CAPTAlpha Bank Women On Board Conference Ani Filipova Stella Kazdagli / Thalia Galanopoulou

Η έναρξη του European Women On Boards στην Ελλάδα

Κατηγορίες: Νέα, Συνεργασίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2/11 από το Women On Top η εκδήλωση έναρξης του ελληνικού chapter του οργανισμού European Women On Boards, με την υποστήριξη της Alpha Bank.

Στην εκδήλωση, που έλαβαν χώρα στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για τις συνθήκες εκπροσώπησης των γυναικών στα εκτελεστικά και μη εκτελεστικά συμβούλια των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς και για το πώς έχει εξελιχθεί, διαχρονικά, η ποικιλομορφία στη σύσταση των συμβουλίων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι Έλενα Στυλιανού, Managing Partner RSM Greece, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Senior Researcher Hellenic Observatory for Corporate Governance και Πέτρος Μίχος, Founder Searchlight Partners, ανέλυσαν επίσης την επίδραση του νόμου 4706/20 για τις ποσοστώσεις στα Δ.Σ., καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία αναμένεται μέσα στον επόμενο μήνα να ανεβάσει το στόχο της έμφυλης ποσόστωσης στο 40%.

Επίσης, οι Ani Filipova, Επενδύτρια, Σύμβουλος και Μέλος Δ.Σ., Έλλη Ανδριοπούλου, Μέλος Δ.Σ. Alpha Bank, Μυρτώ Παπαθάνου, Partner Metavallon VC, Μέλος Δ.Σ. Thrace Group, Ράνια Αικατερινάρη, μη εκτελεστική διευθύντρια σε εισηγμένες εταιρείες, και Μαρία Γεώργαλου, Μέλος Δ.Σ. Ομίλου Φουρλής, μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής τους αλλά και τις αρμοδιότητες και τις προκλήσεις του ρόλου τους.

Ο Βασίλης Ψάλτης, CEO του Ομίλου Alpha Bank, κατά τον χαιρετισμό του, δήλωσε: «Για εμάς στην Alpha Bank, η υποστήριξη αυτής της κοινής δράσης συνιστά έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα ευθύνης για την έμπρακτη υποστήριξη της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης στην κουλτούρα λειτουργίας μας και βεβαίως σε κάθε πτυχή της εταιρικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας. Οι εταιρείες που ασπάζονται τη διαφορετικότητα είναι πιο επιτυχημένες και είναι πιο κοντά στις εξελίξεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Μόνο με την αποδοχή της διαφορετικότητας, κάθε σύνολο αξιοποιεί τις ικανότητες των μελών του προς όφελος της κοινής προσπάθειας, και κάθε άτομο μπορεί να εκπληρώσει τους στόχους και τις προσδοκίες του. Στην κατεύθυνση αυτή, οι πρωτοβουλίες των Women on Top Greece και European Women on Boards συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση όλων και δημιουργούν ένα πλαίσιο αναφοράς για την ισότητα των φύλων. Σε αυτή την προσπάθεια, η Alpha Bank είναι και θα συνεχίσει να είναι φυσικός σύμμαχος».

Η Kristen Anderson, CEO του European Women On Boards και προσκεκλημένη ομιλήτρια, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως European Women on Boards χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη νέα μας συνεργασία με το Women on Top και την υποστήριξη της Alpha Bank. Η ημερίδα σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για την εκπροσώπηση των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια/εκτελεστικά επίπεδα στην Ελλάδα ήταν συναρπαστική, καθώς οι συμμετέχουσες μοιράστηκαν την πρακτική τους εμπειρία, με κεντρικό συμπέρασμα το ότι, για να γίνουμε αποτελεσματικά μέλη ενός διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να έχουμε την προθυμία να μάθουμε, αλλά και το πάθος να προσθέσουμε αντίκτυπο και αξία».

«Προβληματιζόμαστε πάντα όταν ακούμε ότι ‘δεν υπάρχουν γυναίκες με την κατάλληλη εμπειρία ή τις δεξιότητες’ για να αναλάβουν ηγετικές θέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς και γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μας δίνεται η ευκαιρία, μέσα από τη συνεργασία μας με το EWOB, να συνεισφέρουμε τόσο στο να πολλαπλαστιαστεί ο αριθμός των γυναικών αυτών όσο και στο να αναδειχθούν καλύτερα εκείνες που ήδη υπάρχουν» δήλωσε η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια του Women On Top. «Στόχος μας είναι να συμβάλουμε με τη σειρά μας στην προώθηση του οράματος για ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και στην Ελλάδα».

Σχετικά με το European Women On Boards
To EWOB είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει δημιουργηθεί για να προωθήσει την έμφυλη ισότητα και ποικιλομορφία στην εταιρική ηγεσία, σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από τις διακρατικές ανταλλαγές και τη δικτύωση, το EWOB έχει ως αποστολή του να δημιουργήσει μια δεξαμενή 1000 γυναικών που είναι έτοιμες να αναλάβουν θέσεις στο C-suite ή στο Διοικητικό Συμβούλιο επιχειρήσεων και οργανισμών. Επίσης, παράγει έρευνα και αναφορές που δίνουν την πλήρη εικόνα των συνθηκών έμφυλης ισότητας που επικρατούν σε περισσότερες από 600 εισηγμένες εταιρείες στην Ευρώπη και τεκμηριώνουν την ανάγκη για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Συνεισφέρει ενεργά στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για την έμφυλη ισότητα στις επιχειρήσεις και χτίζει συνεργασίες με οργανισμούς που μοιράζονται τη φιλοσοφία του σε όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο. Στόχος των συνεργασιών αυτών είναι να επιταχυνθεί η αλλαγή, σε εθνικό επίπεδο, και να δημιουργηθεί μια συμπεριληπτική κοινότητα ηγετιδών από όλη την Ευρώπη.

Σχετικά με το Women On Top
Το Women On Top είναι ένας οργανισμός με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία. Ιδρύθηκε το 2012 και από τότε έχει δημιουργήσει και παρακολουθήσει πάνω από 1500 συνεργασίες mentoring και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 2300 άνεργες, μισθωτές και αυτοαπασχολούμενες γυναίκες σε σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης, προσφέροντας ταυτόχρονα και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά όσων από αυτές είναι μητέρες. Μέσα από την πρωτοβουλία Women On Top in Business, παρέχει εκπαίδευση, συμβουλευτική και υπηρεσίες διαχείρισης έργου σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να κάνουν πράξη την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσα από την ενίσχυση της ποικιλομορφίας και της ισορροπίας επαγγελματικής/προσωπικής ζωής για τους εργαζομένους τους. Τέλος, έχει αναπτύξει μία ευρεία πλατφόρμα επικοινωνίας και παραγωγής περιεχομένου, με στόχο το χτίσιμο δυναμικών κοινοτήτων γύρω από το στόχο της έμφυλης ισότητας, την προώθηση θετικών και ισχυρών γυναικείων προτύπων, αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και των δομών λήψης αποφάσεων για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, ακόμα και σήμερα, οι γυναίκες στην ισότιμη συμμετοχή τους στη δημόσια ζωή.