TITLmateus-campos-felipe-o8PKa61OCz4-unsplash

Και τώρα τι γίνεται (αν πριν έψαχνες δουλειά);

Κατηγορίες: Νέα

Αυτό το άρθρο το έγραψε για το site μας η Άννα Μπουνάτσου, μία από τις δραστήριες εθελόντριες του Women On Top. Την ευχαριστούμε που μας έγραψε τόσο ζωντανά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσες και όσοι από εμάς έψαχναν μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες δουλειά και πλέον βλέπουν τα πάντα να έχουν σταματήσει. Μείνε συντονισμένη για το επόμενο επεισόδιο του Women On Topic, όπου συζητάμε το ίδιο θέμα, από την πλευρά του HR, με μία ακόμη εθελόντριά μας.


«Εικοστή πέμπτη ημέρα και λιγουρεύομαι ακόμα και τις κροκέτες του σκύλου».

Κάπως έτσι περνάνε οι μέρες της καραντίνας. Όποια σελίδα και να ανοίξεις, το μόνο που βλέπεις είναι πόσες φορές να πλύνεις τα χέρια σου, πόσους νεκρούς απαριθμούν ανά τον κόσμο -με το ποσοστό των νεκρών στην Ιταλία να τρομοκρατεί όλες τις υπόλοιπες χώρες, και τις συμβουλές του Σπύρου Παπαδόπουλου που τον βλέπεις πλέον στον ύπνο σου, όσες ώρες κι αν κοιμάσαι.

Όπως όλους, λοιπόν, έτσι κι εσένα σε έχει επηρεάσει το lockdown, το οποίο συνειδητοποιείς πως, πιθανότατα, πριν από το Μάϊο δεν πρόκειται να ανασταλεί. Όλα παίρνουν την κάτω βόλτα, με επιχειρήσεις να έχουν βάλει λουκέτα, εταιρείες να υπολειτουργούν, υπαλλήλους να προσπαθούν να εργαστούν από το σπίτι με οικιακό Wi-Fi, που πέφτει μόλις το χρησιμοποιήσει και ο φίλος σου στο διπλανό δωμάτιο για να μιλήσει στο Skype. Επιδόματα και δώρα Πάσχα ενημερώνεσαι ότι δίνονται στους εργαζόμενους και στους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί, σε απολυμένους και εξαναγκαστικά παραιτημένους από εταιρείες που δεν μπόρεσαν να στηρίξουν την εργασία από το σπίτι -και κάπου εκεί, κοντά αλλά και μακριά, βρίσκεσαι κι εσύ. Εσύ που βρισκόσουν στη φάση αναζήτησης εργασίας και το να βρεις τη δουλειά των ονείρων σου το βλέπεις πια σαν όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό. Είχες περάσει από κάτι πολύ δυνατές συνεντεύξεις και ήξερες ότι τη θέση την είχες στο τσεπάκι σου και ετοιμαζόσουν να ξεκινήσεις πολύ δυναμικά στην καινούργια σου δουλειά, αλλά ξαφνικά… όλα πάγωσαν. Η ολοκλήρωση της συνέντευξης δεν έγινε ποτέ, το τηλεφώνημα που περίμενες ούτε καν αχνοφαίνεται και εσύ είσαι πάλι στο μηδέν. Σκέφτεσαι πως, αν ήταν πριν δύσκολο, τώρα πιθανότατα είναι ακατόρθωτο, επίδομα δε δικαιούσαι και φυσικά όλα είναι αβέβαια, καθώς κανείς δε γνωρίζει πότε θα βγούμε από αυτή την κατάσταση.

