TITLnational-cancer-institute-vbuR2q56EZM-unsplash

Η αλφαβήτα της καραντίνας

Κατηγορίες: Diversity & Inclusion, Επιχειρηματικότητα, Νέα, Στο Ράφι

Δε θα σου πούμε μάλλον κάτι που δεν έχεις ξανακούσει. Αλλά θα σου τα πούμε από το Α ως το Ω, με το Ν και με το Σ.

Ανισότητα | Οι γυναίκες και άλλες ομάδες του πληθυσμού που, έτσι κι αλλιώς, υφίστανται διακρίσεις στην καθημερινή ζωή, πλήττονται πιο έντονα και από καταστάσεις κρίσης, όπως αυτή. Διάβασε γιατί οι γυναίκες, ενώ σωματικά φαίνεται να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στον ιό, κοινωνικά θα επηρεαστούμε πολύ πιο αρνητικά.

Βιογραφικό | Ζούμε μια μεγάλη κρίση -ας την αξιοποιήσουμε. Οι δεξιότητες που αποκτούμε, και τώρα ακόμα που μιλάμε, μέσα σε μια τέτοια συνθήκη -προσαρμοστικότητα, ψυχραιμία, επίλυση προβλημάτων, υπευθυνότητα, ικανότητα να λειτουργούμε μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας- είναι πολύτιμες για τα επόμενα στάδια της επαγγελματικής μας ζωής και από αυτές που δεν καλλιεργεί κανείς σε ένα σεμινάριο επιμόρφωσης.

Γυμναστική | Ακόμα κι αν δεν έκανες πριν ή έψαχνες αφορμή να σταματήσεις, σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ, για να φροντίσεις το σώμα σου και το μυαλό σου. Στο ίντερνετ μπορείς να βρεις εκατοντάδες μαθήματα που μπορείς να κάνεις από το σπίτι -ακόμα και ελληνικά γυμναστήρια και σχολές προσφέρουν ήδη τα μαθήματά τους online.

Δικαιώματα | Διάβασε αυτό το πολύ χρήσιμο και κατανοητό άρθρο σε σχέση με τα δικαιώματά σου στην εργασία σου, όσο καιρό διαρκούν τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωναϊού.

Εξ αποστάσεως εργασία | Μπορεί να γίνει η απόλυτη κατάρα ή η απόλυτη απελευθέρωση, ανάλογα με το πώς θα την χειριστείς και ειδικά αν δεν την έχεις ξαναδοκιμάσει. Η Μυλαίδη Στούμπου, μία από τις πρώτες μέντορες του WoT αλλά και μέλος του advisory board μας, έχει 7 συμβουλές που θα κάνουν όλη τη διαφορά. Εδώ μερικές ακόμα από τον Austin Kleon.

Ζήτα | Οι παράπλευρες απώλειες των μέτρων πρόληψης για τον κορωνοϊό περιλαμβάνουν και το φαινόμενο της αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που έχει παρατηρηθεί στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την καραντίνα. Αν εσύ ή κάποια γυναίκα που γνωρίζεις υφίσταται ή κινδυνεύει να υποστεί βία, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια για να αντιμετωπίσεις τον κίνδυνο αυτό.

Ηλικιωμένοι | Τους βάζουμε σε προτεραιότητα. Όχι μόνο τους συγγενείς μας, όχι μόνο παίρνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη μη εξάπλωση του ιού αλλά και κάνοντάς ένα τηλέφωνο σε ανθρώπους που γνωρίζουμε λίγο -το ενδιαφέρον μας ή μια βόλτα ως το σούπερ μάρκετ μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά για έναν άνθρωπο πιο αδύναμο και απομονωμένο από εμάς.

Θεμέλια | Όσο κι αν σου φαίνεται βουνό, τώρα είναι η στιγμή να βάλεις τα θεμέλια για τα επόμενα βήματα της ζωής σου -ακόμα κι αν δεν ξέρεις σε τι είδους κόσμο θα γίνουν αυτά. Η αναγκαστική μείωση των ρυθμών, ο αναγκαστικός χρόνος ενδοσκόπησης και ανασκόπησης είναι ό,τι πρέπει για να ασχοληθείς με τα πράγματα που πάντα αναβάλλεις να κάνεις, για τον εαυτό σου, τη δουλειά σου, την ανάπτυξή σου.

