TITLIsotita-Sumperilipsi_Featured

Τι μάθαμε από τη Νορβηγία και την Ισλανδία για την ισότητα στις επιχειρήσεις

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Mentoring, Έρευνες, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νέα, Στον Κόσμο

Από τον Ιανουάριο του 2021 στο Women On Top παρακολουθούμε στενά τις μακροχρόνιες προσπάθειες και προόδους της Νορβηγίας και της Ισλανδίας στο ζήτημα του έμφυλου χάσματος στην εργασία. Η έρευνά μας αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “Gender equality in the corporate world: what can we learn from Norway and Iceland about empowering women in business”, μέσα από το οποίο επιχειρούμε να καταλάβουμε και να καταγράψουμε τις πρακτικές και τις μεθόδους που βοήθησαν τη Νορβηγία και την Ισλανδία να βρίσκονται σταθερά στην κορυφή της κατάταξης για την έμφυλη ισότητα στην Ευρώπη. Στόχος μας να δημιουργήσουμε μια εργαλειοθήκη που θα μπορούν να αξιοποιήσουν ελληνικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες ισότητας και συμπερίληψης στο οικοσύστημά μας εδώ.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το εγχειρίδιο που μπορείτε να βρείτε εδώ και το οποίο αποτελεί την αποτύπωση των βασικότερων εργαλείων που αναδύθηκαν από την έρευνά μας. Στις 5 ενότητες που το απαρτίζουν θα βρείτε τα σημεία-κλειδιά που καθόρισαν την εντυπωσιακή πρόοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών, στα θέματα της ισότητας, κατά τις τελευταίες 4 δεκαετίες, καθώς και ιδέες, πρακτικές και παραδείγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των σημείων αυτών στην ελληνική πραγματικότητα.

Ο οδηγός απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών και ιδιαίτερα σε όσους και όσες κατέχουν θέσεις (μικρής ή μεγάλης) ευθύνης, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις πολιτικές και την κουλτούρα των εταιρειών στις οποίες εργάζονται ή/και υλοποιούν σχέδια ισότητας, πολιτικές διαφορετικότητας και συμπερίληψης και θετικές δράσεις που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των γυναικών ή άλλων υποεκπροσωπούμενων ομάδων. Διαβάζεται από την αρχή ως το τέλος ή ανά αυτοτελές κεφάλαιο και είναι σχεδιασμένος όχι για να υποκαταστήσει ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο για την κατάρτιση σχεδίων ισότητας, αλλά για να τεκμηριώσει καλές πρακτικές, να προσφέρει έμπνευση και να λειτουργήσει ως ένας οδικός χάρτης για ηγέτες και ηγέτιδες που θέλουν να συμβάλουν στη δημιουργία πιο ισότιμων, προοδευτικών και υπεύθυνων οργανισμών.

Ο οδηγός ππαρουσιάστηκε ήδη, στις αρχές Δεκεμβρίου, σε ένα κλειστό workshop όπου συμμετείχαν 14 business leaders από εταιρείες διαφορετικών μεγεθών και κλάδων, και θα αποτελέσει τη βάση των πάνελ και των εργαστηρίων που θα συνθέσουν τη φετινή Ημερίδα Women On Top in Business, στις 23 Φεβρουαρίου 2022 -περισσότερες λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν σύντομα!

Αν θέλετε να ενημερωθείτε μόλις ανοίξει η πλατφόρμα δήλωσης συμμετοχών για την Ημερίδα WoT in Business, μπορείτε να γραφτείτε στο newsletter του οργανισμού εδώ. Αν σας ενδιαφέρει να υποστηρίξετε ως χορηγός αυτή τη διοργάνωση, μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση info@womenontop.gr. Το ίδιο και αν θα θέλατε να διοργανώσουμε μία κλειστή συζήτηση ή workshop για τη δική σας εταιρεία, πάνω στα ευρήματα της έρευνας και του οδηγού “Gender equality in the corporate world".


Το έργο “Gender equality in the corporate world: what can we learn from Norway and Iceland about empowering women in business” υλοποιείται από το WoT και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης διμερών σχέσεων που χρηματοδοτούνται από τα EEA Grants στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Business Innovation, με δια- χειριστή επιχορήγησης το Innovation Norway. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την The Norwegian Embassy in Athens, Greece, για την πολύτιμη υποστήριξή τους και φυσικά τους εταίρους μας από τη Νορβηγία, Kvinner i Business και Confederation of Norwegian Enterprises, και από την Ισλανδία The Association of Women Business Leaders in Iceland.