Ημερομηνία: Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020
Κατηγορίες: #WomenWeTrust, Diversity & Inclusion, Επιχειρηματικότητα, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Ιστορίες επιτυχίας, ΝέαΣτη σειρά Women we trust, η Άννα Μπουνάτσου συνομιλεί με νέες επιχειρηματίες που έφτιαξαν κάτι καινούριο από το μηδέν, με την πολύτιμη υποστήριξη του The People’s Trust. Αν θέλεις να μάθεις πώς φτιάχνεται μια επιχείρηση, ποια είναι τα εμπόδια που θα συναντήσεις, αν το επιχειρείν είναι για σένα και ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που θα βρεις στο δρόμο σου, έλα να γνωρίσεις αυτές τις γυναίκες που κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα -και πιστεύουν ότι μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.
Η Ashtanga είναι ένα παραδοσιακό είδος γιόγκα και κυρίως το πιο δυναμικό. Εφόσον τη γνωρίσεις, είναι δύσκολο να μην την ερωτευτείς, σύμφωνα με την Έφη Σαρανταένα, αφού σου δίνει τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με το σώμα σου, να το γνωρίσεις, να ανακαλύψεις το σωστό τρόπο αναπνοής και, ανάλογα την ψυχολογική φάση την οποία μπορεί να διανύεις, μας αποκομίσεις την αίσθηση της αποτοξίνωσης και της «κάθαρσης» σε βάθος, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά και συναισθηματικά. Είναι ένα είδος γιόγκα που θέλει αρκετή πειθαρχία, χρειάζεται αφοσίωση κι οδηγεί σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα ύπνου και διατροφής. Ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται στη σχολή της Έφης. Ashtanga Yoga Kallithea, λέγεται mysore και σ’ αυτόν δεν κάνουν όλοι οι ασκούμενοι τις ίδιες ασκήσεις αλλά ο δάσκαλος μαθαίνει στον καθένα προσωπικά τις θέσεις που πρέπει να παίρνει στο τμήμα (αρχάριοι ή προχωρημένοι) και κάνει αντίστοιχα τις διορθώσεις του.
Πριν ξεκινήσεις με το δικό σου στούντιο έκανες κάτι άλλο;
Ήμουν σε διάφορους άλλους χώρους διδάσκοντας πάλι Ashtanga και χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ρεφλεξολογίας. Πριν από τη γιόγκα, περίπου 12 χρόνια πριν, έφτιαχνα τσάντες. Έχω τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και έχω σπουδάσει θέατρο. Ασχολούμουν με την ενδυματολογία και τα σκηνικά κι από εκεί μεταπήδησα στη δημιουργία της χειροποίητης τσάντας. Γνώρισα όμως την Ashtanga και την ερωτεύτηκα. Μου άρεσε το θεραπευτικό στοιχείο που προσφέρει, καθώς και η άμεση επαφή με τον άνθρωπο. Έτσι, το Σεπτέμβριο του 2018, άνοιξα το δικό μου χώρο πρακτικής άσκησης.
Πώς αποφάσισες να κάνεις αυτό το βήμα;
Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω περίπου τρία χρόνια πριν αλλά έμεινα έγκυος και γέννησα το γιο μου. Επομένως το άφησα λίγο πίσω, χωρίς να εγκαταλείψω το όνειρό μου. Δεν είναι, όμως, εύκολο να έχεις τη δική σου επιχείρηση και το όνειρο μπορεί να μη φαίνεται πάντα τόσο παραμυθένιο. Έχω δυσκολευτεί αρκετά, ειδικά με όσα έχουν συμβεί αυτή την περίοδο με την πανδημία. Μου αρέσει όμως πολύ αυτό που κάνω εδώ και φροντίζω το χώρο μου με βάση τους δικούς μου κανόνες. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο και η γειτονιά στην οποία εγκαταστάθηκα, καθώς υπάρχει απέναντι το πάρκο με τα δέντρα κι αυτό προκαλεί μια ηρεμία.
