TITLmarkus-winkler-97Ncs6x3NTg-unsplash

5 πράγματα που δεν ξέραμε για την ισότητα στην Νορβηγία

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Mentoring, Νέα, Στον Κόσμο

Αλλά τα μάθαμε από την έρευνά μας και το πρόσφατο ταξίδι μας εκεί.

Γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια

Από το 2003 που ισχύει το μέτρο των ποσοστώσεων κατά φύλο για τα μη εκτελεστικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών στη Νορβηγία, έχουν αναπτυχθεί αρκετά προγράμματα για την επιμόρφωση και προετοιμασία γυναικών που θέλουν να καταλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις σε Δ.Σ. εταιρειών. Δύο από τα μεγαλύτερα είναι το Female Future, το οποίο υλοποιείται από τον NHO και έχει βραβευτεί ως καλή πρακτική από τον ΟΗΕ, και το SHE leads, που εκπαιδεύει 25 γυναίκες στελέχη κάθε χρόνο, και υλοποιείται από τον οργανισμό SHE. Οι εκπρόσωποι και των δύο προγραμμάτων, με τις οποίες συζητήσαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη χώρα, υπογράμμισαν τη σημασία του mentoring τόσο για τη δικτύωση όσο και την ενδυνάμωση των επαγγελματιών που παίρνουν μέρος σε αυτά.

Ποσοστώσεις

Περίπου 20 χρόνια μετά από την επιβολή των ποσοστώσεων στη Νορβηγία, το ερευνητικό ινστιτούτο CORE που υλοποιεί πολλές έρευνες σε σχέση με την έμφυλη ισότητα στις επιχειρήσεις και τη δημόσια ζωή, αναφέρει ότι το μέτρο αυτό δεν έχει φέρει ιδιαίτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις CEO. Ναι μεν οι γυναίκες σε θέσεις CEO αυξάνονται όσο περνούν τα χρόνια, όμως η πρόοδος αυτή είναι αρκετά αργή και δεν ακολουθεί σε καμία περίπτωση την πρόοδο που έχει γίνει στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.

Λογοδοσία για την ισότητα

Μέχρι την 1η Ιουλίου και για πρώτη φορά φέτος, οι νορβηγικές εταιρείες με πάνω από 50 άτομα προσωπικό είναι πλέον υποχρεωμένες να υποβάλουν μια αναφορά (το λεγόμενο ARP) σε σχέση με την έμφυλη ισότητα που επικρατεί στο εσωτερικό του οργανισμού τους. Το ARP προκύπτει από τη Νορβηγική νομοθεσία σε σχέση με την Αρχή της μη διάκρισης και αφορά τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Διαφορετικότητα και συμπερίληψη

Παρότι η Νορβηγία είναι μικρή χώρα, υπάρχουν αρκετοί οργανισμοί που υλοποιούν προγράμματα Diversity & Inclusion για επιχειρήσεις εκεί. Όπως μας εξήγησε η Chisom Udeze και ο Javad Mushtaq που τρέχουν δύο από αυτά, παρότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα θέματα της έμφυλης ισότητας εκεί, παρόλ’ αυτά τα άτομα που βρίσκονται στις ανώτατες θέσεις των επιχειρήσεων στη Νορβηγία, άνδρες και γυναίκες, παραμένουν πολύ «ίδια» σε ό,τι αφορά το κοινωνικό-οικονομικό τους υπόβαθρο, τη φυλή, την εθνοτική τους προέλευση και την ηλικία τους. Και οι δύο έχουν βάλει στόχο να συμβάλουν στο να αλλάξει αυτό.

Κορίτσια στην τεχνολογία

Ο ΝΗΟ, ο μεγαλύτερος ίσως σύνδεσμος εργοδοτών στη Νορβηγία, υλοποιεί συστηματικά ένα roadshow, με τίτλο Girls in Tech και στόχο να φέρει πιο κοντά τα έφηβα κορίτσια (και τις μαμάδες τους!) στα επαγγέλματα τεχνολογίας. Πριν έρθει η στιγμή οι μαθήτριες να συμπληρώσουν το αντίστοιχο «μηχανογραφικό» τους, οι μέντορες του προγράμματος -καταξιωμένες επαγγελματίες από το χώρο της πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών, της ψηφιακής επικοινωνίας- επισκέπτονται την πόλη τους και απαντούν στις απορίες τους για το πώς είναι η δουλειά τους, ποιες είναι οι απαιτήσεις και οι προοπτικές της και γιατί καλά θα κάνουν οι γονείς των κοριτσιών να μην περιορίζονται από τα στερεότυπα όταν προσπαθούν να συμβουλέψουν τα παιδιά τους για τις μελλοντικές επαγγελματικές τους επιλογές. Κάτι σαν mentoring στο δρόμο -για μικρές και για μεγάλες μαζί!