Ημερομηνία: Σάββατο, 06 Οκτωβρίου 2018
Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα Ετικέτες: Live a Legacy, Επαγγελματική AνάπτυξηΑπό τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Leave A Legacy, ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Leave A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!
Η Μαρία Κακαλή είναι δήμαρχος στο νησί του Αγίου Ευστρατίου και η νεότερη δήμαρχος στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στις 24/01/1987 και το 2004 αποφοίτησε από το ενιαίο λύκειο Αγίου Ευστρατίου, ενώ την ίδια χρονιά εισήχθη στο Τμήμα Επιστημών της εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία στο Πανεπιστήμιο Πάτρας. Είναι κάτοχος πτυχίου Η/Υ του Cambridge IT ενώ στόχος της ήταν να επιστρέψει στο νησί της και να δουλέψει στο νηπιαγωγείο -δυστυχώς (ή ευτυχώς) όμως δεν κατάφερε να διοριστεί, οπότε όταν της δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθεί με τα κοινά το έκανε με πολύ μεγάλη χαρά. Εκλέχτηκε ως Δημοτική Σύμβουλος Αγίου Ευστρατίου στις εκλογές του 2010 και αργότερα ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2013. Στις δημοτικές εκλογές του 2014 εκλέχτηκε δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό Νέα Αρχή». Ήταν μία πολύ μεγάλη νίκη για κείνη και καθώς κέρδισε το πρώτο στοίχημα, να κάνει δηλαδή τους συνδημότες της να την εμπιστευτούν, από τότε μέχρι και σήμερα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, μαζί με τους συνεργάτες της, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τόπου και στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους και τα παιδιά τους. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο αγοριών. Στην ομιλία της στο Leave A Legacy θα μας μιλήσει για τον ρόλο που παίζει το όραμα -αλλά και η συνέπεια σε αυτό- στο να προχωρήσεις προς την κατεύθυνση που θα σε γεμίζει.
Πώς μετράς ή αξιολογείς την επιτυχία σου στη δουλειά; Ποια είναι τα πράγματα που σου δείχνουν ότι είσαι στον σωστό δρόμο ή ότι χρειάζεται να αλλάξεις κάτι;
Το κεφάλαιο επιτυχία είναι ιδιαίτερα μεγάλο και έχει άμεση σχέση με τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιείσαι, τα προβλήματα που παρουσιάζονται, τις απαιτήσεις του χώρου αυτού, τον παράγοντα άνθρωπο, τον ίδιο σου τον εαυτό και φυσικά τους θεσμούς, τοπική αυτοδιοίκηση – αιρετούς – υπηρεσιακούς παράγοντες, καθώς και τις ανάγκες του τόπου και των κατοίκων, των παιδιών, των επισκεπτών.
Στον χώρο τον οποίο βρίσκομαι οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις είναι καθημερινές. Αν προσθέσουμε σε αυτό και το γεγονός πως ζούμε σε ένα πολύ μικρό απομονωμένο νησί, προστίθενται κι άλλες δυσκολίες.
Η επιτυχία πιστεύω πως δεν μπορεί να μετρηθεί. Επιτυχία είναι η διασφάλιση της ασφαλούς, τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, επιτυχία είναι να υπάρχει γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό στο αγροτικό μας ιατρείο, επιτυχία είναι να παρέχουμε στα παιδιά μας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση ή τη συμμετοχή τους σε προγράμματα αθλητικών δραστηριοτήτων, επιτυχία είναι να αισθάνονται οι κάτοικοι πως ο Δήμος δεν είναι απρόσωπος, αλλά στέκεται δίπλα τους και τους στηρίζει, επιτυχία είναι η συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, προκειμένου να πετύχουμε τους αναπτυξιακούς μας στόχους. Η μεγαλύτερη επιτυχία όμως είναι να βάζεις το κοινό όφελος και καλό πρώτο στη σειρά, χωρίς μικρότητες και εγωισμούς.
Παρατήρησα επίσης πως η επιτυχία δεν κρατάει πολύ και ίσως αυτό να είναι το σωστό, γιατί αν θεωρήσεις τον εαυτό σου επιτυχημένο δε θα συνεχίσεις να προσπαθείς για την επόμενη επιτυχία που θέλεις να έρθει.
Όσον αφορά το αν είμαι στο σωστό δρόμο, αυτό έχει άμεση σχέση με τους συνεργάτες, τους φίλους και φυσικά την οικογένειά μου. Στηρίζομαι στη δική τους κριτική ματιά και από τις αντιδράσεις τους καταλαβαίνω κατά πόσο οι προσπάθειες που κάνω φέρουν αποτέλεσμα και πόσο επιτυχημένο είναι αυτό. Δε στέκομαι όμως σε αυτό συνεχίζω για το επόμενο.