Προτιμάς να είσαι μισθωτή σε ένα άλλο στούντιο ή να είσαι επιχειρηματίας;
Είμαι πιο αυτόνομη κι ανεξάρτητη ως χαρακτήρας, οπότε η μισθωτή εργασία με ζόριζε. Επίσης χρειαζόταν να πηγαίνω από χώρο σε χώρο, να αλλάζω περιοχές κι ενώ είχα σταθερούς μαθητές, δεν μπορούσαν να με ακολουθούν πάντα στους άλλους χώρους όπου δίδασκα. Κι εκεί που κουράστηκα να πηγαίνω από τη μια περιοχή στην άλλη, ήρθε στη ζωή μου το The People’s Trust, το οποίο γνώρισα τυχαία.
Πώς το βρήκες το The People’s Trust;
Μέσω μιας φίλης που ο σύντροφός της είχε πάρει αντίστοιχη επιχορήγηση. Ένα βράδυ, εκεί που καθόμουν και χάζευα στο ίντερνετ, τους έστειλα πειραματικά ένα email. Με κάλεσαν άμεσα και πραγματικά έπεσα από τα σύννεφα. Ήταν πολύ ξαφνικό. Ήξερα ότι μέσα μου το ήθελα αλλά δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να στήσω ένα χώρο σε εκείνη τη φάση. Ήθελα επίσης έναν χώρο λίγο ιδιαίτερο, κάπως πιο underground θα έλεγα, όχι πολύ φτιαγμένο, αρκετά συγκεκριμένο όμως στο μυαλό μου, πράγμα που φάνταζε αρκετά δύσκολη κίνηση από οικονομική άποψη. Ευτυχώς βρήκα αυτόν εδώ το χώρο που ουσιαστικά προηγουμένως ήταν αποθήκη και κατάφερα να τον προσαρμόσω στο δικό μου γούστο. Ήρθε σαν δώρο σε μένα ο οργανισμός αυτός. Ήμασταν συνέχεια σε επαφή και προχωρούσαμε πολύ γρήγορα. Έγιναν όλα μέσα σε 2- 3 μήνες. Ήμουν τυχερή.
Ποιο είναι το πιο ωραίο και ποιο το πιο δύσκολο στο να είσαι επιχειρηματίας;
Το πιο ωραίο είναι ότι μοιάζει σαν ένα παιδί που το μεγαλώνεις, το φροντίζεις, του προσθέτεις πράγματα, το έχεις στο νου σου και σου τα ανταποδίδει όλα αυτά όπως σε μια σχέση. Το πιο αρνητικό είναι το άγχος που σου δημιουργεί, ειδικά όταν οι συνθήκες κοινωνικά είναι περίεργες κι ανεξέλεγκτες. Έχεις κάτι που το αγαπάς, δεν πάει καλά, κάτι πρέπει να κάνεις για να ορθοποδήσει. Οπότε κι εγώ αυτή την περίοδο έχω απογοητευτεί κάπως, γιατί ήμουν 3 μήνες κλειστά. Εκεί που είναι όλα μια χαρά, ξαφνικά γειώνεσαι. Δε μένω στάσιμη, όμως, λόγω του πάθους μου. Γεμίζω συναισθηματικά.
Έχεις σκεφτεί να τα παρατήσεις;
Αυτή την περίοδο το έχω σκεφτεί, όχι σοβαρά όμως. Μου έχει περάσει από το μυαλό. Είναι μια περίοδος που έχει επηρεάσει πάρα πολλούς. Θέλει λίγη υπομονή και οι συνθήκες θα αλλάξουν. Ο κόσμος έχει ανάγκη από την γιόγκα, το είδα με το που άνοιξα. Αλλά όλοι είναι πιεσμένοι. Στην καραντίνα προσπαθήσαμε να κάνουμε δύο φορές σε υπαίθριο χώρο, αλλά δεν το προτιμάω γενικά. Είναι ιδιαίτερη η Ashtanga, θέλει ένα καλό πάτωμα και να μη φυσάει, επειδή ιδρώνουμε πολύ. Είναι καλό όμως πού και πού να δοκιμαζόμαστε με τους ασκούμενους. Έκανα και κάποια μαθήματα μέσω διαδικτύου κι έτσι κάποιοι ασκούμενοι, οι πιο αφοσιωμένοι, με στήριξαν και χάρηκα που το έκανα γιατί δεν μπορούσα να τους αφήσω χωρίς πρακτική. Ήρθαν και κάποιοι καινούργιοι μαθητές και τώρα γίνονται αρκετά τηλέφωνα στα οποία ζητούν πληροφορίες. Στο τέλος, λοιπόν, ποτέ δεν τα παρατάω.
