TITL3podcast.stronger.together2

Σου προτείνουμε: 2+1 podcasts για την έμφυλη ισότητα που δεν πρέπει να χάσεις

Κατηγορίες: Νέα, Συνεργασίες

Στο πλαίσιο του Small Grants Scheme του προγράμματος Stronger Together του British Council, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τη δημιουργία δικτύων για μελλοντικές ηγέτιδες και ηγέτες που θα συν-διαμορφώσουν τον κόσμο γύρω τους και θα αντιμετωπίσουν παγκόσμιες προκλήσεις, 14 πρωτοβουλίες θα υλοποιηθούν σε 10 διαφορετικές χώρες, με σκοπό να επιφέρουν μια θετική αλλαγή στις κοινότητές τους.

Μέσα από αυτήν τη συνεργασία, στο WoT έχουμε την ευκαιρία να φέρουμε την κοινότητά μας σε επαφή με project που κινητοποιούν και εμπνέουν, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν και να ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε όλες & όλοι να συμβάλλουμε σε έναν κόσμο όπου οι ευκαιρίες και τα δικαιώματα δεν θα είναι προνόμιο λίγων.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τρία φανταστικά podcast από την Ελλάδα, καθένα από τα οποία εμβαθύνει σε διαφορετικές πτυχές της έμφυλης ισότητας: Σας συστήνουμε στις Μικρές Αντιδράσεις, το Workplace Trauma Podcast και το Young Voices for Gender Equality!


Μικρες Αντιδράσεις | Ένα podcast για την έμφυλη ισότητα στην πράξη

Πόσες φορές έχουμε αντιμετωπίσει σεξιστικά σχόλια και αστεία, που μας θύμωσαν ή μας έκαναν να νιώσουμε άβολα; Πόσο συχνά στην καθημερινότητά μας αντιμετωπίζουμε παρενοχλητικές συμπεριφορές ή γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών σε άλλα άτομα γύρω μας; Πόσες φορές θέλαμε να αντιδράσουμε, αλλά δεν το κάναμε, και μετά νιώσαμε θυμό και απογοήτευση με τον εαυτό μας; 

Η ιδέα για το podcast προέκυψε από μια προσωπική ανάγκη να βρω πρακτικούς τρόπους να αντιμετωπίζω τον σεξισμό που συναντώ στην καθημερινότητά μου.

Οι «Μικρές Αντιδράσεις» είναι ένα podcast που έχει στόχο να ανακαλύψει τρόπους και πρακτικά εργαλεία για το πώς να αντιμετωπίζουμε τον καθημερινό σεξισμό, ως γυναίκες και ως άνδρες, στο σπίτι, στη δουλειά, στο δρόμο, στην κοινωνική μας ζωή, και πώς μπορούμε να γίνουμε σύμμαχοι στη δημιουργία ενός κόσμου που μας χωρά όλες και όλους ισότιμα. 

Η Έφη Κωτσιοπούλου, η φωνή πίσω από τις Μικρές Αντιδράσεις, σχολίασε: “Η ιδέα για το podcast προέκυψε από μια προσωπική ανάγκη να βρω πρακτικούς τρόπους να αντιμετωπίζω τον σεξισμό που συναντώ στην καθημερινότητά μου. Παρόλο που η έμφυλη ισότητα είναι πλέον μεγάλο μέρος του δημοσίου διαλόγου, έχω εντοπίσει την ανάγκη να μπουν στην κουβέντα πιο πρακτικά καθημερινά ζητήματα, που αφορούν την αντίδρασή μας απέναντι σε σεξιστικές και στερεοτυπικές συμπεριφορές. Έτσι, δημιούργησα αυτό το podcast, για να μοιραστώ τη δική μου εμπειρία και να βρούμε όλες και όλοι μαζί απαντήσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά σε μια ισότιμη κοινωνία.”

Μπορείς να ακούς ένα καινούριο επεισόδιο κάθε δύο εβδομάδες στο Spotify και τα Apple Podcasts, και να το παρακολουθείς στο Instagram!


