TITLaziz-acharki-Bl-azXExvOs-unsplash

Πόσες ευκαιρίες έχουν οι γυναίκες στην Ελλάδα;

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιχειρηματικότητα, Έρευνες, Νέα, Στον Κόσμο

Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύτηκε το Female Opportunity Index 2020/21, ο Δείκτης Γυναικείων Ευκαιριών, θα λέγαμε: μια έκθεση που μελετά την πρόοδο που σημειώνεται, σε 100 χώρες, σε θέματα έμφυλης ισότητας όπως η γυναικεία ηγεσία στις κυβερνήσεις, το εταιρικό περιβάλλον, τα πεδία STEM (Επιστήμης, Τεχνολογίας, Μηχανολογίας και Μαθηματικών) και την επιχειρηματικότητα, όπως επίσης και καταλύτες της επιτυχίας των γυναικών, όπως είναι η πρόσβαση στην εκπαίδευση και οι άδειες γονεϊκότητας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την ψηφιακή τράπεζα Ν26, με στόχο και να αποκαλύψει τις ανισότητες που υπάρχουν ακόμα σε όλα τα παραπάνω πεδία, αλλά και τα επιτεύγματα καθημερινών γυναικών, κατά τη διάρκεια αυτής της αδιανόητης χρονιάς που πλησιάζει στο τέλος της. Και, στην κορυφή της λίστας στην οποία κατατάσσονται οι χώρες ανάλογα με τη βαθμολογία τους, βρίσκεται -όχι απροσδόκητα, βέβαια- η Νορβηγία, που συγκεντρώνει υψηλές επιδόσεις στην πολιτική εκπροσώπηση, την ηγεσία στο εταιρικό περιβάλλον αλλά και τη νομοθεσία. Στην δεύτερη και την τρίτη θέση βρίσκονται η Φινλανδία και η Ισλανδία, αντίστοιχα.

Για την κατάρτιση της έκθεσης επιλέχθηκαν 100 χώρες απ' όλο τον κόσμο και όλες τις ηπείρους, οι οποίες βρίσκονταν σε συγκρίσιμα επίπεδα συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας. Κάθε χώρα αξιολογήθηκε, στη συνέχεια, με βάση κριτήρια όπως:

  • πόσα χρόνια έχει κυβερνηθεί από γυναίκα από το 1970 και μετά
  • πόσες θέσεις καταλαμβάνονται από γυναίκες στο εθνικό της κοινοβούλιο
  • πόσες γυναίκες κατέχουν διευθυντικές θέσεις στις εταιρείες της
  • πόσες γυναίκες επιχειρούν και υπό ποιες συνθήκες
  • πόσες γυναίκες σπουδάζουν και εργάζονται στα, παραδοσιακά ανδροκρατούμενα, πεδία STEM
  • πού κυμαίνεται το έμφυλο μισθολογικό της χάσμα
  • πόσο εύκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση απολαμβάνουν οι γυναίκες
  • τι ορίζουν οι νόμοι της για το διαζύγιο και τις διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον
  • πόσες ημέρες άδειας γονεϊκότητας δικαιούνται οι εργαζόμενες μητέρες

Η λίστα κατάταξης διαμορφώθηκε με βάση όλα τα παραπάνω κριτήρια και κατέδειξε πως όλες οι χώρες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, έχουν περιθώρια βελτίωσης σε επιμέρους ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση των γυναικών σε ίσες ευκαιρίες.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 54η θέση της κατάταξης, σημειώνοντας τις χαμηλότερες βαθμολογίες της στα δύο κριτήρια πολιτικής εκπροσώπησης αλλά και στο μισθολογικό χάσμα. Η αναλυτική βαθμολογία της χώρας μας φαίνεται και στο παρακάτω απόσπασμα του πίνακα.

Αλλά ας επιστρέψουμε στην κορυφή της κατάταξης: στο έργο "Gender equality in the corporate world: what can we learn from Norway and Iceland about empowering women in business" που ξεκίνησε, πριν από μερικές εβδομάδες, να υλοποιεί το Women On Top, θα επιχειρήσουμε να καταλάβουμε και να καταγράψουμε τα στοιχεία που έχουν βοηθήσει τη Νορβηγία και την Ισλανδία να βρίσκονται στην κορυφή όλων των λιστών που αφορούν την έμφυλη ισότητα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε μια εργαλειοθήκη που θα μποορύν να αξιοποιήσουν ελληνικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες ισότητας και συμπερίληψης στο οικοσύστημά μας εδώ. Το έργο αυτό εντάσσεται στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης διμερών σχέσεων που χρηματοδοτείται από τα EEA Grants, στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Business Innovation, με διαχειριστή επιχορήγησης το Innovation Norway Europe. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την The Norwegian Embassy in Athens, Greece, για την πολύτιμη υποστήριξή τους και φυσικά τους εταίρους μας από τη Νορβηγία, Kvinner i Business και Confederation of Norwegian Enterprise. Μείνετε συντονισμένες και συντονισμένοι για τις ενημερώσεις μας σχετικά με την πορεία του προγράμματος!