TITLXenia.Paschopoulou

Η Ξένια Πασχοπούλου σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 έως και τις 19/10, θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Women On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία "Leave A Legacy", ένα event της Mastercard και του Women On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο “Leave A Legacy” για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Η Ξένια Πασχοπούλου ίσως και να έχει την απάντηση στην ερώτηση που καμιά φορά πιστεύεις ότι δεν μπορεί κανείς να σε βοηθήσει να ξεδιαλύνεις: πώς θα βρεθώ εκεί που θέλω στη δουλειά; Είναι Σύμβουλος Επαγγελματικής Ανάπτυξης και Επιλογής Στελεχών και ξεκίνησε την καριέρα της από την Έρευνα Αγοράς, με σπουδές στην Ψυχολογία και την Κοινωνιολογία. Θέλοντας να κρατήσει στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της τον άνθρωπο, εξειδικεύτηκε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ανθρώπινο Δυναμικό, κι έτσι, από το 2000 ασχολείται με θέματα Προσέλκυσης & Αξιολόγησης, Εκπαίδευσης & Ανάπτυξης και Επαγγελματικής μετάβασης στελεχών όλων των βαθμίδων. Έχοντας διαγράψει μία πορεία μέσα από ελληνικούς και πολυεθνικούς οργανισμούς, το 2010 εκπαιδεύτηκε και πιστοποιήθηκε στη διαχείριση επαγγελματικής μετάβασης και επανατοποθέτησης στελεχών στην αγορά εργασίας και έκτοτε εξασκεί ενεργά τον ρόλο του Career Coach. Από τον Ιανουάριο του 2017 ασχολείται και με θέματα δημιουργίας βιογραφικού & συνοδευτικών επιστολών, προετοιμασίας για συνέντευξη, και στησίματος προφίλ στο LinkedIn, αναπτύσσοντας παράλληλα τις συνεργασίες της με εταιρείες που αναζητούν στελέχη, ως headhunter. Είναι παντρεμένη και μητέρα 2 αγοριών. Έχει γράψει και εκδώσει διαδικτυακά μία συλλογή διηγημάτων, πραγματοποιώντας ένα παιδικό της όνειρο, με το όνομα Ξένια Σιφναίου. Στο Leave A Legacy θα μας δώσει, μέσα σε 10 λεπτά, τα μυστικά της για το πώς να παρουσιάζεις αποτελεσματικά τις ιδέες σου μπροστά σε κοινό. Στο μεταξύ, γνώρισέ την καλύτερα μέσα από τις δύσκολες ερωτήσεις που δέχτηκε να μας απαντήσει. 

Θυμάσαι κάποια στιγμή της επαγγελματικής σου ζωής για την οποία είσαι ιδιαίτερα περήφανη; Ποια ήταν τα δικά σου βήματα ή χαρακτηριστικά που πιστεύεις ότι οδήγησαν σε αυτήν;

Είμαι υπερήφανη γιατί δύο φορές στη μέχρι τώρα επαγγελματική μου πορεία έστησα ένα τμήμα από το μηδέν, σε οργανισμούς που παραδοσιακά έτρεχαν άλλες δραστηριότητες. Το δημιουργικό έργο, η συνεργασία με άλλους ανθρώπους μέσα στις εταιρείες /οργανισμούς που είχα αυτή την αποστολή, αλλά και με εξωτερικούς συνεργάτες, η διερεύνηση βέλτιστων πρακτικών και τα αποτελέσματα της δουλειάς μου ήταν το μεγαλύτερο κέρδος και η μεγαλύτερη επιβράβευση σε αυτά που έκανα. Η ανάγκη μου για δημιουργικότητα, πρωτοτυπία, οι δεξιότητες αναλυτικής αλλά και συνθετικής σκέψης και η τάση μου να δικτυώνομαι και να συνεργάζομαι είναι χαρακτηριστικά που οδήγησαν σε αυτές τις μακροχρόνιες στιγμές υπερηφάνειας.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή;