Workplace Trauma Podcast

Με υπότιτλο “Το Eργασιακό Τραύμα των Γυναικών στην Ελλάδα: Ενημέρωση, Μοίρασμα, Ευαισθητοποίηση”, το Workplace Trauma στοχεύει να αντιμετωπίσει και να καταπολεμήσει το τραύμα που βιώνουν οι γυναίκες στον εργασιακό τους χώρο. Με σκοπό να προωθήσει την έμφυλη ισότητα στα εργασιακά περιβάλλοντα και να ανατρέψει συστήματα που αναπαράγουν το τραύμα στο χώρο της εργασίας, το ξεχωριστό αυτό podcast ευαισθητοποιεί, παρέχει πληροφόρηση και προωθεί μια κουλτούρας ανταλλαγής εμπειριών για την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των γυναικών. 

Θέλαμε να δώσουμε φωνή στις γυναίκες που έχουν βιώσει οποιαδήποτε μορφή εργασιακού τραύματος, για να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνες αλλά ούτε και οι μόνες.

Περιστατικά βίας, σεξουαλικοποίηση σωμάτων, απόρριψη λόγω μητρότητας και εσωτερικευμένος μισογυνισμός είναι λίγες μόνο από τις θεματικές που θα ακούσεις στα επεισόδια, τα οποία καταπιάνονται με αληθινές ιστορίες που στέλνουν οι ακροάτριες. Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 85 γυναίκες έχουν μοιραστεί ανώνυμα την εμπειρία τους.

Πίσω από το podcast θα βρεις το δίδυμο Ραφαέλα Μαυριδάκη και Κλεάνθη Μπαϊρακτάρη, σύμφωνα με το οποίο, “Είχαμε την ανάγκη να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεργασίας που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και να συνδυάσουμε τις γνώσεις και εμπειρίες μας από το κομμάτι του HR και της ψυχικής υγείας. Κάπως έτσι, φτάσαμε στο εργασιακό τραύμα! Θέλαμε να δώσουμε φωνή στις γυναίκες που έχουν βιώσει οποιαδήποτε μορφή εργασιακού τραύματος, για να μάθουμε να το αναγνωρίζουμε και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνες αλλά ούτε και οι μόνες”.

Μπορείς να ακούς 2 νέα επεισόδια το μήνα στο Spotify, τα Apple Podcasts και το Youtube, και να το παρακολουθείς στο Instagram!

Έχεις κάποια σχετική ιστορία που θα ήθελες να μοιραστείς ανώνυμα; Μπορείς να το κάνεις εδώ.


Young Voices for Gender Equality

Μπορεί η δημιουργία podcast να συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας ισότιμης κουλτούρας ανάμεσα στα φύλα; Θα πούμε ναι! Το project Young Voices for Gender Equality είναι ένα εργαστήριο podcast που υλοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, με εστίαση στην ισότητα των φύλων. Στόχος του έργου είναι να εισαγάγει το podcasting σε μαθήτριες & μαθητές γυμνασίου και από τις δύο χώρες, ως ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας και κοινωνικής αλλαγής. 

Κίνητρό μας ήταν να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών Λυκείου, προσφέροντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να δημιουργήσουν podcast και να μοιραστούν τις δικές τους ιδέες και εμπειρίες!

Τα εργαστήρια περιελάμβαναν πρακτική εκπαίδευση στη δημιουργία περιεχομένου, στο λογισμικό επεξεργασίας ήχου και στις τεχνικές ηχογράφησης. Στη συνέχεια, οι μαθήτριες και οι μαθητές σχημάτισαν ομάδες, επέλεξαν ένα θέμα που άπτεται της έμφυλης ισότητας, και ηχογράφησαν τα επεισόδιά τους σε ένα επαγγελματικό στούντιο, προσθέτοντας μουσική, ηχητικά εφέ και άλλα δημιουργικά στοιχεία.

Η Βάσια Αλετρά, η οποία υλοποίησε το συγκεκριμένο project σημειώνει: “Κίνητρό μας ήταν να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών Λυκείου, προσφέροντάς τους τα εργαλεία που χρειάζονται για να δημιουργήσουν podcast και να μοιραστούν τις δικές τους ιδέες και εμπειρίες!”

Πολύ σύντομα, τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του project θα δημοσιευθούν ως μέρος του Her Academia podcast!

Μπορείς να παρακολουθήσεις το project στο Instagram, μέσω του λογαριασμού @heracademiapodcast, και να ακούσεις το podcast σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες.


Βρίσκεις όλες τις πρωτοβουλίες του Small Grants Scheme του Stronger Together | Leadership for Gender Equality εδώ.