TITL15

Η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να παρακολουθήσεις όλη την εκδήλωση και να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top.


Η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου είναι σύμβουλος στρατηγικής και fundraising, παθιασμένη με το επάγγελμά της, και εργάζεται με οργανισμούς που αναζητούν τρόπους να αναπτυχθούν και να επιτύχουν. Είναι αφοσιωμένη στην προώθηση φιλανθρωπικών δράσεων, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση των οργανισμών με τρόπο που να τους καθιστά βιώσιμους, επιτυχημένους και με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορούν να δημιουργούν ουσιαστικές σχέσεις με δωρητές που επιθυμούν να συνεισφέρουν με επιτυχία στο κοινωνικό σύνολο. 

Η Κωνσταντίνα έχει 15 χρόνια εμπειρίας στη συγκέντρωση χρημάτων και ένα ρεκόρ επιτευγμάτων σε ατομικές και σημαντικές δωρεές, στον στρατηγικό σχεδιασμό και στη διαχείριση έργων. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε διευθυντικές θέσεις σημαντικών πολυεθνικών μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Σήμερα συνεργάζεται με οργανισμούς που επιθυμούν να αναπτύξουν τις φιλανθρωπικές δράσεις και τον κοινωνικό τους αντίκτυπο, μέσω βιώσιμων στρατηγικών. Επιπλέον, λειτουργεί ως μέντορας σε οργανισμούς που βρίσκονται σε καθεστώς σημαντικών αλλαγών στη λειτουργία τους.

Η δουλειά σου σε διάλεξε ή τη διάλεξες;

Τη διάλεξα, ξεκάθαρα. Αλλά η επιλογή αυτή δεν ήρθε εύκολα, ήταν αποτέλεσμα εσωτερικής αναζήτησης, που έγινε συνειδητή επιλογή να δουλέψω για την κοινωνία των πολιτών και να προσπαθήσω να κάνω τον κόσμο καλύτερο για όλους, μέσα από τη δουλειά μου. Δεν το μετάνιωσα ποτέ και συνεχίζω να την αγαπώ με το ίδιο πάθος. Νιώθω πολύ τυχερή γιατί κάνω αυτό ακριβώς που θέλω να κάνω και βρίσκομαι εκεί ακριβώς που θέλω να βρίσκομαι. Αγαπώ τη δουλειά μου και με αγαπάει και αυτή. Όπως λένε δηλαδή, love comes back. 

Ποια ήταν η πιο σωστή συμβουλή που έχεις ακούσει όλα αυτά τα χρόνια; 

“It’s not about you”, όπως μου είχε πει ο μέντοράς μου, όταν ως fundraiser είχα συνηθίσει να μιλάω σε δωρητές για τον οργανισμό που εκπροσωπώ. Ήταν πολύτιμη συμβουλή γιατί με έμαθε πρώτα να ακούω. Να προσπαθώ να μπω στη θέση του άλλου, να καταλάβω τι νιώθει και τι χρειάζεται. Να είμαι ευέλικτη, ώστε να μπορώ να αφουγκραστώ τις ανάγκες των δωρητών και των συνεργατών μου και να ανταποκριθώ σε διαφορετικές συνθήκες. Να μην αναλώνομαι στα λάθη, αλλά στο πώς μπορώ εγώ να γίνομαι καλύτερη. Να μη μένω στα προβλήματα, αλλά να ψάχνω τις λύσεις. Να σκέφτομαι πάντα εγώ τι μπορώ να κάνω για να αλλάξω τα πράγματα. Βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση του άλλου, με βοηθάει να προσφέρω τις υπηρεσίες μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να έχει η δουλειά μου το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για τους συνεργάτες μου.     

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις αντιμετωπίσει στην επαγγελματική σου ζωή εν μέσω πανδημίας; Ποια/ες είναι η στρατηγική/ές που χρησιμοποιείς για να παραμείνεις λειτουργική και ισορροπημένη αυτή τη δύσκολη περίοδο; 

Άφησα τη δουλειά μου σε έναν οργανισμό όπου εργάστηκα για 12 χρόνια τον Μάρτιο του 2020  και μία εβδομάδα μετά είχαμε το πρώτο lockdown. Στο διάστημα που ακολούθησε, οι ανατροπές, οι αλλαγές και οι προκλήσεις ήταν πολλές. Παρά τις δυσκολίες όμως, οφείλω να ομολογήσω ότι για μένα η περίοδος της πανδημίας υπήρξε πολύ απαιτητική μεν, αλλά και πολύ δημιουργική. 

Αυτά που με κρατάνε λειτουργική μέσα σε μία μη-λειτουργική κατάσταση είναι ότι έχω θέσει στόχους και έχω αναγνωρίσει τα βήματα που χρειάζεται να κάνω για να φτάσω εκεί. Με καλό καθημερινό προγραμματισμό και χρόνο για σκέψη. Επικεντρώνομαι στα σημαντικά. Ψάχνω συνέχεια καινούργια πράγματα για τη δουλειά μου, μαθαίνω και εξελίσσομαι. Κρατάω επαφή με τους συνεργάτες μου. Προσπαθώ να σκέφτομαι τι μπορώ να μάθω από αυτό που συμβαίνει και πώς μπορώ να το αξιοποιήσω. Όταν μπορώ, βγαίνω από το σπίτι για έναν περίπατο. Κάνω ουσιαστικές συζητήσεις με ανθρώπους που είναι κοντά μου. Συνεχίζω την εθελοντική μου δράση από το σπίτι. Και μέσα σε όλα αυτά, ο μέντοράς μου είναι για μένα πολύτιμη πυξίδα και στήριξη.  

Τι θα έλεγες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή;

Να μη φοβάται που φοβάται. Να κάνει αυτό που αγαπάει η καρδιά της και να το κάνει με όλη της την ενέργεια, σαν να μην υπάρχει αύριο. Να μη σταματήσει ποτέ να ψάχνει και να μαθαίνει. Να μην την αποθαρρύνουν τα προβλήματα, να ψάχνει για λύσεις. Να έχει επιμονή και υπομονή. Πείσμα και αποφασιστικότητα. Να βάζει στόχους και να σχεδιάζει πώς θα τους φτάσει, με πρόγραμμα και συνέπεια. Να πάει κόντρα στο ρεύμα όταν πιστεύει ότι είναι το σωστό. Να μένει πιστή στις αξίες της και να προστατεύει την επαγγελματική της ακεραιότητα. Να ακούει. Να ζητάει βοήθεια όταν τη χρειάζεται. Να βρει έναν καλό μέντορα ή μία καλή μέντορα. Και τέλος, να μην τα βάζει κάτω ποτέ.


Για να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top κάνε την εγγραφή σου εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες. Οι αιτήσεις για τις υποτροφίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31/01/21.