Θα τη ρωτούσα πώς φαντάζεται τον εαυτό της ως επαγγελματία και ποιο θα ήταν το ιδανικό της εργασιακό αντικείμενο και περιβάλλον και θα της έδινα μία κατά το δυνατόν ρεαλιστική και προσγειωμένη εικόνα της σημερινής αγοράς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, αναφορικά με το αντικείμενο που θα περιέγραφε. Μόνο αν φανταστείς η ίδια το μέλλον σου μπορείς να το δημιουργήσεις, να στοχεύσεις ψηλά και να το πετύχεις. Επίσης θα την προέτρεπα να συζητάει με κόσμο και να μάθει να αξιολογεί μέσα από αυτά που ακούει - βιώματα άλλων, πιο έμπειρων ανθρώπων – για να συγκροτήσει μέσα από λάθη και best practices τη δική της εικόνα για το πού θέλει να πάει, τι να κάνει, τι να επιλέξει και τι να αποφύγει σε βάθος χρόνου. Θα επικοινωνούσα τέλος την αναγκαιότητα εφαρμογής αυτών των πρακτικών με διάρκεια μέσα στην επαγγελματική μας πορεία –να συνομιλείς και να ακούς πρακτικές δοκιμασμένες – επιτυχημένες και αποτυχημένες, να δικτυώνεσαι και να δοκιμάζεις, επιτυγχάνοντας και αποτυγχάνοντας η ίδια, με τόλμη, με όρεξη για δουλειά, με δίψα για συνεχή μάθηση και με επιμονή. 

Τι θα έκανες διαφορετικά αν ξανά ξεκινούσες τώρα;

Θα ακολουθούσα την ίδια πορεία μέσα από τον χώρο της συμβουλευτικής – παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, με βεβαιότητα και με μεγαλύτερη τόλμη. Άλλωστε αυτός ο χώρος με βοήθησε σήμερα να πατάω στα πόδια μου με δική μου δουλειά, μου έδωσε την ευρύτητα αντικειμένου, τη δικτύωση, τον ρυθμό δουλειάς και τη γνώση ενός μεγάλου κομματιού της αγοράς για να μπορέσω να επεκταθώ στη δουλειά μου, καθώς και τη γνωριμία με ανθρώπους – decision makers - στην αγορά. Ίσως η απόκτηση εμπειρίας κάποιων ετών σε τμήμα ανθρώπινου δυναμικού εταιρείας να μου έδινε την εσωτερική ματιά που χρειάζεται ένας σύμβουλος για να κατανοεί καλύτερα τα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν στη βέλτιστη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών. Από μία άλλη σκοπιά η ενασχόλησή μου με τη συμβουλευτική με έχει βοηθήσει να εξασκήσω και να διευρύνω την αντίληψή μου, χωρίς να έχω βιωματική εμπειρία από τους τομείς με τους οποίους συνεργάζομαι. Από πλευράς δεξιοτήτων, θα ωθούσα τον εαυτό μου να είμαι πιο τολμηρή, να έχω περισσότερο θράσος – να μην ντρέπομαι να μιλήσω με κάποιους ανθρώπους και να διεκδικώ περισσότερα πράγματα για την επαγγελματική μου ανάπτυξη, χωρίς να περιμένω να μου δοθούν επειδή απλά τα αξίζω με τη δουλειά μου.

Φαντάζεσαι τον εαυτό σου να ακολουθεί μία γραμμική ανοδική πορεία στη δουλειά τα επόμενα χρόνια ή σε εργασιακούς κύκλους που ο ένας διαδέχεται τον άλλον αλλά μεταξύ τους είναι διαφορετικοί;

Μετά τα πρώτα χρόνια εργασίας μου τόσο στον χώρο της έρευνας αγοράς όσο και στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού κατάλαβα πως η γραμμική ανοδική πορεία θα με ικανοποιούσε ως έναν βαθμό – όπως και έγινε – αλλά δεν θα με ολοκλήρωνε στη δουλειά μου, γιατί σε βάθος χρόνου θα με απομάκρυνε από το αντικείμενό μου και θα με οδηγούσε σε ανάληψη πιο διοικητικών καθηκόντων και ενδεχομένως λιγότερο επί του αντικειμένου μου. Αυτό που έχει σημασία για εμένα είναι η γνωσιακή εξέλιξη και η δυνατότητα παρακολούθησης της αγοράς στην οποία κινούμαι για να μπορώ να διαφοροποιούμαι και να εξελίσσομαι. Αν η επαγγελματική μου ανάπτυξη μπορούσε να μπει σε ένα σχήμα αυτό θα ήταν ελικοειδές για να δείχνει την κυκλική εξελισσόμενη κίνηση (όχι κύκλος που κλείνει στο ίδιο σημείο με αυτό που ξεκίνησε αλλά μένει ανοιχτός και σε κίνηση) με διαγώνια προς τα πάνω κίνηση για να απεικονίζει την εξέλιξη.