Ίσες ευκαιρίες | Δεν τις έχουμε όλοι. Έχεις σκεφτεί ότι η ωρομίσθια καθαρίστρια ενός εμπορικού κέντρου που κλείνει ή το "μπλοκάκι" του γραφείου δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με σένα στην αμοιβή, την ασφάλιση και την άδειά τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή; Όποτε έχεις την ευκαιρία, αναγνώρισε τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται, υποστήριξε τα δικαιώματά τους και πρόσφερέ τους υποστήριξη.

Κλειστά σχολεία | Στο ίντερνετ θα βρεις άπειρες ιδέες για το τι δραστηριότητες μπορείς να κάνεις με τα παιδιά σου, τώρα που βρίσκεστε τόσες ώρες στο σπίτι μαζί. Μην ξεχνάς ωστόσο να κρατάς, κάθε μέρα, και λίγη ώρα για τον εαυτό σου: για να επεξεργαστείς αυτά που συμβαίνουν, να σκεφτείς, να ησυχάσεις, να ανασυγκροτηθείς.

Λογική | Αναβάλλουμε ό,τι μπορεί να αναβληθεί και μεταφέρουμε διαδικτυακά ό,τι δεν απαιτεί φυσική παρουσία. Όλες οι προγραμματισμένες δράσεις του Women On Top για την άνοιξη έχουν αναβληθεί για όσο χρειαστεί και, παρότι φυσικά, μας πονάει αυτό, προέχει η ασφάλεια όλων μας.

Μένουμε σπίτι | #MenoumeSpiti. #ΜένουμεΣπίτι. Αυτό.

Νetworking | Οι αιτήσεις που δεχόμαστε για mentoring αυτές τις μέρες έχουν αυξηθεί -κι αυτό είναι μια αισιόδοξη έκπληξη μέσα στην κρίση. Η κίνηση στα social media έχει αυξηθεί. Γιατί; Γιατί χρειαζόμαστε η μία την άλλη, χρειαζόμαστε την επικοινωνία, την κοινότητα και την αλληλοϋποστήριξη. Μη διστάσεις να ζητήσεις και να δώσεις αυτό που χρειάζεσαι -κι αν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε για να δυναμώσουμε τα μικρά και τα μεγάλα δίκτυά μας, είμαστε εδώ.

Ξεκούραση | Ναι, ξεκούραση. Ξεκουραζόμαστε για να συνεχίσουμε. Παίρνουμε δυνάμεις για να ξαναχτίσουμε ό,τι γκρεμιστεί. Φροντίζουμε τον εαυτό μας για να μπορούμε να φροντίσουμε και τους ανθρώπους γύρω μας. Φοράμε πρώτα τη δική μας μάσκα.

Οδηγός | Αν η επιχείρησή σου ή η εταιρεία στην οποία εργάζεσαι δεν έχει εφαρμόσει ποτέ ξανά πρόγραμμα εξ αποστάσεως εργασίας, να δύο καλοί οδηγοί για να διαχειριστείτε αυτή την αναγκαστική (αλλά δυνητικά και ευεργετική) αλλαγή.

Πόντκαστ | Τώρα που οι ευκαιρίες σου να ακούσεις ενδιαφέροντες ανθρώπους, να γνωρίσεις νέες ιδέες, να πάρεις έμπνευση και να νιώσεις μέρος μιας κοινότητας μειώνονται (για λίγο) στην off-line ζωή, τα podcasts μπορούν να σου ανπίξουν ορίζοντες που δεν φανταζόσουν ποτέ ότι κρύβονται στα ακουστικά σου. Εκτός από το Women On Topic, που θα αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία επικοινωνίας μας τους επόμενους μήνες, μπορείς να ρίξεις μια ματιά και σε μερικά άλλα podcasts που ακούμε στο WoT -κυρίως αγγλόφωνα, αλλά όχι μόνο.

Σεμινάρια | Με παιδιά ή χωρίς παιδιά στο σπίτι, τώρα είναι η στιγμή να επενδύσεις στην επαγγελματική σου (και όχι μόνο) επιμόρφωση. Εδώ μπορείς να βρεις μια πολύ πλούσια λίστα με δωρεάν μαθήματα και σεμινάρια που έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις ανά πάσα στιγμή. Εμείς θα ολοκληρώσουμε τη Δευτέρα τα εργαστήρια του προγράμματος Ready for Work, που μεταφέρθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας από τον υπέροχο χώρο του Apivita Experience Store στον αποτελεσματικό χώρο του Zoom και μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να υποστηρίξουμε 26 καταπληκτικές νέες γυναίκες που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους ζωή.