Πριν ξεκινήσεις το στούντιο, φοβήθηκες;
Πριν πάρω την έγκριση από το The People’s Trust είχα αποφασίσει ότι με κάποιον τρόπο θα κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα. Μέσα μου ήμουν σίγουρη ότι θα βρω τον τρόπο. Όταν εγκρίθηκε το πλάνο μου, όμως, αγχώθηκα αρκετά, καθώς και με το που άνοιξα. Ήμουν πολύ χαρούμενη αλλά φοβόμουν και ήταν λογικό. Ευτυχώς έχω ρίξει αρκετή φροντίδα σε αυτό που κάνω και ο φόβος καταπολεμάται.
Τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που θέλει να ανοίξει τη δική της επιχείρηση;
Είμαι υπέρ του ρίσκου, οπότε θα την παρότρυνα να το κάνει. Να βρει ένα σημείο όπου θα έχει ζήτηση αυτό που προσφέρει. Παρά τις δυσκολίες, να πιστέψει στον εαυτό της και στις ικανότητές της. Να έχει υπόψιν της ότι χρειάζεται το ρίσκο, γιατί όσο κάθεται και το σκέφτεται τίποτα δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του. Θέλει ένα καλό επιχειρηματικό πλάνο, αλλά και την κατάλληλη ώρα να κάνει το βήμα. Ακόμα και να μην πάει όπως το έχει σχεδιάσει, να ξέρει ότι πάλι θα έχει κερδίσει σημαντικές εμπειρίες. Και να ξέρει πως ακόμα και να μην είναι έμπειρη στην προώθηση της επιχείρησής της, όπως εγώ, ή σε οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο βρεθεί μπροστά της, πάντα υπάρχουν άνθρωποι γύρω της που θα είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν. Χρειάζεται απλά ανοιχτό μυαλό και καθαρή σκέψη.
Ως γυναίκα επιχειρηματίας έχεις βιώσει κάποια διάκριση;
Εννοείται ότι έχω βιώσει. Είχα θετική προσέγγιση επειδή είμαι γυναίκα κι ασχολούμαι με τη γιόγκα, που για αρκετούς είναι πολύ δελεαστικός τρόπος εκγύμνασης αλλά γυναικεία υπόθεση. Είχα επίσης θετική προσέγγιση και από τη γειτονιά, για το γεγονός ότι άνοιξε ένα καινούργιο στούντιο κοντά τους. Από την άλλη, έχω βιώσει και αρνητικές διακρίσεις χωρίς να μπορώ να δώσω ένα ακριβές παράδειγμα ως προς την επιχείρηση, με το χαρακτήρα που έχει η δική μου. Έχει τύχει όμως να μου κλείνουν γείτονες την είσοδο της σχολής με τα αυτοκίνητά τους. Οι περισσότεροι ήταν άντρες. Το έχω αντιμετωπίσει με πολλή σταθερότητα και πειθαρχία και πλέον δεν παρκάρουν ακριβώς στην πόρτα μου. Είναι σημαντικό το γεγονός πως η Ashtanga είναι μια μορφή γιόγκα φτιαγμένη από άντρα για άντρα, καθώς στην Ινδία, από όπου προέρχεται, οι γυναίκες δεν είχαν το δικαίωμα να ασχοληθούν με αυτή τη γυμναστική, γι’ αυτό και δεν δημιουργήθηκε με βάση τη δική μας σωματική δομή. Πλέον υπάρχουν πολλές γυναίκες που ασκούνται και διδάσκουν, παρά το ότι υπάρχουν περισσότεροι άντρες δάσκαλοι και ο γκουρού αυτού του είδους είναι άντρας. Αυτό σημαίνει πως οι προκαταλήψεις μπαίνουν στην άκρη με τα χρόνια. Έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας.
Σχετικά με το The People’s Trust
Το The People’s Trust, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Όραμά του, να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους επιχειρηματίες του αύριο τα εφόδια που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thepeoplestrust.org/.