TITLPhoto N. Paschali

Η Νατάσσα Πασχάλη στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


 

Η Νατάσσα Πασχάλη είναι Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου Eurobank Ergasias Α.Ε. και Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια. Η απόφασή της να κάνει μεταπτυχιακό στις Εργασιακές Σχέσεις και τη Διοίκηση Προσωπικού στο London School of Economics, σε μία εποχή όπου ο κλάδος του HR δεν ήταν ευρέως γνωστός, σηματοδότησε τις επιλογές της και στο υπόλοιπο της καριέρας της.

 

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να επιλέξεις το HR;

Ο τομέας του HR με τράβηξε από την αρχή, ίσως επειδή μου άρεσε πάντα να διαμορφώνω, στον βαθμό που μπορώ, νέα δεδομένα στην πραγματικότητα τη δική μου και των ανθρώπων γύρω μου, να δημιουργώ ευκαιρίες. Ωστόσο την περίοδο που σπούδαζα, στην Ελλάδα δεν ήξερε κανείς τι είναι το αντικείμενο αυτό και οι δικοί μου μού έλεγαν «τώρα πού θα βρεις δουλειά;». Όμως ήδη με φανταζόμουν να δουλεύω σε ένα δυναμικό περιβάλλον και να ασχολούμαι με ανθρώπους και η πραγματικότητα των τελευταίων 22 χρόνων με δικαίωσε. Ακόμα και τώρα, η δουλειά αυτή με αναζωογονεί πολύ και μου επιτρέπει πάντα να βρίσκω χώρο για νέες πρωτοβουλίες.

 

Πιστεύεις ότι οι εταιρείες και ο τραπεζικός χώρος ειδικότερα θα έπρεπε να εστιάσουν περισσότερο στην επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών και, αν ναι, για ποιο λόγο;

Θα πρέπει, το πιστεύω, πρόκειται για ξεκάθαρη οικονομική λογική. Όλες οι εταιρείες παλεύουν αυτή τη στιγμή για ταλέντο και το ταλέντο λείπει. Δεν μιλάω για ανθρώπους που μπορούν να κάνουν καλά τη δουλειά τους, μιλάω για ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τους εαυτούς τους και τη δουλειά τους μέρα με τη μέρα κα να είναι απολύτως δημιουργικοί. Και η εμπειρία μου από τα assessment centers και τις διαδικασίες αξιολόγησης προσωπικού λέει ότι τουλάχιστον στις ηλικίες 22-28 ετών, οι γυναίκες ξεπερνούν σε επιδόσεις τους άντρες, ίσως επειδή έχουν την τάση να φέρουν ακριβώς τις δεξιότητες που θεωρούμε πλέον άκρως περιζήτητες στις επιχειρήσεις: την επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση. Είναι, λοιπόν, λάθος να μην αξιοποιείς αυτό το δυναμικό. Πρέπει να αναζητάς το ταλέντο παντού και όπου το βρίσκεις να προσπαθείς να το υποστηρίξεις.

 

Πιστεύεις πως όλες οι επιχειρήσεις θεωρούν σημαντικά τα χαρακτηριστικά που ανέφερες;

Δυστυχώς όχι. Μπορεί ένας οργανισμός να περιορίζει αυτά τα χαρακτηριστικά και να δίνει έμφαση σε πιο παραδοσιακά ανδρικά στοιχεία. Και μπορεί κι εμείς, στην πορεία της δουλειάς μας, να υιοθετούμε κάποια από τα στοιχεία αυτά, πρώτα απ’ όλα επειδή χρειάζεται να μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τα μέλη της ομάδας στην οποία βρισκόμαστε. Μπορούμε όμως να διαφυλάξουμε και τα δικά μας και όχι μόνο να τα διαφυλάξουμε, αλλά να τα αναδείξουμε κιόλας.

 

Έχεις συναντήσει  στη δική σου πορεία μέντορες που σ’ έχουν υποστηρίξει στο να προχωρήσεις και να αναπτυχθείς με βάση τα χαρακτηριστικά αυτά;

Ναι, έχουν υπάρξει άνθρωποι που θα τους ονόμαζα μέντορες και που έπαιξαν ρόλο στην πορεία της ζωής μου. Τα βασικά χαρακτηριστικά τους ήταν ότι οι ίδιοι μοιράζονταν και ήθελαν να βλέπουν τους νέους να εκτίθενται σε νέες προκλήσεις και δεν είχαν την ανάγκη να περιορίσουν στον εαυτό τους και να συγκεντρώσουν τη γνώση και τις αποφάσεις. Θητεύοντας κοντά τους είχα την ευκαιρία να αναπτυχθώ και πλέον, ακόμα και σήμερα, όταν συμβαίνει κάτι σημαντικό στην επαγγελματική μου ζωή, πρώτα μαζί τους μιλάω.

 

Εσύ τι συμβουλές δίνεις στην κόρη σου για το δικό της επαγγελματικό μέλλον;

Νομίζω ότι το πώς εμείς οι ίδιες συμπεριφερόμαστε επαγγελματικά καταγράφεται βαθύτερα από οποιαδήποτε συμβουλή. Δεν μιλάω πολύ συχνά στην κόρη μου γι’ αυτά τα θέματα, γιατί δεν θέλω να τη βάζω σε κονσέρβες. Μόνο σ’ αυτό που της ταιριάζει θα μπορέσει να είναι καλή σαν επαγγελματίας. Οπότε την ενθαρρύνω να καταλάβει τι είναι αυτό που την ικανοποιεί περισσότερο, να ξεχωρίσει τα ταλέντα της και να πιστέψει στις δυνατότητές της -ακόμα και όταν μερικές φορές εγώ, ως μαμά, δείχνω ότι θέλω να την προστατεύσω περισσότερο απ’ ότι έχει ανάγκη.