, την επιμόρφωση νέων και ενηλίκων αλλά και την εξωστρέφεια των κοινοτήτων τους, αποδεικνύουν πώς η δική τους επαγγελματική δραστηριοποίηση μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα θετικής αλλαγής στην περιοχή τους.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Αρναίας, με την ευγενική φιλοξενία και υποστήριξη του Δήμου Αριστοτέλη. Η εκδήλωση χαιρετίστηκε από τον Αντιδήμαρχο, Νίκο Αυγερινό και τη δημοτική σύμβουλο, Ευγενία Γιαννούση και τιμήθηκε με την παρουσία γυναικών που συμμετείχαν στα εργαστήρια καταγραφής των αναγκών, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών συλλόγων του Δήμου Αριστοτέλη.

Η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Women On Top και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε «Ευχόμαστε τα αποτελέσματα του έργου αυτού να συνεισφέρουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ουσιαστικών και μακρόπνοων πρωτοβουλιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς της Πολιτείας, οργανισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, που με την υποστήριξή τους μπορούν να ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των γυναικών από κάθε γωνιά της χώρας, στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή, και να προωθήσουν τις αξίες της έμφυλης ισότητας και συμπερίληψης σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας».