CAPTrpt

Η Μελίνα Ταπραντζή στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Η Μελίνα πήρε το πτυχίο της από τη Φιλοσοφική Σχολή, αλλά τελικά την κέρδισε ο χώρος του Marketing και της Επικοινωνίας, όπου εργάστηκε για περισσότερα από 10 χρόνια, βοηθώντας αρκετά γνωστά brands να δημιουργηθούν ή να αναδειχθούν. Έπειτα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και ίδρυσε τη Wise Greece, την πολυβραβευμένη μη κερδοσκοπική κίνηση που προωθεί τα προϊόντα της Ελληνικής παραγωγής, ενώ χρησιμοποιεί τα κέρδη από τις πωλήσεις τους για να αγοραστούν τρόφιμα για άστεγους, παιδιά και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη.

Έτσι, επιτελεί ένα διπλό έργο: υποστηρίζει έμπρακτα τους μικρούς παραγωγούς της χώρας ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει ένα βασικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι δεδομένο για όσους το έχουν ανάγκη: το φαγητό. H Wise Greece, έχει λάβει σημαντικά Βραβεία για τις δράσεις της, ανάμεσα σε αυτά το “Νησίδες Ποιότητας” από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το European Social Challenge Award, το Start Up Award για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το Future Generations Award καθώς και το BeMed από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου του Μονακό.

Η Μελίνα λειτουργεί σαν μέντορας σε αρκετές start up κοινωνικές επιχειρήσεις, αλλά και στο Entrepreneurship School του Ευρωπαϊκού think tank “Think Young”, ενώ ανήκει στην ομάδα των co-builders του World Human Forum και του Convergences Greece Forum. Ανήκει στο δίκτυο των Responsible Leaders του BMW Foundation, είναι IVLP Alumna στο πρόγραμμα CSR and Social Innovation του US Department of State, ενώ έχει επιλεγεί ως Young Emerging Leader από το European-Australian Leadership Forum και ως Young Transatlantic Innovation Leader (YTILI Fellow) από το German Marshall Fund. Το 2020 έλαβε το άκρως τιμητικό βραβείο SDGs + Her από τη World Bank και τα United Nations ως μία από τις επτά γυναίκες παγκοσμίως, που με τη δουλειά τους υποστηρίζουν σημαντικά την Παγκόσμια Ατζέντα Βιωσιμότητας 2030.


Συνηθίζεις να βάζεις στόχους και να ακολουθείς συγκεκριμένη στρατηγική ή ακολουθείς τις περιστάσεις και όσα συναντάς στον δρόμο σου; Γιατί;


Σε γενικές γραμμές κάνω έναν προγραμματισμό και λειτουργώ με στόχους και στρατηγική, για να ξέρω εάν πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, όπως μας δίδαξε και η πανδημία, όλα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Έτσι, νομίζω τελικά, το μεγαλύτερο ταλέντο που μπορεί να αναπτύξει κανείς πλέον δεν είναι το πόσο καλές στρατηγικές μπορεί να κάνει, αλλά πόσο μεγάλη προσαρμοστικότητα μπορεί να επιδεικνύει σε οποιαδήποτε συνθήκη παρουσιαστεί μπροστά μας.


Τι άποψη έχεις για τη σχέση μεταξύ πάθους και δουλειάς; Είναι απαραίτητο το πάθος για να έχει μια γυναίκα μια πορεία που θα τη γεμίζει επαγγελματικά; Είναι αρκετό;

Το πάθος είναι πολύ χρήσιμο, αλλά σίγουρα όχι αρκετό. Οποιαδήποτε δουλειά, όσο και να μας γεμίζει, θα μας φτάσει με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή στα όριά μας. Εκείνες τις -λίγες ελπίζω- στιγμές, είναι άλλα πράγματα που σε κρατούν στα πόδια σου και σε βοηθούν να συνεχίσεις, και όχι το πάθος. Θα έλεγα λοιπόν ότι το πάθος σε βοηθά να ξεκινήσεις και να αντέξεις τα πρώτα χρόνια που ξεκινάς και που συνήθως όλα είναι εναντίον σου. Έπειτα, είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις που σε κρατάει.


Ποιο είναι το μεγαλύτερο μάθημα που σου έχει δώσει η επαγγελματική σου ζωή;

Έχω καταλάβει την αξία ενός πολύ απλού motto, του “Just ask”! Πολλές φορές έχουμε ιδέες και φοβόμαστε να τις εκφράσουμε σε πιθανούς υποστηρικτές, με τον φόβο της αποτυχίας να μας κατευθύνει. Θέλουμε να συνεργαστούμε με κάποιον αλλά φοβόμαστε να το ζητήσουμε, θέλουμε κάποιος να μας συστήσει σε κάποιον άλλο και ντρεπόμαστε να ζητήσουμε να μας κάνει την επαφή, θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε έναν νέο project και φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε. Και όμως! Ζητώντας συγκεκριμένα πράγματα από τους άλλους, από τον εαυτό μας και από την ίδια τη ζωή, είναι απίστευτο το πόσα μπορούμε να πάρουμε -αλλά και να δώσουμε- πίσω!


Η δουλειά σου σε διάλεξε ή τη διάλεξες;

Νομίζω ξεκάθαρα με διάλεξε, το οποίο μπορεί να ακούγεται λίγο οξύμωρο για έναν άνθρωπο που έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Αλλά έτσι συμβαίνει με την κοινωνική επιχειρηματικότητα! Συνήθως εντοπίζεις ένα κοινωνικό πρόβλημα που σε ενοχλεί πολύ στην καθημερινότητά σου και δημιουργείς ένα βιώσιμο πλάνο για να το αντιμετωπίσεις.  Νιώθεις κάποιες στιγμές τέτοιο θυμό για το κοινωνικό πρόβλημα που βλέπεις, που σου είναι αδύνατο να μην συμβάλλεις στη λύση του. Και κάπως έτσι γίνεται κοινωνικός επιχειρηματίας, σχεδόν χωρίς να το καταλάβεις…