TITLvicky sakellariadi

H Βίκυ Σακελλαριάδη στο Live A Legacy από τη Mastercard και το Women On Top

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 13/9 έως τις 17/10, παρουσιάζουμε μέσα από το blog του Women On Top τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία Live A Legacy, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά φέτος, από τη Mastercard και το Women On Top, στις 19/10/2019, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο Live A Legacy για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


«Πώς μπορείς να εξασφαλίσεις μία θέση ουσιαστικής πρακτικής άσκησης και τι γίνεται μετά από το πρώτο ’έγινες δεκτή’;» Η Βίκυ, η απόφοιτη που κέρδισε με το σπαθί της πέρυσι την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο internship που πρόσφερε η Mastercard, μέσα από την πρωτοβουλία Live Α Legacy, μας μίλησε για την εμπειρία αυτή: τις σπουδές, την αναζήτησή της για δουλειά, τη συμμετοχή της στο Live Α Legacy της Mastercard και του Women On Top και τις πόρτες που άνοιξαν μετά από μια διαφήμιση στα social media.

Η εμπειρία της μας έδωσε τεράστια χαρά σε σχέση με την επίδραση που έχουν οι πρωτοβουλίες μας στη ζωή των νέων γυναικών -και μπορεί να δώσει και σε σένα έμπνευση και πρακτικές ιδέες για να πάρεις στα χέρια σου το δικό σου επαγγελματικό μέλλον. Για ακόμα περισσότερες ιδέες και μαθήματα ζωής, δήλωσε συμμετοχή στο φετινό Live A Legacy και έλα να ακούσεις τη Βίκυ.

Βίκυ, πώς έφτασες ως εδώ; Είχαν οι σπουδές σου σχέση με τη θέση πρακτικής που εξασφάλισες μέσω του Live Α Legacy;

Κατά κάποιον τρόπο, ναι. Ξεκίνησα τις σπουδές μου από το Τμήμα Ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά παρά το γεγονός ότι το αντικείμενο των σπουδών μου μού άρεσε πολύ, σύντομα κατάλαβα ότι με ενδιέφερε περισσότερο σε θεωρητικό επίπεδο και ότι η ενασχόληση με την κλινική ψυχολογία και τις εφαρμογές της δεν θα μου ταίριαζε ιδιαίτερα. Άρχισα, λοιπόν, να ψάχνω άλλους τομείς, στους οποίους θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι γνώσεις μου. Έτσι έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Εργασιακή Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας. Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, αποφάσισα να συνεχίσω τις ακαδημαϊκές μου σπουδές στον τομέα του Marketing, αυτή τη φορά, παρακολουθώντας ένα δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ολοκληρώνω τώρα.

Σε βοήθησαν οι σπουδές σου για να βρεις δουλειά;

Η αλήθεια είναι ότι, μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2018, είχα ήδη αποφασίσει ότι θέλω να ασχοληθώ με το Μarketing, οπότε και ξεκίνησα μεταπτυχιακές σπουδές, στον τομέα αυτό. Παράλληλα, άρχισα να αναζητώ εργασία στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, αντιμετωπίζοντας το εξής πρόβλημα: σε πολλές περιπτώσεις, οι αγγελίες εργασίας ή οι συνεντευκτές ζητούσαν να έχω πρακτική εμπειρία, την οποία όμως δεν διέθετα. Μέχρι τότε, είχα επικεντρωθεί στις σπουδές μου και δεν είχα κάνει κάποια πρακτική άσκηση, ούτε είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον εθελοντισμό.

Και πώς το αντιμετώπισες;

Ξεκίνησα να παρακολουθώ συστηματικά ημερίδες καριέρας και σεμινάρια που αφορούσαν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και διαδικτυακά εκπαιδευτικά courses προκειμένου να διευρύνω τις γνώσεις μου σε συναφή πεδία. Κάπως έτσι, ενημερώθηκα μέσω Facebook και για την εκδήλωση Live A Legacy 2018 που διοργάνωνε η Mastercard σε συνεργασία με το Women On Top.

