TITLΜποδοσάκη

#ΣταΠορτοκαλί φωτίστηκαν κτίρια της χώρας σε μήνυμα για τη βία κατά των γυναικών

Κατηγορίες: Νέα, Σεξουαλική Παρενόχληση

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Πρεσβεία της Νορβηγίας και 12 φορείς που χρηματοδοτούνται από τα EEA Grants, ανάμεσά τους και το Women On Top, ένωσαν τη φωνή τους σε μια συμβολική εκστρατεία ευαισθητοποίησης, καθώς η βία κατά των γυναικών έχει εξελιχθεί σε μια σκιώδη πανδημία, που λαμβάνει χώρα παράλληλα με την πανδημία της νόσου Covid-19. Στόχος των φορέων που συμμετείχουν ήταν η ανάδειξη του προβλήματος και των λύσεων που προωθούνται μέσα από τα ΕΕΑ Grants, μέσω των οποίων διοχετεύονται περίπου 3,2 εκ ευρώ σε δράσεις ενδυνάμωσης και προστασίας των θυμάτων, καθώς και σε προγράμματα γυναικείας ενδυνάμωσης.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 2021 στην Αθήνα, φωτίστηκαν με χρώμα πορτοκαλί η Πρεσβεία της Νορβηγίας, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, το Φρουραρχείο του Δήμου Αθηναίων, όπου φιλοξενείται το Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας του SolidarityNow, καθώς και το ανοιχτό κέντρο διαμονής A step forward των Γιατρών του Κόσμου.

Athens_Solidarity_Center_Orange_Day
Κέντρο Αλληλεγγύης της Αθήνας
Σπιτι_Ανοιχτης_Φιλοξενιας_Δραμα
Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας στη Δράμα

Στη Δράμα, η Ένωση Κυριών Δράμας φώτισε με χρώμα πορτοκαλί το «Σπίτι Ανοιχτής Φιλοξενίας», έναν ξενώνα που διαθέτει δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα για την φιλοξενία άγαμων μητέρων, κακοποιημένων γυναικών και παιδιών. Με πρωτοβουλία της Ένωσης, επίσης, θα πραγματοποιηθεί έκθεση σε κεντρική γκαλερί της πόλης με θέμα τη βία κατά των γυναικών.

Στο Ηράκλειο, ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Νομού Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει τοπικές ενέργειες ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων έναν αστικό συμβολικού χαρακτήρα αγώνα δρόμου ενός χιλιομέτρου με τη συμμετοχή περίπου 500 παιδιών που θα μεταφέρουν το μήνυμα Όχι στη Βία, καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις διαφορετικές μορφές κακοποίησης και πώς μπορεί να πει κανείς Όχι στην κακοποίηση, καθώς και διαδικτυακή εκδήλωση με σχολεία για τη βία στο διαδίκτυο. Ο χώρος που φιλοξενεί στα γραφεία του Σωματείου θα φωτιστεί, επίσης, με χρώμα πορτοκαλί.

Εκπρόσωποι των 12 φορέων που στηρίζουν την πρωτοβουλία της Πρεσβείας της Νορβηγίας θα μοιραστούν τις σκέψεις τους στη διαδικυτακή εκδοχή της καμπάνιας #ΣταΠορτοκαλί, που θα τρέξει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Πρεσβείας από σήμερα και μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2021.

Norwegian_Embassy_Athens
Η πρεσβεία της Νορβηγίας
MdM_Greece_
Ανοιχτό κέντρο διαμονής “A step forward” των Γιατρών του Κόσμου

Βία κατά των γυναικών: μια σκιώδης πανδημία

Το σύνολο των φορέων που ασχολούνται ενεργά με την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών κάνουν λόγο για μια σκιώδη πανδημία, καθώς όλοι οι δείκτες καταδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων βίας, κυρίως ενδοοικογενειακής βίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσαν πολλές κυβερνήσεις για τον έλεγχό της.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα*:

  • Από 1/3/2019 έως 29/2/2020, 5.343 γυναίκες απευθύνθηκαν στα συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας. Από αυτές, το 86% ανέφεραν ότι υφίστανται ενδοοικογενειακή βία.
  • Από 1/3/2019 έως 29/2/2020 η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 κατέγραψε 5.755 κλήσεις. Το αντίστοιχο διάστημα από 1/3/2020 έως 28/2/2021 καταγράφηκαν 9.961 κλήσεις, μια αύξηση της τάξεως του 73%.
  • Το 2020 το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας κατέγραψε 5.413 περιστατικά. Ο αριθμός των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας ανήλθε στα 5.809, εκ των οποίων το 73% ήταν γυναίκες.
  • Το 2020 καταγράφηκαν στη χώρα μας εννιά ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες. Ως τον Νοέμβριο του 2021, έχουν καταγραφεί ήδη 14 ανθρωποκτονίες με θύματα γυναίκες.

*Στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας και την Ελληνική Αστυνομία, με επεξεργασία από το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η συνεισφορά των ΕΕΑ Grants: 3,2 εκ ευρώ σε έργα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών, με δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Η Νορβηγία και οι δότριες χώρες των ΕΕΑ Grants συμβάλλουν συστηματικά στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και στηρίζουν την ενδυνάμωσή τους. Το σύνολο των σχετικών κονδυλίων, μέσω των προγραμμάτων των EEA Grants στην Ελλάδα, ανέρχεται σε σε 3,2 εκ €, κατά την παρούσα χρηματοδοτική περίοδο, που εκτείνεται χρονικά ως το 2024.