Ράφι | Η συνάντηση της λέσχης μας για το Μάρτιο ακυρώθηκε για λόγους πρόληψης, ωστόσο αναζητούμε τρόπους και να μας πεις πώς σου φάνηκε το Lean In και να συζητήσουμε τις εντυπώσεις και τους προβληματισμούς μας με την Αρετή Γεωργιλή, δημιουργό του βιβλιοπωλείου Free Thinking Zone αλλά και ιδρύτρια του κύκλου Lean In Hellas. Μείνει συντονισμένη για περισσότερα!

Τεστ | Σε καταστάσεις μεγάλων προκλήσεων, όπως αυτή, έχουμε όλοι και όλες την τάση να λέμε ή να γράφουμε πράγματα που δεν έχουμε σκεφτεί αρκετά καλά (συνήθως για να εκτονώσουμε την ανασφάλεια, το φόβο, τη θλίψη, το θυμό και την ανησυχία μας) και τα οποία μπορεί να προκαλέσουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μικρό ή μεγάλο κακό στους ανθρώπους που μας ακούνε και μας διαβάζουν. Πριν αδειάσεις όλη τη φρίκη σου πάνω στον γείτονά σου ή ποστάρεις αυτόν το χείμαρρο στα social media, απόκτησε τη συνήθεια να ρωτάς τον εαυτό σου αν αυτό που έχεις να πεις 1) είναι αληθινό 2) είναι ευγενικό 3) είναι χρήσιμο. Σου ακούγεται απλοϊκό; Δοκίμασέ το. Σου ακούγεται περιοριστικό; Μάλλον κάποιοι εύχονται να το έκανες ήδη.

Υπηρεσίες υγείας | Οι επαγγελματίες υγείας, που σε ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι γυναίκες, σηκώνουν ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος της κρίσης που βιώνουμε όλοι και όλες μας, με κόστος για την υγεία τους, ψυχική και σωματική, και φυσικά για τις οικογένειές τους. Ας τους αναγνωρίσουμε τη σπουδαία δουλειά που έχουν αναλάβει και ας φροντίσουμε να μην τους την κάνουμε ακόμα δυσκολότερη.

Φέισμπουκ | Μη σκρολάρεις όλη την ημέρα, μην το χρησιμοποιείς ως τη βασική σου πηγή ενημέρωσης και επικοινωνίας. Κατά πάσα πιθανότητα θα σου προκαλέσει σύγχυση, εκνευρισμό και πόνο στον αυχένα. Πάρε τηλέφωνα, γράψε emails και γράμματα, άκουσε podcasts, διάβασε έγκυρα ειδησεογραφικά sites ή, ακόμα καλύτερα βιβλία. Τις ημέρες που παρασύρεσαι, να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου. Αλλά όχι τόσο επιεικής ώστε να πιστέψεις στ' αλήθεια ότι "δεν πειράζει".

Χρήσιμα | Οι άνθρωποι πίσω από τον ΕΟΔΥ έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο να σου παρέχουν αξιόπιστες και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Προτίμησέ τις και ανάδειξέ τις έναντι των hoaxes που σου προωθούν -συνήθως- οι γονείς σου.

Ψυχική ισορροπία | Θέλοντας να φανεί χρήσιμη αυτή την περίοδο, η Ντίνα Αργυροπούλου θα προσφέρει την Τρίτη, 17.3 στις 11:30 (δωρεάν για τα μέλη του WoT), το workshop: «Εισαγωγή στον διαλογισμό». Η σύντομη τεχνική επίγνωσης ανάσας που θα μας διδάξει, μπορεί να εφαρμοστεί και στο σπίτι και είναι πολύ πιθανό να φανεί σε όλες μας χρήσιμη αυτές τις μέρες. Το workshop θα διαρκέσει μια ώρα και θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom. Συμπλήρωσε τη φόρμα εγγραφής μέχρι και την Κυριακή, 15/3 και θα λάβεις σχετικό email με όλες τις λεπτομέρειες.

Ωράριο | Ακόμα κι αν σου φαίνεται βουνό, ακόμα και υπό συνθήκες καραντίνας, κράτησε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα, μία ρουτίνα που θα σου επιτρέψει να νιώθεις, στο τέλος κάθε μέρας, ότι φρόντισες τον εαυτό σου, ότι συνδέθηκες με άλλους ανθρώπους κι ότι έκανες ένα βήμα πιο κοντά σε κάποιον από τους μικρούς ή τους μεγάλους στόχους σου. Αυτά τα τρία πράγματα θα κάνουν όλη τη διαφορά στο πώς θα μπορέσουμε, όλοι και όλες μαζί, να ανταποκριθούμε σ' αυτή τη δύσκολη και μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.