Πώς ήταν η εμπειρία σας εκεί;

Το event ήταν εξαιρετικό! Είχε πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς τόσο επιτυχημένες γυναίκες να μοιράζονται τις εμπειρίες και τις δυσκολίες τους. Παρακολούθησα όλες τις ομιλίες, έκανα speed mentoring και speed training (με τη Γαλήνη Ηλιοπούλου στον Σχεδιασμό Καριέρας, και με την Εύα Καραμαργιού στη Σύνταξη Βιογραφικού). Γενικά, το Live A Legacy, με ενέπνευσε, με γέμισε αισιοδοξία και μου δημιούργησε την αίσθηση ότι αν θέλω κάτι, έχω τη δύναμη να το καταφέρω. Φυσικά, ενημερώθηκα και για τη δυνατότητα έμμισθης πρακτικής άσκησης στο Marketing που έδινε η Mastercard και έκανα αμέσως αίτηση.

Πώς σου φάνηκε η διαδικασία της αίτησης;

Ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική. Το ζητούμενο ήταν να αναπτύξω ένα business case, αναφορικά με το πώς μπορούμε να μετατρέψουμε έναν τομέα, στον οποίο είμαστε συνηθισμένοι να πληρώνουμε με μετρητά, σε τομέα ανέπαφων συναλλαγών. Η πρότασή μου αφορούσε στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής κινητού, μέσω της οποίας, ο καταναλωτής θα μπορούσε να αγοράζει ηλεκτρονικά τα εισιτήριά του για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η εφαρμογή περιείχε στοιχεία gamification, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα συλλογής πόντων προκειμένου να έχει κανείς πρόσβαση σε ανταποδοτικά προνόμια.

Και αφού την έστειλες, τι συνέβη;

Με κάλεσαν από τη Mastercard σε μία πρώτη συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2018, όπου έκανα αναλυτική παρουσίαση της πρότασής μου, η οποία τους φάνηκε ενδιαφέρουσα.

Ήταν δύσκολη συνέντευξη;

Ήταν ενδιαφέρουσα συνέντευξη, καθώς είχε περισσότερο χαρακτήρα συζήτησης. Βέβαια, δεν είχα μεγάλες προσδοκίες για θετικό αποτέλεσμα, κυρίως γιατί μόλις είχα ξεκινήσει τις σπουδές μου στο Marketing. Ωστόσο αισθανόμουν αυτοπεποίθηση, γιατί πίστευα στην πρότασή μου και σε κάθε περίπτωση, αντιμετώπιζα τη συνέντευξη και ως μαθησιακή διαδικασία. 

Και μετά, τι ακολούθησε;

Τρεις εβδομάδες αργότερα, με κάλεσαν ξανά και με ενημέρωσαν ότι πέρασα στον δεύτερο κύκλο συνεντεύξεων με την Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, κ. Άσπα Παλημέρη. Και στη συνέντευξη αυτή που ήταν επίσης δομημένη σαν συζήτηση, εξετάσαμε ξανά το business case μου, αλλά αναφερθήκαμε και σε πιο πρακτικά θέματα, όπως το πώς θα συνδύαζα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου με τη δουλειά. Συγκεκριμένα, μου δόθηκε η δυνατότητα να προσαρμόσω το εργασιακό μου πρόγραμμα ανάλογα με τις παρακολουθήσεις των μαθημάτων μου. Αισθάνθηκα από την αρχή ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου ήταν προτεραιότητα και για τους ανθρώπους της Mastercard, όπως και για μένα.

