Ημερομηνία: Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021
Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Έρευνες, Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, Νέα, Στον ΚόσμοΕκτός από τον Ευρωπαϊκό Δείκτη για την Ισότητα των Φύλων, δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ένας ακόμα Δείκτης, με τίτλο Women, Peace, and Security (WPS) Index και παγκόσμια εμβέλεια. Ο WPS, που δημοσιεύεται φέτος για 3η χρονιά, αξιολογεί 170 χώρες σε τρεις διαστάσεις έμφυλης ισότητας: τη συμπερίληψη, τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια. Κι επειδή τα όριά του ξεπερνούν εκείνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αποτελέσματα της κατάταξης στην οποία καταλήγει εμφανίζονται αρκετά διαφορετικά.
Στην κορυφή της λίστας, όπως συμβαίνει πολύ συχνά με τους διεθνείς δείκτες έμφυλης ισότητας, βρίσκεται η Νορβηγία, ακολουθούμενη από την Φινλανδία και την Ισλανδία. Μέχρι να φτάσουμε στο Νο 7 της κατάταξης, έχουμε τελειώσει με τις σκανδιναβικές χώρες, των οποίων οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 0.922 για τη Νορβηγία, μέχρι 0.895 για τη Σουηδία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 45η θέση της λίστας, με βαθμολογία 0.792 (τελευταία στην κατάταξη του γκρουπ των ανεπτυγμένων χωρών -μας θυμίζει κάτι αυτό;), ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Συρία με 0.375 και το Αφγανιστάν με 0.278.
Για να ξαναγυρίσουμε, όμως, στην κορυφή. Γιατί η Νορβηγία, η Ισλανδία και γενικότερα οι σκανδιναβικές χώρες τα πηγαίνουν παραδοσιακά τόσο καλά; Ακόμα και μέσα στο γκρουπ των ανεπτυγμένων χωρών, οι επιδόσεις τους ξεφεύγουν σημαντικά από το μέσο όρο. Η απάντηση, υποστηρίζουν οι συγγραφείς της έρευνας (που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας και υλοποιείται από το PRIO Center on Gender, Peace & Security και το Georgetown University) συνδέεται, κατά βάση, με τους εξής παράγοντες:
- Τη διευκόλυνση της συμμετοχής ανδρών και γυναικών στην αγορά εργασίας
- Τις εδραιωμένες πολιτικές σε σχέση με τις άδειες γονεϊκότητας (για άνδρες και γυναίκες) και την κρατική στήριξη των οικογενειών σε σχέση με τη φύλαξη των παιδιών
Από την άλλη, ακόμα και οι χώρες αυτές έχουν δρόμο να διανύσουν για να φτάσουν στην απόλυτη ισότητα. Όπως διευκρινίζεται στην αναφορά του WPS Index, χάσματα παραμένουν στις αμοιβές, στην εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στο εταιρικό περιβάλλον, στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, στη μεταχείριση των γυναικών από εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες. Οι περιοχές εστίασης που προτείνει η ερευνητική ομάδα γι’ αυτές και άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι η καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας, η διεύρυνση της πρόσβασης σε οικονομικές ευκαιρίες, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η εκπροσώπηση των γυναικών στον αθλητισμό.
*Τους τελευταίους μήνες στο Women On Top παρακολουθούμε στενά τις προσπάθειες της Νορβηγίας και της Ισλανδίας να αντιμετωπίσουν το έμφυλο χάσμα στην εργασία (που επιδεινώνεται από την πανδημία), στο πλαίσιο του έργου “Gender equality in the corporate world: what can we learn from Norway and Iceland about empowering women in business”. Μέσα από το έργο αυτό θα επιχειρήσουμε να καταλάβουμε και να καταγράψουμε τα στοιχεία που βοήθησαν να βρεθούν η Νορβηγία και η Ισλανδία στην κορυφή της κατάταξης για την έμφυλη ισότητα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε μια εργαλειοθήκη που θα μπορούν να αξιοποιήσουν ελληνικές επιχειρήσεις για να βελτιώσουν τους δείκτες ισότητας και συμπερίληψης στο οικοσύστημά μας εδώ. Το έργο υλοποιείται από το WoT και εντάσσεται στις πρωτοβουλίες ανάπτυξης διμερών σχέσεων που χρηματοδοτείται από τα EEA and Norway Grants στο πλαίσιο του προγράμματος Greek Business Innovation, με διαχειριστή επιχορήγησης το Innovation Norway Europe. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την The Norwegian Embassy in Athens, Greece, για την πολύτιμη υποστήριξή τους και φυσικά τους εταίρους μας από τη Νορβηγία, Kvinner i Business και Confederation of Norwegian Enterprise, και από την Ισλανδία, Reykjavik University, University of Iceland και The Association of Women Business Leaders in Iceland.