TITLphoto-1444703686981-a3abbc4d4fe3

Όταν το σύμπαν δε συνωμοτεί για να γίνει αυτό που θέλεις

Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα, Μη κατηγοριοποιημένο, Νέα

Πάρε για παράδειγμα εμάς, στο Women On Top.

Έχουμε ένα όνειρο, για όλες μας. Έχουμε πολλά χρήσιμα, πρωτοποριακά, δηλαδή, που σκοπεύουμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τον τρόπο που συμμετέχουν οι γυναίκες στη δουλειά και στη δημιουργία, αλλά μέσα σε όλα αυτά θέλουμε να φτιάξουμε και έναν χώρο.

Ένα χώρο για άντρες και γυναίκες που θέλουν να αλληλοϋποστηριχτούν.

Ένα χώρο για να μαθαίνουμε.

Ένα χώρο για να δουλεύουμε.

Ένα χώρο για να συναντιόμαστε.

Ένα χώρο για να γινόμαστε καλύτερες -στην εργασία, στην οικογένεια, στη ζωή μας.

Ένα χώρο που θα μπορεί να στηρίξει άλλους οργανισμούς στο να γίνουν πιο φιλικοί προς την ισότητα.

Ένα χώρο όπου θα δημιουργούνται σχέσεις, κοινότητες, ιδέες, οι οποίες θα μας πηγαίνουν πιο μπροστά, όλους.

Ένα χώρο που θα φιλοξενεί, θα φροντίζει, θα ενδυναμώνει και θα αναδεικνύει τις γυναίκες που θέλουν να σπάσουν όλων των ειδών τα στερεότυπα και τις γυάλινες οροφές και να φέρουν πραγματική αλλαγή στα θέματα που τις αγγίζουν.

Αν το σύμπαν είχε συνωμοτήσει, με τον τρόπο που σε όλους μας αρέσει να φανταζόμαστε, για να πραγματοποιήσουμε αυτό το όραμα, τώρα θα σας γράφαμε μέσα από τους τέσσερις τοίχους του. Θα βρισκόμασταν εκεί μέσα από καιρό και θα είχαμε υλοποιήσει πολλά από αυτά που γεμίζουν ακόμα τις λίστες του Trello μας. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί. Είμαστε εδώ και κάνουμε μικρά βήματα προς την πόρτα του, συνωμοτώντας στην πορεία μεταξύ μας για το πώς θα φτάσουμε πιο γρήγορα εκεί.

Από μια τέτοια μικρή δική μας συνωμοσία, δημιουργήθηκε, πριν από τρία χρόνια, το πρώτο Summer Camp του WoT. Είπαμε, «αφού δεν έχουμε ένα μόνιμο χώρο, ας φτιάξουμε έναν προσωρινό». Είπαμε, «ας φτιάξουμε μια μακέτα του στόχου, ας δούμε πώς μπορεί να λειτουργήσει για δύο βδομάδες, με μερικούς από τους ανθρώπους που θα θέλαμε ούτως ή άλλως να βρίσκονται αργότερα εκεί».

Στην αρχή όλα μας φαίνονταν βουνό. Πού θα βρούμε χώρο, πού θα βρούμε γραφεία κι υπολογιστές, πού θα βρούμε λεφτά, ποιος θα έρθει, μήπως να το αφήσουμε, Μήπως να περιμένουμε το ΕΣΠΑ, βοήθεια, του χρόνου, το σύμπαν, κάποια άλλη στιγμή;

Δεν περιμέναμε.

Και δεν κάναμε λάθος.

Βρήκαμε έναν υπέροχο χώρο, που μας συντροφεύει από τότε σε όλες μας τις συνωμοσίες, ζητήσαμε να φέρετε τα λάπτοπ σας εσείς, βγήκαμε στις στέγες και φωνάξαμε να έρθετε, ήρθατε, αγαπήσατε το Summer Camp, σας αγαπήσαμε, και μαζί μάθαμε, εμπνευστήκαμε, γελάσαμε, κλάψαμε, προχωρήσαμε, σκεφτήκαμε, φύγαμε, γυρίσαμε, παίξαμε, αλλάξαμε, δημιουργήσαμε. Περισσότερο απ’ όλες, εμείς.

Τρία χρόνια αργότερα, το Summer Camp είναι πάντα εδώ. Καμιά φορά φοράει τα χειμωνιάτικά του, μικραίνει, μεγαλώνει, ονειρεύεται ταξίδια σε άλλες πόλεις, σε νέα γνωστικά αντικείμενα, με την ίδια πάντα όρεξη να είναι κάτι περισσότερο από μια σειρά σεμιναρίων επαγγελματικής ανάπτυξης. Κρατάει τα πολυτιμότερα δώρα του για εκείνες που αφιερώνουν συνεχόμενες μέρες σ’ αυτό (παρένθεση: δε θα πιστεύεις σε τι διαδικασία αλλαγής μπορεί να σε βάλει το να δίνεις κάθε μέρα το «παρούσα» σε μια ομάδα που έχει φτιαχτεί για να σε υποστηρίξει και το να αφιερώσεις ουσιαστικό χρόνο στην επιμόρφωση, την εξάσκηση και τη δικτύωσή σου. Το να επενδύσεις στον ίδιο σου τον εαυτό, κλείνει η παρένθεση) αλλά έχει κάτι για όλες, όσο περιορισμένος κι αν είναι ο χρόνος τους, οι οικονομικές τους δυνατότητες, η προηγούμενη εμπειρία τους.

Περιμένει πώς και πώς μαμάδες και παιδιά, για να τους βοηθήσει να αναπτυχθούν μαζί και παράλληλα, αλλά καλωσορίζει και τις νεότερες, που ψάχνουν να βρουν το δρόμο τους (ή να τον ανοίξουν). Χαίρεται να υποστηρίζει τις γυναίκες που χαράζουν τη δική τους πορεία μέσα σε επιχειρήσεις και ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα, αλλά στέκεται πάντα και δίπλα στις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες και όσες αιωρούνται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα όνειρα και χρειάζονται ένα δίχτυ προστασίας για να κάνουν το πιο κατάλληλο βήμα γι’ αυτές. Είναι εδώ για όλες μας, κυρίως για να μας θυμίζει ότι δε χρειάζεται να συνωμοτεί πάντα το σύμπαν για μας και να μας δώσει τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να συνωμοτήσουμε εμείς μεταξύ μας, για τον εαυτό μας και η μία για την άλλη, μαζί.


Το φετινό Summer Camp του WoT θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 22 Ιουνίου, στον υπέροχο χώρο του -ισμός και έχει σχεδιαστεί για να σου δώσει τις γνώσεις που χρειάζεσαι αν θέλεις να βρεις δουλειά, να εξελιχθείς σ’ αυτή που ήδη έχεις, να αναπτύξεις τη δική σου επαγγελματική δραστηριότητα, να εφαρμόσεις μια επιχειρηματική ιδέα ή να αλλάξεις όλη την επαγγελματική σου ζωή. Σε περιμένουμε!