TITLMastercard_0887

Η Κατερίνα Ματιάτου στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 1/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

Η Κατερίνα για πολλά χρόνια δεν ήξερε τι θα κάνει στη ζωή της, μέχρι τη στιγμή που διετέλεσε υπεύθυνη των sponsorship evaluation reports στο Corporate Development Department του Royal Academy of Arts, στο Λονδίνο. Το ταξίδι της στον κόσμο των κοινωφελών οργανισμών είχε μόλις ξεκινήσει. Επόμενοι σταθμοί, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στη διαχείριση δωρεών, και ο Δεσμός, στον σχεδιασμό, την υλοποίηση προγραμμάτων και την ανεύρεση πόρων. Πλέον, στο HIGGS, ως Υπεύθυνη του Incubator για ΜΚΟ (όπως το Women On Top) από όλη την Ελλάδα, καθοδηγεί νεοφυείς οργανισμούς στη στρατηγική, την οργάνωση της λειτουργίας και των πιλοτικών τους δράσεων και την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης. Πιστεύει σε έναν καλύτερο κόσμο και θέλει να βοηθήσει άλλους να μην κάνουν τα λάθη που έχει κάνει. Θα είναι για δεύτερη χρονιά φέτος μαζί μας, ως μέντορας, στο Live A Legacy και ελπίζουμε να παραμείνει για πολλά πολλά χρόνια πολύτιμη δική μας συνοδοιπόρος.

Πώς ήταν για σένα η περσινή εμπειρία του Live A Legacy;

Θυμάμαι την περσινή διοργάνωση ως μία γιορτή, άψογα οργανωμένη, από την οποία μπορούσες παράλληλα να πάρεις πράγματα τα οποία θα μπορούσες, από την επόμενη κιόλας μέρα, να χρησιμοποιήσεις, τόσο σε επαγγελματικό, όσο και προσωπικό επίπεδο. Μου άρεσε πάρα πολύ το ότι υπήρχε μεγάλο φάσμα δράσεων στην εκδήλωση και μπορούσαν όλοι και όλες να εμπλακούν στα όσα γίνονταν.

Τι θα ήθελες να ξέρεις εσύ όταν ξεκινούσες την επαγγελματική σου πορεία;

Θα ήθελα να μου έχει πει κάποιος να μην είμαι τελειομανής και να επιλέγω πιο αυστηρά πού θα αφιερώνω την ενέργειά μου. Κυρίως επειδή η τελειομανία δεν συνδέεται με την αποτελεσματικότητα. Μπορείς να είσαι αποτελεσματική χωρίς να είσαι τέλεια και να επενδύσεις την τελειομανία σου σε όσα, τελικά, αξίζουν. Αν το γνώριζα αυτό από πιο νωρίς, θα μου είχε γλιτώσει πάρα πολύ χρόνο.

Και πώς κατάφερες να το συνειδητοποιήσεις, έστω και πιο αργά; 

Είχα έναν coach που με βοήθησε πολύ στο να μάθω να βάζω προτεραιότητες στη δουλειά μου. Έτσι κατάλαβα, επίσης, ότι αν ξεκινούσα τώρα την καριέρα μου, θα έψαχνα από πολύ νωρίτερα αυτά που μ’ ενδιαφέρουν. Δεν θα έκανα πράγματα απλώς για να τα κάνω. Θα είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Επίσης δεν θα θεωρούσα τίποτα δεδομένο: ένα αποτέλεσμα, μια καλή συνεργασία. Όλα χτίζονται με δουλειά και η πιο έξυπνη επιλογή είναι να μην τα θεωρείς ως δεδομένα, αλλά ως στόχους που καλείσαι να κατακτήσεις. Θα είχα επίσης περισσότερη υπομονή, γιατί έχω καταλάβει ότι έτσι έχεις πιο ουσιαστικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που θυμάσαι ως τώρα στην καριέρα σου;

Νομίζω πως ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε ένα περιβάλλον με πολύ γρήγορους ρυθμούς και μπήκα στη διαδικασία να αναμετρώμαι με αυτό το περιβάλλον με όρους ταχύτητας, χωρίς να χτίζω τις δεξιότητές μου για να προχωρήσω στο επόμενο επίπεδο. Όταν σταμάτησα να μετράω τη δική μου αξία με βάση τα κριτήρια των άλλων, τότε μπόρεσα να επενδύσω ουσιαστικά στον εαυτό μου και να εξελιχθώ. Μου πήρε χρόνο, όμως, να καταλάβω ότι πρέπει να παίρνουμε απόσταση  για να είμαστε ναι μεν, μέσα στα πράγματα αλλά να τα βλέπουμε και απ’ έξω, πιο αντικειμενικά.