TITLkaterina.vrana

Η Κατερίνα Βρανά σε 5 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε δωρεάν τη συμμετοχή σου!


Η Κατερίνα Βρανά είναι κωμικός και κάνει stand-up comedy στα Αγγλικά και στα Ελληνικά σε όλο τον κόσμο. Οι σόλο παραστάσεις της "Φετα Με Την Βασίλισσα" και "About Sex" έχουν γίνει sold out σε Λονδίνο και Αθήνα και απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές στα διεθνή φεστιβάλ Εδιμβούργου και Μελβούρνης. Έχει δώσει ομιλία στο TEDx Thessaloniki, έχει εμφανιστεί σε τηλεόραση και ραδιόφωνο σε Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία και το CNN την κατέταξε στις 13 γυναίκες κωμικούς που πρέπει να δεις. Τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν η μόνη γυναίκα που πέρασε στον τελικό του παγκοσμίου διαγωνισμού stand-up comedy του Laugh Factory "Το Πιό Αστείο Άτομο στον Κόσμο" και κατέκτησε την τρίτη θέση. Τον Απρίλιο του 2017, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στη Μαλαισία, η Κατερίνα έπαθε σηπτικό σοκ, το οποίο οδήγησε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και θρομβωτικά επεισόδια. Έμεινε δύο μήνες σε νοσοκομείο στη Μαλαισία και τρεις μήνες σε νοσοκομείο στην Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο του 2017 ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης της κίνησης, όρασης και ομιλίας της. Μπορείς να διαβάσεις μια παλιότερη δική της συνέντευξη εδώ και φυσικά να έρθεις να την ακούσεις στη σκηνή του Leave A Legacy, στις 20/10 στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Πέρασες μια δύσκολη περιπέτεια υγείας. Από τη στιγμή που αρρώστησες, σκεφτόσουν καθόλου τη δουλειά; Ή όλη σου η ενέργεια ήταν στο να επιβιώσεις και να γίνεις καλά;

Φυσικά και τη σκεφτόμουν. Με το που με έβγαλαν από την καταστολή, το αναγκαστικό κώμα, σκεφτόμουν “εντάξει, αυτό που μου συμβαίνει παίζει να είναι φανταστικό υλικό”.

Και ήταν;

Ναι. Η ιστορία αυτή μου άνοιξε (και μου ανοίγει ακόμα) θέματα που δε θα τα ακουμπούσα ποτέ, λόγω έλλειψης εμπειρίας -δε μου είχε τύχει να ξανατυφλωθώ, ούτε μου είχε τύχει να βρίσκομαι 4 μήνες στην εντατική. Είναι ένα πολύ πλούσιο υλικό αυτό, που μου άνοιξε ορίζοντες. Είναι μια εμπειρία ζωής που δε θα τη συναντούσα σε καμία άλλη φάση της ζωής μου.

Θέλει πολλή ψυχραιμία το να το βλέπεις έτσι όλο αυτό.

Μα το εννοώ. Στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρία (προσωρινή ή μόνιμη) δεν υπάρχουν στο προσκήνιο κι έτσι υπάρχει τρομερή έλλειψη γνώσεων γύρω απ’ αυτό το θέμα. και αυτό δημιουργεί μια φοβερή άγνοια, που είναι από κάθε πλευρά αρνητική -και για άτομα με αναπηρία και για άτομα χωρίς. Αν τα βλέπαμε περισσότερο θα είχαν κι εκείνα περισσότερες ευκαιρίες να συμμετάσχουν στην επαγγελματική και την κοινωνική ζωή. Τεχνολογικά οι λύσεις υπάρχουν.

Στην Αγγλία δούλευα με μια κοπέλα που δεν έβλεπε, και όλη τη δουλειά την έκανε μιλώντας στον υπολογιστή της. Και σε όλες τις δουλειές που έχω κάνει εκεί υπήρχε τουλάχιστον ένα άτομο με κινητικά προβλήματα. Εδώ, στις δουλειές υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι με αναπηρία.

Τι θα έλεγες σε μία γυναίκα με κάποια αναπηρία ή κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που ξεκινάει τώρα ή προσπαθεί να ξαναχτίσει την επαγγελματική της ζωή;

Θα της έλεγα να έχει κουράγιο, δύναμη και υπομονή, και να προσπαθήσει να δημιουργήσει η ίδια τη δουλειά της. Το θετικό είναι ότι σίγουρα βρίσκεται στην καλύτερη εποχή που υπήρξε ποτέ για να το κάνει. Πλέον μπορεί δημιουργήσει η ίδια τις ιδανικές συνθήκες εργασίας της.

Εσύ πότε υπολογίζεις να επιστρέψεις στη σκηνή;

Θα κάνω μικρές εμφανίσεις μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με την ελπίδα να ξεκινήσω κανονικά πάλι παραστάσεις από τον Δεκέμβριο και μέσα στις γιορτές.