TITLIrene Tsakiridou Portrait

H Ειρήνη Τσακιρίδου στο online Live A Legacy 2020

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 2/12, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά φέτος, online λόγω της πανδημίας, στις 13 & 14/12 από τη Mastercard και το Women On Top. Μπες στο Live A Legacy για να παρακολουθήσεις όλη την εκδήλωση και να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top.


Η Ειρήνη Τσακιρίδου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και μετράει 14 χρόνια στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας. Έχει συμμετάσχει στην ομάδα διαχείρισης και υλοποίησης πάνω από 40 έργων με αντικείμενο την ανάπτυξη εργαλείων στους τομείς: Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μεταφορές, Ενέργεια, Τουρισμός, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Είναι στέλεχος της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης, co-founder της εταιρείας Youth-Entrepreneurship-Education-Technology και εξωτερική συνεργάτιδα του Διεθνές Πανεπιστημίου Ελλάδος. Επίσης, είναι μια από τους διοργανωτές των κοινοτήτων Google Developers Group στην Ελλάδα, co-founder & ambassador του Women Techmakers Greece και στέλεχος της Droidcon Greece, τα οποία συνολικά έχουν φιλοξενήσει μέσα από τις δράσεις τους πάνω από 400 τεχνολογικές ομιλίες και εργαστήρια.

Ποια είναι η σκέψη ή ο στόχος ή το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σου που σου δίνει δύναμη να προχωράς παρά τις δυσκολίες;

Η πίστη μου ότι θα τα καταφέρω. Δεν χρειάστηκε να πιστέψω ούτε ότι είμαι η πιο έξυπνη ούτε η πιο ικανή -είδα πολλούς ανθρώπους, και έξυπνους και ικανούς, να μην τα καταφέρνουν. Στο γραφείο μου, στο σπίτι, ένα μόνο post-it υπήρχε από όταν ήμουν μικρή και έγραφε «Μπορείς». Αν πιστέψεις ότι μπορείς, όλα τα άλλα μετά είναι εύκολα! Κάτι άλλο που επίσης με βοήθησε πολύ ήταν η πεποίθησή μου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα χωρίς λύση. Κάθε φορά, λοιπόν, που έχω ένα δύσκολο πρόβλημα μπροστά μου το καταμερίζω σε πολύ μικρότερα προβλήματα και τότε πια δεν μου φαίνεται αληθινά δύσκολο να το καταφέρω -είναι απλά μια συστοιχία βημάτων που πρέπει να ακολουθήσω. Αυτό που πραγματικά με οπλίζει με δύναμη για να προχωρήσω είναι το να αναγνωρίζω ότι οι δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι πραγματικές δυσκολίες. Δυσκολίες είναι αυτές που αφορούν την υγεία μας ή την επιβίωσή μας και έχουμε δει, πιστεύω, όλοι μας ανθρώπους να αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες κι όμως να προσπαθούν, να χαμογελούν και να προχωρούν. Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ να βλέπω πάντα τα θετικά γύρω μου, να χαίρομαι τη ζωή και τη δουλειά μου, να χαμογελώ από το πρωί, να λέω συχνά «ευχαριστώ» και «συγχαρητήρια», να μην ψάχνω ποιος φταίει για κάτι αλλά ποιος μπορεί να βοηθήσει να πάμε παρακάτω και να αποφεύγω τη χρήση των μορίων δε(ν) και μη(ν) στις προτάσεις μου. Απλά πράγματα που, εμένα τουλάχιστον, με βοηθούν πολύ να προχωράω μπροστά!

Τι άποψη έχεις για τη σχέση μεταξύ πάθους και δουλειάς; Είναι απαραίτητο το πάθος για να έχει μια γυναίκα μια πορεία που θα τη γεμίζει επαγγελματικά; Είναι αρκετό;

Θα εμπιστευόσασταν μια γιατρό που δεν έχει πάθος με το επάγγελμά της για να σας κάνει καλά; Το πάθος για κάτι σημαίνει για μένα αυτόματα ότι όποιος το έχει, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να τελειοποιήσει αυτό που κάνει, γιατί το αγαπάει. Πιστεύω ότι αν ήταν όλος ο κόσμος παθιασμένος με τη δουλειά του θα την έκανε και σωστά. Για να έχεις πάθος με τη δουλειά σου θα πρέπει να την αγαπάς, για το αν όμως θα σε γεμίζει κιόλας παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως η φιλοσοφία της εταιρίας, το περιβάλλον των συνεργατών σου και η ανταμοιβή της εργασίας σου, ηθική και χρηματική.

