TITLpolish.STBC

Από την Πολωνία στην Ελλάδα: δύο εγχειρήματα για την έμφυλη ισότητα!

Κατηγορίες: Νέα, Στον Κόσμο, Συνεργασίες

Τι συμβαίνει όταν εμπνευσμένες πρωτοβουλίες που έχουν σκοπό να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν για ζητήματα έμφυλης ισότητας πραγματοποιούνται για να επιφέρουν μια θετική αλλαγή εντός της κοινότητάς τους; Ποιος είναι ο αντίκτυπος τέτοιων δράσεων;

Μέσω του Small Grants Scheme του προγράμματος Stronger Together του British Council, 30 άτομα από 6 διαφορετικές χώρες βρήκαν την αφορμή αλλά και την ευκαιρία για να σχεδιάσουν, να οργανώσουν, και να υλοποιήσουν 11 ξεχωριστές πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων.

Τα επόμενα δύο πρότζεκτ που σας παρουσιάζουμε, έλαβαν χώρα στην Πολωνία!


Εργαστήρια για Δικηγόρους, για νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την άμβλωση στην Πολωνία.

Το εργαστήριο αφορούσε στην επιμόρφωση δικηγόρων σε νομικά ζητήματα που σχετίζονται με την άμβλωση στη χώρα, και συγκεκριμένα στην εκπροσώπηση ατόμων που παρενοχλούνται στην Πολωνία επειδή είχαν κάνει στο παρελθόν ή σκοπεύουν να κάνουν άμβλωση, καθώς επίσης και ακτιβιστών που υποστηρίζουν τέτοιες υποθέσεις.

Σε μια χώρα, η οποία τηρεί ένα από τα πιο περιοριστικά νομικά καθεστώτα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην άμβλωση, έγκυες γυναίκες διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων ανακρίνεται και διώκεται για τη συμμετοχή του σε τέτοιες διαδικασίες. Η σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών είναι τεράστια, καθώς αυτά τα άτομα συχνά αγωνίζονται για να αποκτήσουν πρόσβαση σε επαρκή νομική υποστήριξη λόγω της περιορισμένης γνώσης των δικηγόρων σχετικά με τους κανονισμούς που αφορούν στις αμβλώσεις.

Με το πέρας της δράσης, τα άτομα που συμμετείχαν έλαβαν το υλικό που μοιράστηκε στα εργαστήρια, μαζί με πολύτιμα εργαλεία για την εκπροσώπηση σε υποθέσεις άμβλωσης. Ωστόσο, αυτό το εγχείρημα δεν σταματά εδώ. Όπως λένε και οι ίδιες οι οργανώτριες, Κatarzyna Szwed, Sabrina Mana-Walasek, Aleksandra Kosiorek, «Παραμένουμε πιστές στην εκπαίδευση δικηγόρων και στην παροχή υποστήριξης σε άτομα που παρενοχλούνται εξαιτίας της απάνθρωπης πολωνικής νομοθεσίας. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε ενεργά στις αλλαγές που θα μετασχηματίσουν τη χώρα μας».

Τις βρίσκετε εδώ


Το φύλο στην ποπ κουλτούρα: Αναλύοντας τα μοτίβα ανισότητας και την επιβλαβή εκπροσώπηση των γυναικών σε blockbuster ταινίες

Η πρωτοβουλία αυτή περιελάμβανε συζήτηση & προβολή της ταινίας Twilight, με σκοπό να μάθουν οι θεατές να παρατηρούν και να αναλύουν τα μοτίβα έμφυλης ανισότητας σε ταινίες που κατακλύζουν την τηλεόραση, τις streaming πλατφόρμες, και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με αυτό το πρότζεκτ, θέλουμε να προωθήσουμε την ιδέα πως το φύλο είναι παρόν σε όλες τις μορφές της τέχνης και των μέσων, χρησιμοποιώντας φωνές επαγγελματιών, θεωρητικών, μαθητών και ειδικών.

Κεντρικός στόχος της δράσης είναι να τονίσει πόσο παρόν είναι το φύλο σε οποιοδήποτε είδος κουλτούρας και μέσου που καταναλώνουμε. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που αφορά ειδικά την ποπ κουλτούρα, η οποία διαμορφώνει έντονα τις απόψεις μας για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε καθημερινή βάση.

Η αίθουσα προβολής ήταν γεμάτη, με μέλη του κοινού να σχολιάζουν πως, παρόλο που είχαν δει την ταινία πολλές φορές, η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε τα βοήθησε να δουν πολλά πράγματα που προηγουμένως περνούσαν απαρατήρητα. Ο αντίκτυπος της δράσης έδωσε το κίνητρο στις Patrycja Obszarska, Gabriela Kwiatek, Wanessa Lassak και Anna Kasperska, να συνεχίσουν το project με περισσότερους καλεσμένους/ες και διαφορετικές ταινίες: «Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά δεν μαθαίνει πώς να παρατηρεί τα μοτίβα ανισότητας και να αναγνωρίζει την επιβλαβή αναπαράσταση των γυναικών σε ταινίες που διαμορφώνουν γενιές και είναι εξαιρετικά δημοφιλείς παγκοσμίως».


Βρίσκεις όλες τις πρωτοβουλίες του
Small Grants Scheme του Stronger Together | Leadership for Gender Equality εδώ.