Τις πρώτες μέρες είπες «ΟΚ, θέλει λίγη υπομονή». Κάθισες και καθάρισες όλο το σπίτι με την οδοντόβουρτσα, γιατί είχες άπλετο χρόνο να το κάνεις. Έβαλες σε τάξη όλα σου τα πράγματα, πέταξες ό, τι αχρείαστο ανακάλυψες πως είχες στην κατοχή σου ως ενθύμιο, όπως το πρώτο σκισμένο τζιν που φόρεσες στο λύκειο  και δεν σου ανεβαίνει ούτε μέχρι τη γάμπα, οργάνωσες τα υπόλοιπα ρούχα, παπούτσια, φαγητά, όνειρα και σκέψεις σου και, ίσως, μέσα από αυτή τη διαδικασία να εντόπισες ακόμα και skills που δεν ήξερες ότι διαθέτεις. Τις επόμενες μέρες, όμως, που δεν είχες με τι αν ασχοληθείς μέσα στο σπίτι, άρχισες να πέφτεις -ψυχολογικά και σωματικά. Ατελείωτες ώρες μπροστά σε μία οθόνη κινητού, tablet, υπολογιστή, τηλεόρασης, φούρνου μικροκυμάτων, σε έριξαν στα πατώματα. Ένιωσες να σαπίζεις σε έναν καναπέ που έχει αφομοιώσει πλήρως τα βαθουλώματά σου, στην ίδια θέση που κάθεσαι κάθε μέρα. Τα μάτια σου αρνούνται να ανοίξουν και να αντικρίσουν το γκρι που επικρατεί έξω από το παράθυρο και το 100 χρόνια μοναξιάς, ανακάλυψες, διαβάζεται τελικά άνετα σε μία μέρα. Ας μη συζητήσουμε για το ανοιχτό ψυγείο και την κουζίνα, με τα οποία έχετε γίνει πλέον κολλητοί.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να αρχίσεις να βγαίνεις από αυτή την κατάθλιψη που έχεις πέσει και να δεις τα πράγματα με πιο θετική ματιά; Μήπως όλο αυτό θα έπρεπε να αρχίσεις να το αντιμετωπίζεις σαν πλεονέκτημα για εσένα; Η ανεργία αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο, από τη στιγμή που η οικονομία δείχνει να καταρρέει, αλλά μην ξεχνάς πως εσύ δεν είσαι σε τόσο μειονεκτική θέση, όσο πολλοί άλλοι γύρω σου. Μπορείς ακόμα να εκμεταλλευτείς το εργασιακό κενό που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή με το να θέσεις καινούργιες προτεραιότητες για τον εαυτό σου και την εκπαίδευσή σου. Ψάξε κι αφιέρωσε χρόνο ώστε με το πέρας της καραντίνας να έχεις τουλάχιστον περισσότερες γνώσεις. Αυτή τη στιγμή δημιουργούνται καθημερινά διάφορα webinars, τα οποία έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις δωρεάν, από την άνεση του βαθουλωμένου σου καναπέ. Εγώ, για παράδειγμα, βρήκα ακόμα και δωρεάν e-learning μαθήματα που πριν δυσκολευόμουν πραγματικά πολύ να ανακαλύψω. Στο YouTube μπορείς να αναζητήσεις βίντεο τα οποία ίσως δώσουν ένα boost σε δεξιότητες που ήδη κατέχεις. Κι εσύ έχεις την ευκαιρία να κάνεις μία ανασκόπηση και να βρεις με μεγαλύτερη άνεση ποια είναι τα θετικά σου σημεία και πώς μπορείς να αναδείξεις τις δεξιότητές σου με τρόπους που πριν δεν είχες σκεφτεί.

Ξέρω ότι έχεις μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό σου για την επαγγελματική σου πορεία, αλλά δεν είναι κακό, στο σημείο αυτό, να ρίξεις λίγο τα standard σου. Μπορεί η ιδανική εργασία στιγμή να σου φαίνεται ότι απομακρύνεται όλο και περισσότερο από σένα, αξίζει όμως να θυμάσαι ότι μέσα από μία παγκόσμια ανακατανομή δημιουργούνται νέες ανάγκες και άρα νέες θέσεις εργασίας. Με το σύστημα υγείας να αντιμετωπίζει καθημερινά προκλήσεις και τις επιχειρήσεις να αλλάζουν εντελώς τον τρόπο εξυπηρέτησης, μπορείς να προσφέρεις κι εσύ σε μία θέση που ίσως δεν είχες φανταστεί. Μετά τη βροχή, λένε, βλέπεις το ουράνιο τόξο. Αν τα μάτια και το μυαλό σου είναι ανοιχτά είναι εξαιρετικά πιο πιθανό να το δεις κι εσύ και να μην το χάσεις επειδή αδιαφόρησες.

Μην ξεχνάς και μην παραμελείς το σώμα και την ψυχολογία σου. Όλα μέσα μας είναι μια αλυσίδα. Στη δική μου περίπτωση, το να ξυπνάω στις 3 το μεσημέρι και να βλέπω όλη μέρα σειρές ξαπλωμένη ή καθισμένη στον καναπέ είχε κακό αντίκτυπο. Το σώμα μου γινόταν όλο και πιο βαρύ, με αποτέλεσμα να μην έχω διάθεση να ασχοληθώ με τίποτα και κάθε μέρα να αγχώνομαι χωρίς να ενεργώ. Δε λέω, χρειάζονται και οι σειρές και η χαλάρωση και η τεμπελιά, αλλά αν ξυπνήσεις το πρωί και γυμναστείς για 15 λεπτά -όχι παραπάνω αν είσαι σαν εμένα που υπό κανονικές συνθήκες βλέπω γυμναστήριο και κρύβομαι- ή τρέξεις με το σκύλο σου στην ταράτσα -απαραίτητο κι αυτό, καθώς τα ζώα έχουν ένστικτο και η ψυχολογία τους επηρεάζεται από τη δική μας και το αντίστροφο- θα δεις ότι θα μπεις στη διαδικασία να γεμίσεις τη μέρα σου με ουσία. Μίλα με τους ανθρώπους που αγαπάς και εμπιστεύεσαι. Σίγουρα θα ακούσεις λόγια που θα σε βοηθήσουν να ξεμπλοκάρεις. Ακόμα περισσότερο, όμως, μπορεί ένας δικός σου άνθρωπος να έχει ανάγκη από τη δική σου θετική προσέγγιση, ώστε να μπορέσει να αντέξει την ανεργία ή τη μοναξιά σε ένα άδειο σπίτι.