Πώς ένιωσες όταν έμαθες ότι πήρες τη θέση;

Όταν με πήραν τηλέφωνο για να με ενημερώσουν ότι με επέλεξαν, ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση που αισθάνθηκα δεν περιγράφονται. Πραγματικά πιστεύω ότι δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερο ξεκίνημα στην επαγγελματική μου πορεία, γιατί μου δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να ενταχθώ στο δυναμικό μιας από τις πλέον πρωτοπόρες και καταξιωμένες εταιρείες στον τομέα των υπηρεσιών και να αποκτήσω γνώσεις και σημαντική εμπειρία στον τομέα του Marketing μέσα από τις πρωτοποριακές καμπάνιες που πραγματοποιεί.

Και πώς ήταν ο πρώτος καιρός;

Την πρώτη μέρα είχα άγχος, κυρίως γιατί επιθυμούσα να ανταπεξέλθω στα καθήκοντα μου, όχι ως απλή intern αλλά ως επαγγελματίας και δεν ήμουν σίγουρη αν διέθετα τις απαραίτητες δεξιότητες. Όμως όλοι οι εργαζόμενοι ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου και με έκαναν αμέσως να αισθανθώ ευπρόσδεκτη. Επιπλέον, από την πρώτη στιγμή, έδειξαν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις ικανότητές μου, ενσωματώνοντάς με στην ομάδα του Marketing  σαν ισότιμο μέλος και δίνοντάς μου με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να αναπτύξω περαιτέρω τις δεξιότητές μου, ενώ σε κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζα ήταν πρόθυμοι να με βοηθήσουν  και να με συμβουλεύσουν, ώστε να την ξεπεράσω.   

Τι ήταν αυτό που σου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση;

Γενικά, αυτό που με εντυπωσιάζει ιδιαίτερα στη Mastercard είναι το εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, οι άριστες διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων, το πνεύμα συνεργασίας, η αλληλοϋποστήριξη και η αίσθηση ότι είμαστε όλοι μία ομάδα.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες μέσα σ’ αυτό το διάστημα;

Κάποια στιγμή, στα μέσα της πρακτικής μου, ήταν σε εξέλιξη πολλά project ταυτόχρονα και, ακριβώς επειδή συμμετείχα σχεδόν σε όλα, αντιμετώπισα δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου μου, καθώς προσπαθούσα να ανταπεξέλθω τόσο στις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις όσο και στις ακαδημαϊκές. 

Τι σε βοήθησε τότε να ανταπεξέλθεις;

Η ενασχόλησή μου με πολλές διαφορετικές δραστηριότητες από την παιδική μου ηλικία, με έχει βοηθήσει  να αναπτύξω οργανωτικές δεξιότητες, τις οποίες χρησιμοποίησα προκειμένου να θέσω προτεραιότητες και να οργανώσω το χρόνο μου. Επίσης, οι σπουδές μου στην Αγγλία με βοήθησαν πολύ σε αυτό τον τομέα, καθώς έδιναν ιδιαίτερη βαρύτητα στις ομαδικές εργασίες, πράγμα που με βοήθησε να αναπτύξω περαιτέρω τις δεξιότητές μου στο κομμάτι της συνεργασίας. Επιπλέον, είχα υποστήριξη και καθοδήγηση από όλα τα μέλη της ομάδας Marketing, γεγονός που μου δημιουργούσε ένα αίσθημα ασφάλειας.

Και από δω και πέρα τι θα συμβεί;

Στις 12 Ιουλίου, έληξε η πρώτη μου σύμβαση πρακτικής άσκησης στη Mastercard και  ανανεώθηκε για άλλους 6 μήνες, μέχρι το τέλος του 2019. Κλείνοντας, αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι το Live a Legacy μού άλλαξε τη ζωή, γιατί  μου έδωσε  μια εξαιρετική ευκαιρία να εξελιχθώ, όχι μόνο ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος. Έχω εμπλουτίσει τις γνώσεις μου και έχω αποκτήσει σημαντική επαγγελματική εμπειρία και αυτοπεποίθηση σε σχέση με τις ικανότητές μου.

Σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε!