TITLIMG_20200707_165104

Women We Trust | Τα αγριολούλουδα της Λιένα Κασπαράιττε

Στη σειρά Women we trust, η Άννα Μπουνάτσου συνομιλεί με νέες επιχειρηματίες που έφτιαξαν κάτι καινούριο από το μηδέν, με την πολύτιμη υποστήριξη του The People’s Trust. Αν θέλεις να μάθεις πώς φτιάχνεται μια επιχείρηση, ποια είναι τα εμπόδια που θα συναντήσεις, αν το επιχειρείν είναι για σένα και ποιος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις προκλήσεις που θα βρεις στο δρόμο σου, έλα να γνωρίσεις αυτές τις γυναίκες που κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα -και πιστεύουν ότι μπορείς να κάνεις κι εσύ το ίδιο.


Το Wild Flower “δεν είναι απλά ένα ανθοπωλείο”, όπως δηλώνει η Λιένα Κασπαράιττε. Μπαίνοντας στο χώρο μπορεί κανείς να βρει περίτεχνα σκεύη διακοσμημένα με λουλούδια που σε προκαλούν να τα μυρίσεις και μπουκέτα με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες δεσίματος. Όλη αυτή η ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τη γλυκιά προσωπικότητα της ιδιοκτήτριας, δεν μπορούν παρά να σε παρασύρουν να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο τα λουλούδια και να θελήσεις να έρθεις σε επαφή με τη φύση.

Τι ακριβώς είναι για σένα το Wild Flower;

Είναι η δική μου αισθητική και ο δικός μου τρόπος να βλέπω τη γη. Μου δίνει την αίσθηση πως έτσι καταφέρνω να φέρω το φυσικό στοιχείο κοντά στους ανθρώπους της πόλης. Πάντα είχα αδυναμία στα αγριολούλουδα και σε αυτά τα λουλούδια που χρειάζεται να τα παρατηρήσουμε από κοντά για να ανακαλύψουμε την ομορφιά τους, σε αντίθεση με αυτά που έχουν έντονη παρουσία και είναι σαν να μας «φωνάζουν» από μακριά.

Πριν αποκτήσεις το δικό σου ανθοπωλείο με τι ασχολούσουν;

Η αλήθεια είναι πως πάντα εργαζόμουν σε ανθοπωλεία. Έχω σπουδάσει ανθοδετική και ανθοκομική. Αυτή τη δουλειά ήθελα πάντα να κάνω, αυτήν έμαθα και ακολούθησα από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα να εργάζομαι. Έχω μαζέψει αρκετή εμπειρία τα προηγούμενα χρόνια και από τη Λιθουανία, από όπου κατάγομαι, καθώς και από τη Γερμανία όπου έζησα 5 χρόνια πριν έρθω εδώ. Στην Ελλάδα έχω εργαστεί σε 1-2 ανθοπωλεία, αλλά εδώ αποφάσισα να κάνω και την δική μου πλέον επιχείρηση.

Από τη Λιθουανία στη Γερμανία, πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις στην Ελλάδα την επιχείρησή σου;

Έτυχε. Είχα έρθει διακοπές και απλά ερωτεύτηκα αυτό τον τόπο. Μου άρεσε πολύ. Νομίζω κάθε άνθρωπος που ψάχνει τον προορισμό του βρίσκει το μέρος όπου αισθάνεται καλά και δεν μπορεί να το αποχωριστεί. Ζώντας στη Γερμανία κατάλαβα ότι δεν ανήκω εκεί. Κάτι μου έλειπε. Ταιριάζω περισσότερο εδώ.

Πως πήρες την απόφαση να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση;

Αγαπάω πάρα πολύ τη δουλειά που κάνω. Όσο πιο πολύ ασχολούμουν τόσο πιο πολύ μου άρεσε. Πιστεύω πως ήταν η φυσική εξέλιξη για εμένα. Όσο ήμουν υπάλληλος, έβλεπα και σημείωνα τα θετικά και τα αρνητικά που έκαναν οι εργοδότες για τους οποίους εργαζόμουν και είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως όταν θα είμαι εγώ στη θέση τους θα κάνω το καθετί με τον τρόπο που θεωρώ καλύτερο και αποδοτικότερο. Όλες αυτές οι σημειώσεις και οι πληροφορίες, λοιπόν, συσσωρεύτηκαν, μπήκαν σε μια σειρά και έφτασα στο σημείο όπου ήμουν έτοιμη να τις υλοποιήσω όπως ονειρευόμουν. Βέβαια το ότι ήθελα να κάνω κάτι δικό μου το ανακάλυψα σε μια πορεία χρόνων εργασίας. Έτσι είπα ότι θέλω να κάνω ένα ανθοπωλείο με βάση τη δική μου αισθητική. Όχι να κάνω αυτά που μου λέει ο κάθε εργοδότης, που μπορεί να μην ταιριάζουν στη δική μου άποψη. Τώρα πηγαίνω μόνη μου στο χονδρεμπόριο, ψωνίζω αυτά που μου αρέσουν, κάνω αυτά που μου προτιμώ και είμαι πολύ ευτυχισμένη με αυτό.

Προτιμάς να είσαι επιχειρηματίας ή μισθωτή;

Σίγουρα το σταθερό μηνιαίο εισόδημα που προέρχεται από τη μισθωτή εργασία παρέχει ασφάλεια και σιγουριά. Αυτό που κατάλαβα για εμένα προσωπικά, όμως, είναι πως θεωρώ πιο σημαντικό το να είμαι καλά μέσα μου. Από εκεί και πέρα, το οικονομικό κέρδος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Άρα προτιμώ  την επιχείρηση. Ειλικρινά τώρα βγάζω λιγότερα από όταν ήμουν υπάλληλος και πάλι όμως θα το ξαναέκανα όλο από την αρχή, όπως είναι. Είχα πολύ παρεξηγημένη άποψη για το τι θα πει επιχειρηματίας. Είχα την προκατάληψη ότι είναι κάποιος που αγαπάει το χρήμα, που κοιτάει μόνο το κέρδος και πατάει το κεφάλι του άλλου για να αποκτήσει περισσότερα. Από κάποιο σημείο και μετά, όταν άρχισα να το ψάχνω, κατάλαβα πως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Έκανα κάποια σεμινάρια επιχειρηματικότητας πριν ανοίξω το Wild Flower και είδα ότι επιχειρηματίας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που είχα εγώ στο μυαλό μου. Δημιουργούμε κάτι από το μηδέν. Και η ειλικρίνεια κατάλαβα ότι είναι απαραίτητο στοιχείο, παρότι νόμιζα πως ισχύει το αντίθετο. Η ειλικρίνεια εκτιμάται στις σχέσεις μου με τους παραγωγούς, με τους προμηθευτές και με τους πελάτες.

Τι συμβουλή θα έδινες σε μια γυναίκα που θέλει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση;

Πρώτη συμβουλή θα ήταν να αγαπάει πολύ αυτό που θέλει να κάνει για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με σθένος στις δυσκολίες. Έπειτα να ξέρει καλά την τέχνη της. Γιατί άλλο να μάθω απλά να πετάω κι άλλο να πιλοτάρω επιβατικό αεροπλάνο. Να αποτελεί κίνητρο για εκείνη η εργασία και να είναι αυτό που θα τη σηκώσει με χαρά το πρωί από το κρεβάτι. Να το σκεφτεί καλά. Δεν είναι για όλους. Αν κάποια θέλει την ασφάλεια πιο πολύ από το να πάρει ένα γερό ρίσκο, τότε καλύτερα να μείνει υπάλληλος και να συνεχίσει έτσι. Οι υποχρεώσεις τρέχουν, οι λογαριασμοί έρχονται ασταμάτητα και ξέρεις ότι μόνο από σένα εξαρτάται το πώς θα βγει ο μήνας. Εγώ, για παράδειγμα, δεν έχω κανέναν από πίσω. Βέβαια πάντα μπορώ να συμβουλευτώ ειδικούς και το ίδιο μπορεί να κάνει κάθε γυναίκα που θέλει να κάνει μια αντίστοιχη κίνηση στη ζωή της. Υπάρχουν επίσης οργανισμοί που βοηθούν, όπως το The People’s Trust, αλλά το θέμα είναι ότι όλη αυτή τη διαδικασία στο τέλος της μέρας είναι δική σου υποχρέωση να τη φέρεις σε πέρας. Αν όμως αισθάνεται ότι μπορεί να βάλει στην άκρη τα εμπόδια και θέλει όντως να δημιουργήσει κάτι δικό της, τότε να ξέρει πως η αγάπη είναι πιο μεγάλη από το φόβο της ευθύνης. Τότε να το κάνει.

Το The People’s Trust πως το βρήκες και πως σε βοήθησε;

Το βρήκα μέσω του Praxis business coach center, που είναι ένας οργανισμός που προσφέρει σεμινάρια και συμβουλές σε ανθρώπους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Από εκεί οδηγήθηκα στο The People’s Trust, που με βοήθησε κυρίως όσον αφορά τους οικονομικούς πόρους που χρειαζόμουν για να ανοίξω την επιχείρηση και να πραγματοποιηθεί το όνειρό μου. Είμαι σίγουρη πως αν χρειαστώ κάτι μπορώ να έρθω σε επαφή μαζί τους, να τους εκφράσω απορίες κι εκείνοι θα είναι διαθέσιμοι και θα με βοηθήσουν. Δεν έχει τύχει να βρεθώ σε αδιέξοδο ή να αισθανθώ την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί τους μέχρι στιγμής, αλλά ξέρω ότι είναι δίπλα μου. Η αρχική ώθηση που μου έδωσαν στο θέμα της οικονομικής στήριξης ήταν η μεγαλύτερη βοήθεια που μου προσέφεραν.

Η κατάσταση του κορωνοϊού πώς σε επηρέασε;

Το κατάστημα ήταν αναγκαστικά κλειστό την περίοδο του lockdown. Μπορώ να πω ότι ξεκουράστηκα. Ήταν ένα χρονικό διάστημα που για τον περισσότερο κόσμο ήταν μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, να κοιτάξουμε την περίπτωση μήπως έξοδα και δευτερεύουσας σημασίας ανάγκες δεν ήταν και τόσο απαραίτητο να συνεχιστούν και να προσπαθήσουμε να τακτοποιήσουμε, όσο το δυνατό, εκκρεμότητες που σε κανονικές συνθήκες έμεναν πίσω. Εγώ είχα τη δυνατότητα να κάνω μικροεπισκευές και κάποιες αλλαγές στο μαγαζί. Αισθανόμουν καλύτερα με το γεγονός ότι είχα και μια επιδότηση για ασφάλεια κι όταν ξανάνοιξα οι πελάτες μου χαίρονταν κι εισέπραξα πολλή θετική ενέργεια από τη γειτονιά.

Έχεις νιώσει διάκριση σαν γυναίκα επιχειρηματίας;

Όσο το σκέφτομαι, νιώθω ότι έχω δεχτεί θετικότητα και πολλά μπράβο για το βήμα που προσπάθησα να κάνω. Κάτι αρνητικό, πραγματικά όχι. Το μόνο που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως αν πάω σε κάποιο κατάστημα με κατασκευαστικά υλικά να ψωνίσω για το μαγαζί εκεί αντιμετωπίζομαι όπως κάθε γυναίκα, με τη λογική ότι παίρνω υλικά-παιχνίδια για να σκοτώνω την ώρα μου, χωρίς να γνωρίζω από εργασιακές κατασκευές. Σε ό, τι αφορά τους πελάτες, τους συνεργάτες ή τους προμηθευτές μου, δεν έχω εντοπίσει κάποιο πρόβλημα σχετικά με το φύλο μου. Πιστεύω, όμως, ότι σε αυτό παίζει ρόλο και το είδος της επιχείρησης.


Σχετικά με το The People’s Trust

Το The People’s Trust, είναι ένας ιδιωτικά χρηματοδοτούμενος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, παρέχοντας μικροχρηματοδότηση μέχρι το ποσό των €10.000 και δωρεάν υπηρεσίες επιχειρηματικής ανάπτυξης. Όραμά του, να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό, προσφέρει στους επιχειρηματίες του αύριο τα εφόδια που χρειάζονται για να μετατρέψουν τις ιδέες τους σε βιώσιμες επιχειρήσεις. Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες στο https://www.thepeoplestrust.org/.