TITLIMG_2541

Τα βιβλία του καλοκαιριού #StoRafi

Κατηγορίες: Νέα, Στο Ράφι

Φέτος είπαμε να ανακοινώσουμε όλα μαζί τα βιβλία που προτείνουμε να διαβάσουμε το καλοκαίρι μαζί -γιατί μπορεί να διαβάζετε γρήγορα και να μη θέλετε να περιμένετε ως την 1η του κάθε μήνα, γιατί μπορεί να φεύγετε διακοπές αύριο και να θέλετε να εφοδιαστείτε (ζηλεύουμε), γιατί τα ανακοινώσαμε έτσι κι αλλιώς στην τελευταία μας συνάντηση πριν από το καλοκαίρι, οπότε πρέπει να τα μάθετε και όσες/όσοι δεν ήσασταν μαζί μας εκεί. Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

Τον Ιούλιο θα διαβάζουμε το "Η δύναμη" της Naomi Alderman (εκδόσεις Οξύ). Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα φαντασίας, στο οποίο οι γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο ανακαλύπτουν πως έχουν τη Δύναμη. Κουνώντας μόνο το μικρό τους δαχτυλάκι, μπορούν να προξενήσουν αφόρητο πόνο που φτάνει πιθανόν ως τον θάνατο. Κάθε άντρας στον πλανήτη συνειδητοποιεί ξάφνου πως έχει χάσει τον έλεγχο, αλλά για πόσο μπορεί να κρατήσει αυτό; Το 2017 το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το βραβείο Baileys ενώ την ίδια χρονιά ήταν στη λίστα με τα 10 αγαπημένα βιβλία του Μπαράκ Ομπάμα. Η Δύναμη γυρίζεται σε σειρά 10 επεισοδίων από τα Amazon Studios, σε προσαρμογή σεναρίου από την ίδια τη συγγραφέα.

Τον Αύγουστο περνάμε σε κάτι πιο κλασικό, με τον "Γυάλινο Κώδωνα" της Sylvia Plath (εκδόσεις Μελάνι), το μοναδικό μυθιστόρημα της αμερικανίδας ποιήτριας, το οποίο δημοσιεύθηκε ένα χρόνο πριν το θάνατό της με το ψευδώνυμο Βικτόρια Λούκας. Το έργο μπορεί να θεωρηθεί ότι ανήκει στα λεγόμενα "μυθιστορήματα ενηλικίωσης" και μας κάνει να φανταζόμαστε πόσα καταπληκτικά μυθιστορήματα θα μπορούσε να έχει γράψει η Πλαθ, πέρα από τα ποιήματά της. Η ηρωίδα του «Γυάλινου Κώδωνα», η Έστερ, αναζητά με οδυνηρό και επίμονο τρόπο την ταυτότητά της, κι ενώ κατορθώνει να κερδίζει βραβεία, υποτροφίες και σεβασμό στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική της ζωή, πολλοί γύρω της θεωρούν πως οφείλει να κυνηγήσει κι εκείνη "αυτό που θέλουν όλες οι γυναίκες": γάμο και οικογένεια. Η Πηνελόπη είπε αυτολεξί ότι το μυθιστόρημα αυτό την συγκλόνισε.

Τέλος, για τον Σεπτέμβριο, έχουμε το "Οι γυναίκες της ψυχής μου" της Isabelle Allende (εκδόσεις Ψυχογιός), που, ναι, γράφει ακόμα. Η Χιλιανή συγγραφέας μάς προσκαλεί να τη συνοδεύσουμε σε ένα προσωπικό και συναισθηματικό ταξίδι στο οποίο εξετάζει τόσο τη γυναικεία συνθήκη, όπως τη βίωσε στη διάρκεια της ζωής της, όσο και τη σχέση της με το φεμινιστικό κίνημα, από τη νηπιακή της ηλικία έως σήμερα. Αναφέρεται τόσο σε εμβληματικές συγγραφείς, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Μάργκαρετ Άτγουντ, όσο και σε νεότερες καλλιτέχνιδες που αφυπνίζουν συνειδήσεις, καθώς και σε γυναίκες θύματα βίας οι οποίες ξαναστέκονται στα πόδια τους και προχωρούν. Και καταλήγει: «Δεν είμαι έτοιμη να παραδώσω ακόμη τη δάδα μου και ελπίζω να μην είμαι ποτέ. Θέλω ν’ ανάψω τους δαυλούς των εγγονών μου με τον δικό μου. Θα πρέπει να ζήσουν για εμάς, όπως εμείς ζούμε για τις μητέρες μας, και να συνεχίσουν το έργο που δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε».

Με όλα αυτά, ευχόμαστε να περάσετε ένα καταπληκτικό καλοκαίρι, γεμάτο διαβάσματα και χαρά. Θα μιλήσουμε και για τα τρία αυτά βιβλία στην πρώτη φθινοπωρινή μας συνάντηση στις 15 Σεπτεμβρίου, στις 18:00.

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση (μέσω της πλατφόρμας Zoom) ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο
https://us02web.zoom.us/j/83651959091?pwd=Q3hXMEhVMFZoTWprVmxRV2ZHcW9IZz09 ή συμπληρώστε εναλλακτικά τους απαραίτητους κωδικούς στην πλατφόρμα
Meeting ID: 836 5195 9091
Passcode: 700505

Υ.Γ. Σε περιμένουμε στη λέσχη μας είτε διαβάζεις λίγο, είτε πολύ, είτε νιώθεις πως έχεις διαμορφωμένη άποψη για τα θέματα που θα συζητήσουμε είτε όχι -ακόμα κι αν δεν διαβάσεις καν το βιβλίο του μήνα, για να ανταλλάξουμε απόψεις, να συζητήσουμε τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο, να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που σχετίζονται με τη δημιουργία ή τη θεματική του, να ανακαλύψουμε κι άλλους/ες συγγραφείς μαζί, να χαρίσουμε αντίτυπα από τα βιβλία που θα διαβάζουμε κάθε φορά και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα στην οποία θα συναντιέται η αγάπη μας για το βιβλίο με το όραμά μας για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και αντρών σε όλες τις πτυχές της ζωής μας.


Η λέσχη του Women On Top, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων. Η συμμετοχή στη λέσχη και τις συναντήσεις μας είναι εντελώς δωρεάν. Μπορείς να διαβάσεις απαντήσεις στις πιο πιθανές απορίες σου γύρω από τη λέσχη αυτή εδώ.