TITLICAP_maria kokkinos - Copy

Η Μαρία Κοκκίνου στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να παρακολουθήσεις όλη την εκδήλωση και να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top.


Η Μαρία είναι Manager στο Human Capital Consulting της ICAP People Solutions. Στα πάνω από 20 χρόνια επαγγελματικής πορείας στη διαχείριση ταλέντων, έχει επίσης εργαστεί ως Σύμβουλος Διαχείρισης και Εξεύρεσης Ταλέντων (Hay Group/νυν Korn Ferry), ως Υπεύθυνη Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού (ECDL) και ως Υπεύθυνη Τμήματος Εξεύρεσης και Επιλογής Στελεχών (Grant Thornton).

Ως  Executive, Career & Life Coach, διαθέτει εκτενή εμπειρία στη συμβουλευτική καθοδήγηση τόσο σε μεσαία όσο και υψηλόβαθμα στελέχη καθώς και στην επανατοποθέτηση στελεχών. Επιπλέον, ως Corporate Τrainer διαθέτει σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων (Hγεσίας, Coaching)  καθώς και κέντρων αξιολόγησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και στην ερμηνεία ψυχομετρικών εργαλείων, ν σχεδιασμό συστημάτων αξιολόγησης της απόδοσης και στην εξεύρεση και επιλογή στελεχών. 

Είναι κάτοχος MSc στη Βιομηχανική/Οργανωτική Ψυχολογία (Bernard Baruch College, Νέα Υόρκη) και ΒΑ στην Ψυχολογία (Queens College, Νέα Υόρκη). Είναι επίσης πιστοποιημένη Executive Coach επιπέδου (ACC) από το International Coach Federation (ICF) και αδειούχος Εργασιακή Ψυχολόγος. 

Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;

Η πιο σωστή συμβουλή που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια είναι να είμαι και να παραμείνω ο εαυτός μου!


Τι θα ήθελες να σου έχει πει κάποιος όταν ξεκινούσες;

Να θυμάμαι πάντα ποια είμαι μέσα από τα επιτεύγματά μου αλλά και τις αποτυχίες μου, να χαίρομαι το σήμερα κάνοντας πράγματα που μου αρέσουν, να μην ξεχνάω ποτέ το γιατί θέτω ένα στόχο και όλα τα ωραία πράγματα που περιμένω να συμβούν όταν θα τον πετύχω και ότι είναι καλό να αλλάζουμε πράγματα στη ζωή μας για να εξελιχθούμε.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει στην επαγγελματική σου ζωή εν μέσω πανδημίας; Ποια/ες είναι η στρατηγική/ές που χρησιμοποιείς για να παραμείνεις λειτουργική και ισορροπημένη αυτή τη δύσκολη περίοδο;

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν, ως Coach, να διαχειριστώ τα δικά μου συναισθήματα ως προς την πανδημία και τον φόβο που βίωνα για τους δικούς μου ανθρώπους για να μπορώ να διαχειριστώ τους και τις coachees μου, και τις/τους συμμετέχοντες στα προγράμματα επανατοποθέτησης και εκπαίδευσης που αναλαμβάνω. Η στρατηγική που ακολούθησα ήταν να αποδεχτώ ότι δεν έχω έλεγχο σε όλα τα πράγματα που συμβαίνουν και να επιδράσω σε αυτά που μπορούσα να ελέγξω.  Συγκεκριμένα, ζήτησα χρόνο για συζήτηση από αγαπημένα πρόσωπα όπως ένας άνθρωπος ζητάει γνώση από ένα Μέντορα, ήμουν ειλικρινής ως προς τα συναισθήματά μου στους γύρω μου, πρόσφερα και εγώ με τη σειρά μου υποστήριξη στους γύρω μου και πρόσθεσα συνήθειες στην καθημερινότητά μου που έβλεπα ότι μου κάνουν καλό, με πολύ πάθος και χωρίς φόβο. 


Ποια είναι η σκέψη ή ο στόχος ή το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου που σου δίνει δύναμη να προχωράς παρά τις δυσκολίες;

Το χαμόγελό μου, η διάθεσή μου να χαμογελάω, η πίστη ότι όλα θα πάνε καλά και η συνειδητή επιλογή να επιμένω και να μη τα παρατάω όταν τα πράγματα δεν προχωρούν όπως θέλω. Το μότο μου είναι «άδραξε τη μέρα» και όταν κάποιος μου λέει «δεν τα έχω καταφέρει», απαντώ «όχι ακόμα». Ως γυναίκα έχω αντιμετωπίσει άτομα -κυρίως άντρες- στην αρχή της καριέρας μου  που με έκαναν να αισθανθώ ότι το χαμόγελό μου δεν αποτελούσε ένδειξη δυναμισμού και ανθεκτικότητας στον επαγγελματικό, και συγκεκριμένα στον συμβουλευτικό, χώρο. Στο ξεκίνημά μου κάποιος μου είχε πει ότι ίσως δεν θα μπορούσα αντέξω την απαιτητική εργασία της Συμβούλου για αυτό τον λόγο. Μετά από 20 χρόνια… κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!


Για να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top κάνε την εγγραφή σου εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες. Οι αιτήσεις για τις υποτροφίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31/01/21.