TITLzoe.cournia

Η Ζωή Κούρνια σε 4 ερωτήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιμόρφωση, Νέα

Από τις 25/9 θα παρουσιάζουμε, μέσα από το blog του Men On Top, τις ξεχωριστές γυναίκες που επιλέχθηκαν ως ομιλήτριες, μέντορες και trainers για την πρωτοβουλία "Leave A Legacy", ένα event της Mastercard και του Men On Top, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 20/10/2018, στο Ωδείο Αθηνών. Μπες στο “Leave A Legacy” για να μάθεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και τις παράλληλες δράσεις και δήλωσε τη συμμετοχή σου!


Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσες να πεις για τη Ζωή Κούρνια είναι ότι διαλέγει εύκολους δρόμους. Ίσως γι’ αυτό να είναι σήμερα Ερευνήτρια Γ' στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, όπου εργάζεται πάνω σε σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων, συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και προσομοιώσεις βιομορίων. Η Ζωή αποφοίτησε από το Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στην Υπολογιστική Βιοφυσική (ναι!) στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 2006. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, πάνω στο σχεδιασμό φαρμάκων μέσω υπολογιστή, ενώ το 2009 έγινε Λέκτορας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Τα τελευταία χρόνια έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και υποτροφίες, ενώ πλέον διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία» του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κι αν όλα αυτά δε σου φαίνονται αρκετά, σημείωσε ότι η Ζωή είναι επίσης ιδρύτρια της startup Ingredio, δημιουργού μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή γρήγορα και αξιόπιστα για την πιθανή επικινδυνότητα των χημικών συστατικών σε καλλυντικά και τρόφιμα. Στο Leave A Legacy της 20/10, θα μας μιλήσει για το πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να εξελιχθεί επαγγελματικά στο χώρο της τεχνολογίας και γιατί (και πώς) η ίδια κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά. Ως τότε, γνώρισέ την καλύτερα μέσα από 4 ερωτήσεις που απάντησε για το blog του Men On Top. 

Ποια συμβουλή θα έδινες σε μια νέα γυναίκα που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική της διαδρομή;

Το πιο μεγάλο «μυστικό» της επαγγελματικής επιτυχίας είναι να υπάρχει ένας καλά καθορισμένος στόχος και πολύς ενθουσιασμός. Η εύρεση αυτού του στόχου είναι το πρώτο πιο σημαντικό βήμα για την επίτευξή του. Η επιλογή του επαγγελματικού στόχου μας πρέπει να γίνεται πάντα με βάση τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας, τις φιλοδοξίες μας αλλά και τις ικανότητες μας. Στη συνέχεια θα πρέπει να φτιάξουμε ένα καλά δομημένο πλάνο για να αναπτύξουμε τις δεξιότητες που απαιτούνται και να «χτίσουμε» το βιογραφικό μας προς αυτό το στόχο. Για παράδειγμα, ο δικός μου στόχος ήταν να γυρίσω στην Ελλάδα ως Ερευνήτρια ή Καθηγήτρια Πανεπιστημίου. Έτσι μετά τις σπουδές μου φρόντισα να εργαστώ πολύ μεθοδικά σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με αποτέλεσμα να έχω σημαντικές δημοσιεύσεις, αλλά ταυτόχρονα ανέπτυξα το επιστημονικό δίκτυο μου στην Ελλάδα δίνοντας ομιλίες τα καλοκαίρια στα Πανεπιστήμια της χώρας, συγγράφοντας κοινές ερευνητικές προτάσεις με Έλληνες Ερευνητές, και λαμβάνοντας μέρος σε συνέδρια ώστε να γίνει γνωστό το έργο μου.