Πώς θα συμβούλευες μια νέα γυναίκα να βρει τον επαγγελματικό της δρόμο, αν δεν έχει ιδέα τι θέλει να κάνει στη δουλειά;

Να δει πού έχει κλίση και να ξεκινήσει από εκεί. Κι εγώ δεν είχα ιδέα στην αρχή με τι θέλω να ασχοληθώ -ήξερα μόνο ότι είχα κλίση στις θετικές επιστήμες. Θα της έλεγα, λοιπόν, να ξεκινήσει την αναζήτηση μόνη της. Να συμμετέχει σε εκδηλώσεις που μπορεί να την ενδιαφέρουν και να ρωτάει τους ομιλητές, τους συμμετέχοντες, πώς είναι μια καθημερινή μέρα στην εργασία τους, ώστε να κατανοήσει με τι ακριβώς ασχολούνται και να κρίνει αν θα της άρεσε να κάνει το ίδιο. Να εντοπίσει εταιρείες όπου θα ήθελε να δουλέψει και να δει τι θέσεις εργασίας ανακοινώνουν, τι προφίλ ατόμων ψάχνουν και τι περιμένουν από αυτούς. Έτσι θα ανακαλύψει ένα σωρό επαγγέλματα που δεν θα πίστευε καν ότι υπάρχουν. Και να θυμάται ότι μπορεί να αλλάξει γνώμη όποτε το θελήσει, σκοπός είναι να βρούμε μια εργασία η οποία θα μας κάνει να θέλουμε να την κάνουμε καθημερινά με χαμόγελο.

Η δουλειά σου σε διάλεξε ή τη διάλεξες;

Αυτή είναι πράγματι μια πολύ ωραία ερώτηση γιατί εάν κατανοήσουμε τη σημασία των επιλογών μας θα καταλάβουμε ότι τίποτα στη ζωή μας δεν μας διαλέγει εάν εμείς πρώτα δεν το επιτρέψουμε. Κάθε φορά που επιλέγουμε κάτι, όποια στιγμή της ζωής μας και εάν γίνει αυτό, αυτόματα ενεργοποιούνται μια σειρά από αμέτρητες δυνατότητες και ευκαιρίες. Εάν επιλέξουμε π.χ. να ασχοληθούμε με τον τομέα της τεχνολογίας, μετά το τέλος της εκπαίδευσής μας, θα είμαστε αυτόματα υποψήφιες για πολλές θέσεις στελεχών με παρόμοια προσόντα. Το κατά πόσο θα τους επιτρέψουμε εμείς να μας διαλέξουν εξαρτάται από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που καταφέραμε να αποκτήσουμε. Επιπλέον, εάν δεν δηλώσουμε εμείς το ενδιαφέρον μας για μια δουλειά είναι αυτονόητο ότι δεν θα είμαστε ποτέ υποψήφιες για αυτήν. Ναι, μπορεί κάποια στιγμή της ζωής μας να μας προτείνουν μια εργασία η οποία δεν θα ήταν ποτέ της επιλογής μας και λόγω των συνθηκών να την αποδεχθούμε, όμως το εάν θα συνεχίσουμε να την κάνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι στο τέλος δική μας επιλογή! Δεν είναι ποτέ αργά να ορίσουμε εμείς τι δουλειά θέλουμε να κάνουμε, αρκεί να πιστέψουμε ότι τα πάντα είναι εφικτά και να το παλέψουμε με κάθε δύναμή μας.


Για να διεκδικήσεις μια έμμισθη πρακτική άσκηση στον τραπεζικό κλάδο ή/και μια υποτροφία mentoring από το Women On Top κάνε την εγγραφή σου εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες. Οι αιτήσεις για τις υποτροφίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 31/01/21.