TITLIMG_9474 2

Το βιβλίο που διαβάζουμε τον Νοέμβριο #StoRafi

Κατηγορίες: Νέα, Στο Ράφι

Αυτόν τον μήνα αποχαιρετάμε το φθινόπωρο #StoRafi με μια πρωτοποριακή βιογραφία της Σιμόν ντε Μποβουάρ που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο "Πώς η Σιμόν έγινε η Μποβουάρ: Μια ολόκληρη ζωή". Η βιογραφία που έγραψε η Κέιτ Κερκπάτρικ και μετέφρασε η δική μας Στέλλα Κάσδαγλη, αντλεί υλικό από αδηµοσίευτες πηγές για να αφηγηθεί τη συναρπαστική ιστορία του πώς η Σιµόν έγινε η Μποβουάρ, η γυναίκα που ακόµα και σήµερα προκαλεί και µας εµπνέει.

Η Σιµόν ντε Μποβουάρ θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές διανοούµενες του 20ού αιώνα. Ως σύµβολο της απελευθέρωσης των γυναικών, ενέπνευσε αλλά και σκανδάλισε τη γενιά της µέσα από τις αντισυµβατικές σχέσεις της. Ως φιλόσοφος και συγγραφέας, κέρδισε σηµαντικά λογοτεχνικά βραβεία και άλλαξε τον τρόπο µε τον οποίο αντιµετωπίζουµε τα έµφυλα ζητήµατα µε το βιβλίο της Το δεύτερο φύλο. Παρά τις επιτυχίες της, όµως, αναρωτιόταν µήπως υποτιµούσε τον εαυτό της. Αν και η σχέση της µε τον Ζαν-Πολ Σαρτρ έχει καταγραφεί στις θρυλικές ερωτικές σχέσεις του προηγούµενου αιώνα, για την Μποβουάρ είχε το κόστος της: για δεκαετίες ολόκληρες έµεινε στη σκιά του υπαρξιστή φιλοσόφου. Τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει στο φως ηµερολόγια και επιστολές που αποκαλύπτουν την ευρηµατικότητα της δικής της φιλοσοφίας αλλά και τη θέση των υπόλοιπων εραστών στη ζωή της.

Η ζωή της Σιµόν ντε Μποβουάρ έγινε σύµβολο επιτυχίας για γενιές γυναικών που δεν αρκούνταν πια στο να «ονειρεύονται τα όνειρα των ανδρών». Ήταν «η φεµινιστική φωνή του 20ού αιώνα» – µια φιλόσοφος της οποίας η σκέψη αποδεδειγµένα άλλαξε την πορεία της νοµοθεσίας αλλά και πολλές ζωές.
[…] Η Μποβουάρ έβλεπε τον εαυτό της ως µια διαδικασία εξέλιξης που δεν σταµατούσε ποτέ. Ο χρόνος περνά, τα όνειρα αλλάζουν. Οι µεµονωµένες στιγµές στη διαδικασία εξέλιξης της Μποβουάρ ήταν πολύ διαφορετικές µεταξύ τους. Αν υπάρχει όµως ένα πράγµα που µπορούµε να µάθουµε από τη ζωή της, αυτό είναι το εξής: Καµία δεν εξελίσσεται µόνη, καµία δεν γίνεται µόνη ο εαυτός της.

Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021, στις 18:30, θα συναντηθούμε διαδικτυακά, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο και με καλεσμένη τη Λένα Φουτσιτζή για να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας από το βιβλίο και να το παρουσιάσουμε "επίσημα" -σε μια σημαντική στιγμή για το φεμινισμό στην Ελλάδα, η οποία σηματοδοτείται και από την επανέκδοση του Δευτέρου Φύλου, του αριστουργήματος της Μποβουάρ που, ακόμα και σήμερα, επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε για τις γυναίκες, την ισότητα και τον φεμινισμό στις χώρες της Δύσης.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση (μέσω της πλατφόρμας Zoom) ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://us06web.zoom.us/j/82931805818?pwd=N3VRcGt6ZDNCYndSNGk4dFltYTF1UT09

Meeting ID
829 3180 5818
Passcode 080798

Υ.Γ. Σε περιμένουμε στη λέσχη μας είτε διαβάζεις λίγο, είτε πολύ, είτε νιώθεις πως έχεις διαμορφωμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητήσουμε είτε όχι -ακόμα κι αν δεν διαβάσεις καν το βιβλίο του μήνα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημιουργία ή τη θεματική του, να ανακαλύψουμε κι άλλους/ες συγγραφείς μαζί, να χαρίσουμε αντίτυπα από τα βιβλία που θα διαβάζουμε κάθε φορά και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία θα συναντιέται η αγάπη μας για το βιβλίο με το όραμά μας για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.


Η λέσχη του Women On Top, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων. Η συμμετοχή στη λέσχη και τις συναντήσεις μας είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείς να διαβάσεις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου γύρω από τη λέσχη αυτή εδώ.