Θυμάσαι κάποια στιγμή της επαγγελματικής σου ζωής για την οποία είσαι ιδιαίτερα περήφανη; Ποια ήταν τα δικά σου βήματα ή χαρακτηριστικά που πιστεύεις ότι οδήγησαν σε αυτήν;

Μια σημαντική διάκριση με την οποία τιμήθηκα πριν 2 χρόνια ήταν το ευρωπαϊκό βραβείο "PRACE Ada Lovelace". Η βράβευση αυτή είναι μεγάλη τιμή για μένα και για τη χώρα, γιατί αναγνωρίζεται η ελληνική προσπάθεια και το ελληνικό ερευνητικό έργο. Είναι η πρώτη φορά που απονεμήθηκε αυτό το βραβείο, το οποίο τιμά γυναίκες με σημαντική συνεισφορά στην έρευνα. Η βράβευση αυτή είχε μεγάλη απήχηση στην Ελλάδα και αποτέλεσε το αντικείμενο πολυάριθμων άρθρων και συνεντεύξεων που παρουσιάστηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και στην τηλεόραση.

Μέσω της δημοσιότητας που έλαβε η βράβευση μπόρεσα να επικοινωνήσω με τους δημοσιογράφους και να συμβάλλω στην αναγνώριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Το βραβείο βοήθησε επίσης να αυξηθεί η προβολή της Έρευνας στο ευρύ κοινό, και να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η έρευνα για την ανάπτυξη προϊόντων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Ελπίζω ότι μπορώ να είμαι ένα πρότυπο για τους νέους ανθρώπους δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων μέσα από μια καριέρα στην επιστήμη. Και ελπίζω επίσης με αυτό να μπόρεσα να εμπνεύσω κι άλλες Ελληνίδες ερευνήτριες σ' αυτό τον τομέα.

Τα βήματα που με οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία πιστεύω πως ήταν η σκληρή δουλειά, ο μεγάλος ενθουσιασμός μου για την έρευνα και η επικέντρωσή μου στους ερευνητικούς μου στόχους, η ανοχή στην αποτυχία και την κριτική, η ομαδική εργασία και η αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα.

Πως μπορεί μια γυναίκα να μπει, να επιβιώσει και να εξελιχθεί μέσα σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον, όπως η πολιτική ή η τεχνολογία;

Θα έλεγα πως η επιστήμη, η πολιτική, η τεχνολογία δεν έχουν φύλο και πως κάθε γυναίκα πρέπει να επιμείνει στην κατεύθυνση που έχει επιλέξει. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και προχωράς με ενθουσιασμό, θα πετύχεις αναμφίβολα. Η επαγγελματική καταξίωση και η κατάκτηση των στόχων απαιτούν σκληρή δουλειά και ανεκτικότητα σε διαρκείς δυσκολίες, κριτική και περιστασιακή αποτυχία, Ποτέ δεν αντιμετώπισα δυσκολία επειδή είμαι γυναίκα και πιστεύω πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πάντα ήμουν πολύ προσηλωμένη στο στόχο μου, τόσο που κανένας δε μπορούσε να με σταματήσει! H μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες πιστεύω πως δεν είναι το ανδροκρατούμενο περιβάλλον αλλά το ότι στην αρχή ή στη μέση της καριέρας τους οι γυναίκες κάνουν οικογένεια και αφιερώνουν στα παιδιά τους σημαντικό μέρος του χρόνου τους. Μετά την απομάκρυνση από την εργασία, είναι δύσκολο σε μια γυναίκα να επανέλθει, γιατί ο επαγγελματικός στίβος εξελίσσεται συνεχώς κι αν διακόψεις για μεγάλο διάστημα, είναι πιθανό να μην μπορείς να επιστρέψεις στους ίδιους ρυθμούς. Πρέπει επομένως να προβλέπονται ειδικές συνθήκες από την Πολιτεία και τον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίες θα αποσκοπούν στην επανένταξη των γυναικών στην εργασία μετά τη δημιουργία οικογένειας. Επιπρόσθετα, μεγάλο ρόλο παίζει η επιλογή ενός συντρόφου ο οποίος θα μοιράζεται τις υποχρεώσεις και θα δρα υποστηρικτικά στην καριέρα της συντρόφου του.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σου όνειρο για το μέλλον;

Είμαι ερευνήτρια-χημικός και εργάζομαι σε σχεδιασμό φαρμάκων κατά του καρκίνου. Το όνειρό μου είναι να κατασκευάσουμε ελληνικά αντικαρκινικά φάρμακα και να συμβάλλω έτσι με την έρευνά μου στη βελτίωση της υγείας χιλιάδων ανθρώπων στον κόσμο.