Ειδικότερα:

  • Μέσω του προγράμματος για την κοινωνία των πολιτών Active Citizens Fund, με διαχειριστή το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τον οργανισμό SolidarityNow, χρηματοδοτούνται συνολικά 19 έργα που αφορούν την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και τη γυναικεία ενδυνάμωση. Η χρηματοδότηση φτάνει στα 1.870.000 € και οι δράσεις των έργων αναπτύσσονται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.
  • Το ανοιχτό κέντρο διαμονής A Step forward των Γιατρών του Κόσμου, που λειτουργεί από το 2020 στο κέντρο της Αθήνας, φιλοξενεί γυναίκες αιτούντες άσυλο και τα παιδιά τους. Η ARSIS Θεσσαλονίκης λειτουργεί διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης ευάλωτων γυναικών θυμάτων βίας εντός του οικιστικού ιστού της πόλης. Το σύνολο της επιχορήγησης για τα δυο αυτά έργα φθάνει τα 1.194.000 € και εντάσσεται στο πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση: Αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών για την υποδοχή και καταγραφή των αιτούντων άσυλο και για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων» και διαχειριστή επιχορήγησης τη ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με τη HumanRights360. Περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.
  • Μέσω του προγράμματος διμερών σχέσεων, το Εργαστήρι Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Νορβηγία και την Ισλανδία, μελετούν τις επιπτώσεις της πανδημίας σε κρίσιμους για τα δυο φύλα τομείς, όπως η έμφυλη βία, η επιστήμη, η εργασία, η διακυβέρνηση και η δυνατότητα συμμετοχής στις δράσεις της κοινότητας, και τροφοδοτούν την επιστημονική κοινότητα με σύγχρονα δεδομένα. Ο προυπολογισμός του έργου, που ονομάζεται ProGender, είναι 135.500 €. Όλα τα επιστημονικά στοιχεία που προκύπτουν από το έργο είναι διαθέσιμα εδώ.

O Νορβηγός Πρέσβης στην Ελλάδα, Frode Overland Andersen, αναφέρθηκε στη σημασία της πρωτοβουλίας των φορέων που συμμετέχουν: «Η βία κατά των γυναικών υπονομεύει το κοινωνικό συμβόλαιο. Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με 12 σημαντικούς ελληνικούς φορείς ώστε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για την καταπολέμηση αυτού του καταστροφικού φαινομένου. Η καταπολέμηση της βίας και η δράση για την ενδυνάμωση και την ισότητα των γυναικών είναι μια σημαντική αποστολή για όλες τις κοινωνίες, είτε είναι η ελληνική είτε η νορβηγική».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα επισήμανε τα εξής: «Η φετινή παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συμπίπτει με την εμφάνιση του κινήματος του #metoo στη Ελλάδα. Έχουμε πλέον διαμορφώσει ένα πλαίσιο, ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και ασφάλειας ώστε τα θύματα να καταγγείλουν τις κακοποιητικές πράξεις, καθιστώντας σαφές ότι καμία μορφή βίας ή εξουσιαστικής σχέσης δεν είναι αποδεκτή και ότι οι γυναίκες δεν είναι μόνες. Έχουν βοήθεια. Το Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηρίζει κάθε γυναίκα. Παρέχει 24ωρη τηλεφωνική στήριξη από τη γραμμή SOS 15900 και κοινωνική, ψυχολογική, νομική και εργασιακή στήριξη και ενδυνάμωση στα Συμβουλευτικά Κέντρα μας σε όλη την Ελλάδα. Στο πλαίσιο της ενδυνάμωση των γυναικών υλοποιούμε το έργο «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» (GIL4W) σε συνεργασία τον Νορβηγικό οργανισμό ECWT. Η πρωτοβουλία έχει στόχο την ενεργοποίηση πολυεπίπεδων συνεργασιών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την ενδυνάμωση των γυναικών με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία και την αύξηση της γυναικείας εργασίας και επιχειρηματικότητας, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα την οπτική του φύλου. Ας μην ξεχνάμε πως για να βγει μία γυναίκα από τον κύκλο της βίας πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη και να λειτουργεί σε ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από τη βία και τα έμφυλα στερεότυπα».

Λίγα λόγια για τα EEA Grants

O Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ-ΕΟΧ | EEA Grants) αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με 15 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα. Το ύψος της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παρούσας χρηματοδοτικής περιόδου, που εκτείνεται ως το 2024, είναι 116,7 εκ ευρώ.

*Τους τελευταίους μήνες στο Women On Top παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες της Νορβηγίας και της Ισλανδίας να αντιμετωπίσουν το έμφυλο χάσμα στην εργασία (που επιδεινώνεται από την πανδημία), στο πλαίσιο του έργου “Gender equality in the corporate world: what can we learn from Norway and Iceland about empowering women in business”. Μέσα από το έργο αυτό θα επιχειρήσουμε να καταλάβουμε και να καταγράψουμε τα στοιχεία που βοήθησαν να βρεθούν η Νορβηγία και η Ισλανδία στην κορυφή της κατάταξης για την έμφυλη ισότητα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε μια εργαλειοθήκη που θα μπορούν να αξιοποιήσουν ελληνικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες ισότητας και συμπερίληψης στο οικοσύστημά μας εδώ. Το έργο υλοποιείται από το WoT και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης διμερών σχέσεων που χρηματοδοτείται από τα EEA and Norway Grants στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Business Innovation, με διαχειριστή επιχορήγησης το Innovation Norway Europe. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την The Norwegian Embassy in Athens, Greece, για την πολύτιμη υποστήριξή τους και φυσικά τους εταίρους μας από τη Νορβηγία, Kvinner i Business και Confederation of Norwegian Enterprise, και από την Ισλανδία, Reykjavik University, University of Iceland και The Association of Women Business Leaders in Iceland.