Συνηθίζεις να βάζεις στόχους και να καταστρώνεις ένα σχέδιο για να τους πετύχεις ή ακολουθείς τις περιστάσεις και αυτά που βρίσκονται στο δρόμο σου; Γιατί;
Το σχέδιο είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων μας, πόσο μάλλον στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου, αφού λάβουμε υπόψη τις βάσεις στις οποίες στηριζόμαστε, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις δυνατότητες ανάπτυξης, τότε συντάσσουμε και το επιχειρησιακό πρόγραμμα, πάνω στο οποίο θα «πατήσουμε» για να προχωρήσουμε.
Πέρα όμως από αυτό, οι στόχοι είναι καθημερινοί και έχουν άμεση σχέση και με τα προβλήματα που προκύπτουν. Τα οποία αξιολογούνται, ιεραρχούνται και μετά επιλύονται.
Πώς μπορεί μια γυναίκα να μπει, να επιβιώσει και να εξελιχθεί μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως η πολιτική ή η τεχνολογία;
Αρχικά αξίζει να τονίσουμε το εξής, πως τα δύο φύλα συνδέονται άμεσα, συμπληρώνουν το ένα το άλλο και είναι απαραίτητη η παρουσία τους σε όλους τους χώρους. Μυαλά με προκαταλήψεις υπάρχουν παντού και δεν ανήκουν μόνο στους άντρες. Πολλές φορές εμείς οι γυναίκες είμαστε ιδιαίτερα επικριτικές με το γυναικείο φύλο. Ευτυχώς η κοινωνία μας εξελίσσεται, το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς.
Ότι άργησε η γυναίκα να συμμετάσχει στα κοινά και στον χώρο της τεχνολογίας αυτό το παίρνουμε σαν δεδομένο, μας δίνεται όμως η ευκαιρία να συμμετάσχουμε ενεργά και οφείλουμε να το κάνουμε, τόσο για μας όσο και για τα παιδιά μας. Αυτό που πρέπει να αξιολογούμε είναι τον άνθρωπο και όχι το φύλο, την προσωπικότητα, την αποτελεσματικότητα, το ήθος, την παιδεία και όχι αν φοράει παντελόνι ή φούστα.
Το σημαντικό για να μπεις σε ένα χώρο είναι να θέλεις να συμμετάσχεις σε αυτόν. Για να επιβιώσεις δεν χρειάζεται να είσαι άντρας ή γυναίκα, πρέπει να επιμείνεις και να υπομείνεις, γιατί η εξέλιξη θέλει υπομονή και χρόνο. Πάνω από όλα όμως πρέπει να έχεις όραμα και στόχους.
Σε σχέση με τον χώρο της πολιτικής, ναι, όντως είναι ανδροκρατούμενος, αυτό όμως δε σημαίνει πως αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας μεταφέρω την προσωπική μου άποψη, πως στη μέχρι τώρα, μικρή πορεία μου, στον χώρο της πολιτικής δε γνώρισα αιρετούς που με κοίταξαν περίεργα λόγω φύλου, αντίθετα με αντιμετώπισαν ισότιμα και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους τα όσα έλεγα. Δεν αισθάνθηκα ποτέ πως δεν ανήκω στον χώρο αυτό, έχω άποψη, έχω λόγο και έχω υποχρέωση να εκφράσω τις απόψεις μου για το καλό των συνδημοτών μου, οπότε και το κάνω.
Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια;
Η πιο σωστή συμβουλή… νομίζω πως δεν υπάρχει και αν υπάρχει είναι καθαρά υποκειμενικός ο τρόπος που θα κρίνει κάποιος πόσο σωστή ή όχι είναι.
Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά και το ανακοίνωσα στον τότε Δήμαρχο του νησιού μας, στο δημοτικό συμβούλιο του οποίου ήμουν μέλος, μου είχε πει πως «πρέπει να είσαι πολύ σίγουρη για την απόφαση αυτή, και αφού είσαι σίγουρη να λάβεις υπόψη σου ότι αυτή η καρέκλα κρύβει πολλή μοναξιά». Δεν είχα καταλάβει το δεύτερο σκέλος της πρότασης, παρά μόνο όταν κλήθηκα να αντιμετωπίσω τα πρώτα προβλήματα που προέκυψαν και βρέθηκα πραγματικά σε δύσκολη θέση, συνειδητοποίησα τι ήθελε να μου πει. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας το περιγράψω και να το καταλάβετε, μόνο αν σου συμβεί το νιώθεις. Μέσα από συζητήσεις όμως με συναδέλφους δημάρχους καταλήξαμε όλοι σε αυτό το συμπέρασμα, πως οι θέσεις ευθύνης και «εξουσίας» είναι μοναχικές.