TITLDSC_7986

Μαίρη Βαλσαμά: «Είναι πολύ σημαντικές οι επιρροές και η οπτική που μας δίνει το mentoring».

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Mentoring, Νέα

Η Μαίρη Βαλσαμά είναι General Manager, Henkel Hellas Laundry & Home Care Ελλάδος και Κύπρου και βρέθηκε μαζί μας, ως ομιλήτρια, στην ημερίδα του Women On Top in Business τον Φεβρουάριο του 2022. Είχαμε μιλήσει για πρώτη φορά με τη Μαίρη στο πλαίσιο της έκδοσης Ηγέτιδες της Καθημερινής, τον Μάρτιο του 2021, και με αφορμή τα όσα μοιράστηκε μαζί μας στο πάνελ της φετινής ημερίδας είχαμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε αυτή τη συζήτηση, σε περισσότερα θέματα που σχετίζονται με τη γυναικεία ενδυνάμωση και την ισότητα στην εργασία.

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη φράση «γυναικεία ενδυνάμωση»;

Για μένα «γυναικεία ενδυνάμωση» σημαίνει η ουσιαστική εξασφάλιση ίσων ευκαιριών επαγγελματικής κατάρτισης και σταδιοδρομίας για τις γυναίκες, ισότιμη και αξιοκρατική αξιολόγηση, μα πάνω απ’ όλα, σε ένα ευρύτερο και προγενέστερο επίπεδο, εξάλειψη των στερεοτύπων. Και με τον όρο «στερεότυπα» εννοώ τα στερεότυπα με τα οποία μεγαλώνουν τα νέα κορίτσια, ενηλικιώνονται και βρίσκουν τη θέση τους ως γυναίκες μέσα στο κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο.

Ποιο είναι το στερεότυπο που βλέπεις να ισχύει γύρω μας για τις γυναίκες και που σε θυμώνει πιο πολύ;

Το στερεότυπο που με θυμώνει πιο πολύ και που ακούω γύρω μου στο χώρο της δουλειάς είναι πως οι γυναίκες δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές και καλές σε υψηλές θέσεις ευθύνης λόγω είτε των οικογενειακών υποχρεώσεων είτε γιατί δεν αντέχουν την πίεση και τον ανταγωνισμό μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της αγοράς, ειδικά σε ένα δύσκολο corporate περιβάλλον και μια ανταγωνιστική αγορά όπως η δική μας, των FMCGs.

Κατ’ επέκταση το στερεότυπο ότι η γυναίκα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην οικογένεια παρά στην καριέρα, το οποίο περιορίζει την ατομική εξέλιξη και τη δυναμική της.

Πες μας για κάποια γυναίκα-πρότυπο ή κάποια μέντορα που είχες στη ζωή σου που σε βοήθησε και ενδεχομένως σου έδωσε και την ώθηση για να αμφισβητήσεις κάποια από τα στερεότυπα αυτά.

Ως άνθρωπος δεν λειτουργώ ιδιαίτερα με πρότυπα, καθώς πιστεύω ότι ο καθένας και η καθεμία μας αντιμετωπίζουμε διαφορετικές συνθήκες και δεδομένα, πάντα διαφορετικά ανάλογα με τη ψυχοσύνθεση και τις δυνατότητές μας. Στη διαδικασία όμως αυτή θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές στη ζωή μας οι επιρροές ή αλλιώς η οπτική που μας δίνει ένας ή μία μέντορας. Προσωπικά ήμουν πολύ τυχερή καθώς, όταν ανέλαβα την θέση της Γενικής Διευθύντριας, ως η πρώτη γυναίκα στην εταιρία μου στην Ελλάδα σε αυτόν τον ρόλο, είχα ως μέντορες δυο γυναίκες στις υψηλότερες θέσεις ιεραρχίας, στο global board της Henkel, οι οποίες με εντελώς διαφορετικό τρόπο με βοήθησαν να σταθώ δυναμικά στο ρόλο μου, να ανακαλύψω και να χρησιμοποιήσω τις ικανότητες μου, αλλά και -το σημαντικότερο- να αναπτύξω την αυτοπεποίθησή μου και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις ενός -μέχρι τότε ανδροκρατούμενου στην Ελλάδα- ρόλου.

Ανέφερες τις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η κάθε μια μας. Πόσο δύσκολο είναι να μπαίνεις «στα παπούτσια» άλλων γυναικών στη δουλειά, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης ή τρόπο ζωής και background από σένα;

Το να μπαίνεις «στα παπούτσια» άλλων ανθρώπων, ανδρών ή γυναικών είναι γενικά δύσκολη διαδικασία και απαιτεί αυξημένη ενσυναίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη. Το να μπαίνεις «στα παπούτσια» άλλων γυναικών στη δουλειά είναι ακόμα πιο δύσκολο, καθώς όταν βρίσκεσαι σε θέση ευθύνης είναι απαραίτητο να μην ξεχνάς ποτέ και να αντιλαμβάνεσαι πώς όλες οι γυναίκες δεν έχουν το ίδιο background, τις ίδιες δεσμευτικές υποχρεώσεις την εκάστοτε στιγμή αλλά και την ίδια δύναμη χαρακτήρα για να επιδιώξουν και να διεκδικήσουν τους στόχους τους. Και θεωρώ ότι στο σημείο αυτό η γυναίκα ηγέτης μπορεί να διαφοροποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα πώς θα δημιουργήσει τις κατάλληλες ισότιμες συνθήκες προκειμένου να βοηθήσει όλο και περισσότερες γυναίκες.

Τι σου έμεινε από την Ημερίδα του WoT για την Ισότητα και τη Συμπερίληψη στις επιχειρήσεις;

Η συμμετοχή μου στην Ημερίδα του Women On Top μου έδωσε μεγάλη χαρά και έμπνευση, καθώς μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογες γυναίκες του επιχειρηματικού χώρου, να μάθω και να ακούσω εξαιρετικές πρωτοβουλίες επιχειρήσεων για την ενδυνάμωση των γυναικών στον επαγγελματικό χώρο και την έμφυλη ισότητα. Η επαφή και η ανταλλαγή εμπειριών μου έδειξε πως πλέον και στην Ελλάδα, αν και με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού, έχει αρχίζει και αλλάζει το στερεότυπο της ανισότητας των δυο φύλων και διαμορφώνονται σιγά σιγά οι συνθήκες και οι ίσες ευκαιρίες για τις γυναίκες στον επαγγελματικό τομέα. Και φυσικά χάρη στο εξαιρετικό έργο του Women On Top βρισκόμαστε όλοι μαζί για να συμβάλουμε ακόμη περισσότερο προς τον σκοπό αυτό.

Πώς φαντάζεσαι σε 10 χρόνια το Women On Top;

Σε 10 χρόνια φαντάζομαι το Women On Top ως τον επιταχυντή της δημιουργίας μιας κριτικής μάζας που θα μεταμορφώσει και θα εξαλείψει τα στερεότυπα γύρω από την γυναικεία ενδυνάμωση, και θα λειτουργήσει ως ο συνδετικός αγωγός ανάμεσα στους κρατικούς φορείς, τον ιδιωτικό τομέα επιχειρήσεων αλλά και την κάθε γυναίκα που αναζητά τη στήριξη στη δημιουργία της δικής της ζωής.